SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sadece Kayısı Değil; Ceviz, Erik, Elma, Dut da..'

0
Güncellendi - 2021-05-15 12:22:51
'Sadece Kayısı Değil; Ceviz, Erik, Elma, Dut da..'
A- A+ PAYLAŞ

"AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ GEREKİYOR.." CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Hekimhan’da tüm meyvelerin yaşanan don felaketinden dolayı yandığını ifade ederek, “Çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankasına olan borçları faizsiz olarak derhal ertelenmelidir” dedi.

Milletvekili Ağbaba, beraberinde Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ ve Hekimhan Ziraat Odası Başkanı Hacı Parmaksız ile birlikte Aşağı Saz, Basak, Güvenç, Hasançelebi, Başkınık, Köylüköyü, Akmağara, Boğazgören, Sarıkız ve Yayladamı Mahallelerini ziyaret ederek, üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

“HEKİMHAN’DA ZARAR YÜZDE 90”

Hekimhan Ziraat Odası Başkanı Hacı Parmaksız yaptığı açıklamada Hekimhan’da zararın yüzde 90 olduğunu, biran önce hasar tespiti yapılması gerektiğini kaydederek, üreticilerin bankaya olan kredilerinin acilen faizsiz bir şekilde ertelenmesi, çiftçiye tekrar kredi imkanı sağlanması ve çiftçiye üretimini devam ettirebilmesi için destek olunması gerektiğini belirtti.

Malatya’da 9-10 Mayıs tarihlerinde yaşanan don felaketinden Hekimhan’ın çok büyük kayıp yaşandığını belirten Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ afetin ardından köyleri tek tek gezdiklerini belirterek, “Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba, Ankara’dan gelir gelmez zarar gören yerleri gezmek istedi. Bayramda bu köylerimizi geziyoruz. Yerinde görülmezse inanılacak bir durum değil. Devlet tüm imkanları üreticilerine sunmalıdır” dedi.

”HEKİMHAN’DA FELAKET YAŞANMIŞ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Hekimhan’da yaptığı incelemeler sonrası yaptığı açıklamada, “Malatyalı çiftçilerimiz bu bayramı mutlu karşılayamadı. 9-10 Mayıs tarihlerinde yaşanan don felaketi nedeniyle tüm ürünler heba oldu. Devletin burayı afet bölgesi ilan etmesi, çiftçi borçlarının faizsiz ertelemesi ve mağduriyetleri gidermesi gerekiyor. Bunu herkesin görmesi gerekiyor. Hekimhan'da maalesef bir felaket yaşanmış, tüm meyve ağaçları siyahlaşmış” ifadelerini kullandı.

Üreticilere geçmiş olsun dileklerini ileten Ağbaba, “Malatya çiftçisi ve üreticisi yıllardan beri bu ekonomiye katkıda bulunuyor. Ürettiği ürünüyle katkı sağlıyor. Hekimhan, özellikle Malatya ve bölgenin en çok ceviz üretildiği yer. Burada hiçbir şey kalmamış. Bu yöre cevizle yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ceviz olmayınca çocuğuna ayakkabı alamayacak, Bağ-Kurunu yatıramayacak, düğününü yapamayacak, çocuğunu okula gönderemeyecek. Tamamen büyük bir mağduriyet var” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Ağbaba, yetkililere çağrıda bulunarak, “İlk yapılacak şey; çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankasına olan borçları derhal ertelenmelidir. İkincisi ise bu borçların faizsiz ertelenmesidir. Zaten faiz üzerine binmiş çiftçinin bunu ödeyecek gücü yok. Afet kapsamına alınması için üreticinin tüm varlığının yüzde 40’ını kaybetmesi gerekiyor. O da mümkün değil, o nedenle afet kapsamına alınırken bu şartlarda yumuşatılmalıdır. Kimin ağacı ve ürünü yanmışsa, devlet o üreticiye mutlaka destek vermelidir” diye konuştu.

