İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde kapalı yöntemle gerçekleştirilen torasik cerrahi akciğer ameliyatıyla 4 ülkeden 100 civarında doktora çevrimiçi eğitim verildi.
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Hakkı Ulutaş ile Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesinden Prof. Dr. Muzaffer Metin'in 44 yaşındaki bir hastaya uyguladıkları ameliyat, çevrimiçi yayınlandı.
Prof. Dr. Metin, Türkiye'nin tıpta Avrupa'dan ileri düzeyde olduğunu, sağlık alanındaki tek rakiplerinin Çin ve ABD olduğunu söyledi.
Ekip olarak akciğer cerrahisiyle ilgilendiklerini ve eğitim protokolü kapsamında burada ameliyat yaptıklarını kaydeden Metin, "Zor bir vakaydı, sabırla gayet güzel bir ameliyat oldu. Almanya, Mısır, Dubai ve Porto Riko'da izleyen göğüs cerrahisi arkadaşlar var." dedi.
Prof. Dr. Hakkı Ulutaş ise İstanbul dışında canlı bağlantılı akciğer ameliyatlarını (torasik cerrahiler) ilk kez Malatya’da klinikte yaptıklarını söyledi.
Ameliyat ettikleri 44 yaşındaki erkek hastanın çocukluktan bu yana tekrarlanan enfeksiyonlarla yaşadığını aktaran, Ulutaş, "Öksürük, balgam ve ağızdan kan gelmesi şikayetleri vardı. Ağızdan kan gelmesi, kan tükürme dediğimiz olay hayati tehlike arz eder. Eskiden açık cerrahide bile zor yapılan ameliyatı şimdi endoskopik kapalı yöntemle tek delikten canlı olarak gerçekleştirdik." diye konuştu.
İnternet altyapısı dolayısıyla katılımcı sayısının sınırlı tutulduğunu bildiren Ulutaş "Son 10 yılda biz 2 bin kapalı ameliyat yaptık, bu ameliyatlardan 500'ün üzerinde yaptık. Ameliyatın canlı verilmesini ilk defa yaptık." diye konuştu.
Ulutaş, ameliyatın gerçekleşmesine katkı sağlayan Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesinden Prof. Dr. Muzaffer Metin, Doç. Dr. Celal Buğra Sezen'e teşekkür etti.
Türkiye’nin tıpta Avrupa’dan ileri olduğuna değinen Prof. Dr. Muzaffer Metin, “Türkiye tıpta Avrupa’dan çok ileri bir düzeyde. Bizim tek rakibimiz Çin ve Amerika. Hekim kalitesi hastane kalitesi ve maddi olarak Avrupa ve Amerika’ya göre çok daha ucuz olması nedeniyle çok tercih edilen bir ülke konumuna geldik. Biz eğitim protokolü oluşturduk. Önce her ay İstanbul’da yapmaya karar verdik. Sonra Anadolu’ya açılalım dedik Anadolu’daki arkadaşlarımızı da nasıl yapılıyor herkes görsün. 100’den fazla katılımcı oldu Almanya, Mısır, Dubai, Portoriko’dan bizi izleyen göğüs cerrahları var” diye konuştu.
Doç. Dr. Celal Buğra Sezer de “Türkiye cerrahi konusunda çok deneyimli bir ülke bunu standarttın üzerinde çıkarmanın tek yolu bu konuda en deneyimli hocalardan eğitim almak. Hakkı hocamız en deneyimli hocalarımızdan. Bu iş sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin birçok merkezinde değerli hocalarımız yapıyor. Bizde eğitim platformunu oluşturarak tüm Türkiye’de bu eğitimi yapmayı planladık” diye konuştu.
AA- iha