"AĞAÇLARIN YAPRAKLARI ATEŞLE YANMIŞ GİBİ SİYAHLAŞMIŞ"

Sadece meyveler değil ağaçların da yandığını belirten Ağbaba, "Sadece kayısı değil ceviz, erik, elma, dut, kiraz, tütün yanmış. Bayram kutlamasına geleceğimize taziyeye geldik .Geçmiş olsun dileklerimizi iletmeye geldik. Ağaçların yaprakları ateşte yanmış gibi siyahlaşmış, yapraklar kurumuş. Malatya üreticisi yıllardır bu ekonomiye katkıda bulunuyor. Üretiyor, istihdam sağlıyor. Hekimhan sadece Malatya’nın değil Türkiye’nin en güzel cevizlerinin yetiştirildiği bir bölge. Ceviz olmayınca çocuğuna ayakkabı alamayacak, düğün yapamayacak, BAĞKUR primini yatıramayacak, okul masraflarını ödeyemeyecek.” dedi.

Ağbaba, Malatya’da yaşanan don felaketi ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi verdiğini hatırlatarak, bayram sonrası TBMM’de bir konuşma yaparak, konuyu Türkiye’ye duyuracağını da sözlerine ekledi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Meyve ağaçlarının don olayı sonrasında ürün verememesi bölgemizin temel kronik sorunudur. Bu durumdan çiftçilerimiz çok büyük zarar görmektedir. Üniversitelerimiz, ziraat ve meyvecilik kuruluşlarımız niçin var? İşte bu sorunları çözmek için. Mesela dolu yağışından dolayı araçların zarar görmemesi için otomotiv firmaları "dolu bombası" nı yapmışlar. İklim şartları oluştuğunda otomatik çalışan bir makina ile dolu bulutlarına dolu bombası fırlatılarak dolu oluşumu engellenmektedir. Faal olarak ülkemizde ve diğer bir çok ülkede kullanılmakta ve başarılı olmaktadîr. Aynı şekilde don oluşumunun engellenmesi içinde bir yöntem, cihaz vb geliştirilebilir. Üniversiteler, diğer kamu kuruşları bu konu üzerine çalışmalı ve bu sorunu çözmelidir. Çözülemeyecek bir sorun değildir. Yeter ki üzerinde yeterince çalışılsın. Üniversitelerimizde ki liyakatlı hocalarımız bu işin üzerine eğilmelidir. Sorunlar çözülmek içindir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (3 yıl önce)
    Faizsiz kredi verilsede kuraklığın önüne geçemezsiniz bilinçsiz sulama varken çarpık yapılaşma varken dağlar taşlar ev olmuş her tarlada kaçak kuyu kazılmış malatyada yeşil diye birşey kalmadı ve kalmayacak da bir an önce önlem alınması gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rıfat3444 (3 yıl önce)
    Sayın vekilim varsa yoksa siz varsınız! Çiftçinin hali perişan, Malatya'nın hali perişan, Türkiye'nin hali perişan. Ziraat Bankası faizsiz erteleme getirmezse evimize arabamıza haciz gelecek. Bu bizim günahımız değil. Çiftçiliği sürdüremiyoruz kredisiz, borçsuz. Bizi bankalara, faiz lobilerine meze edenler utansın!
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Mevsimler ikiye indi kuraklık ve sıcak, hafif soğuk ve yağışlı,eskiden olan sonbahar ve ilkbahar yok oldu, eski kislarda metrelerce kar yağar bu kar Mart ayının sonuna kadar kalkmazdi meyveler Nisan ayında çiçek açardı ilkbahar ılıman ve yağmur yağışlı olur derelerden seller akardı,yaz ayları aşırı sıcak ve kurak olurdu,sonbahar yağışlı olurdu,iklim değişikliği meyve ve sebzeleri vurdu.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (3 yıl önce)
    malatya çiftçisinin banka ve tarım kredi koop. borçları FAİZSİZ ertelensin...büyük holdinglerin vergi borcu siliniyor da emekçi adamın borcu da bi zahmet ertelensin..
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer Demir (3 yıl önce)
    Köylüköyü başta olmak üzere Hekimhan’ımızın Köylerinde Don olayından dolayı Ceviz, Kaysı ve Tüm Meyve ağaçları zarar görmüştür.Devletimizin ve Hükümetimizin bu bölgeyi Afet Bölgesi ilan ederek Köylülerimizin ve Çiftçilerimizin zararını karşılaması gerekiyor.Devlet ve Hükümet bu Dar Günlerde Vatandaşına sahip çıkmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuncay (3 yıl önce)
    Senden. Baska konusan. Biri. Varmi ?su. Malatya. Da. Veli. Baba
    0
    0
    Yanıtla