İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Pekdemir, Malatya Turgut Özal Üniversitesi eski rektörü Aysun Bay Karabulut’un bizzat üniversitenin ürünü olarak pazarladığı ve kansere karşı iyi geldiğini öne sürdüğü, ancak mahkeme kayıtlarında kocasının arkadaşının şirketine ait çıkan, devletten üniversiteye sağlanan hibe ile elde edilen ekipmanlarlaüretilen ve Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan denetimde normalden 132 kat fazla siyanür çıkan acı kayısı çekirdeği ekstresine de de atıfta bulunarak, Sağlık Bakanlığını göreve davet etti.
ERTV’de Hülya Kaya’nın hazırlayıp sunduğu “Güne Bakış” programına konuk olan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Pekdemir, gıda takviyeleri ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.
-“Sağlık Bakanlığı bu işe el atmalı”
Programda Hülya Kaya, Malatya Turgut Özal Üniversitesi eski rektörü ve hakkındaki yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarının da etkisiyle aday olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ikinci dönem için atanmayan Aysun Bay Karabulut’un kendi icadı ve üniversitenin ürünü olduğu iddiasıyla pazarladığı (aşağıdaki fotoğrafta) , ancak kocasını arkadaşına ait şirketin ürünü olduğu ortaya çıkan kayısı adlı acı kayısı çekirdeği ekstresi ile ilgili olarak; “Böyle bir ürünün kanser hastalarına iyi geliyor diye pazarlaması yapıldı. Üniversitenin rektörü bunun pazarlamasını böyle yaparsa ben kime güveneceğim?” sorusunu yöneltti.
Prof. Dr. Hasan Pekdemir, “Halk arasında kullanılan yıllardır deneyim olan alıç sirkesi, kenet tohumu, üzüm çekirdeği veya bunların karışımı gibi, bizim halk arasında yıllardır uyguladığımız tedaviler haricinde bu tür gıda takviyesi Tarım ve Orman Bakanlığı izni ile çıkmamalı. Gıda takviyesi adı altında çıkartılıyor. Buna Sağlık Bakanlığının bir an önce el atması gerekiyor. Sıkı denetlenmeli. Bunun hangi alanlarda kullanılabileceği analizleri genetik tıp ile birleştirilip ortaya bir ürün çıkartılabilinir. Tarım ve Orman Bakanlığı ile bu iş olmaz. Büyük bir ihtimalle maddi cezası vardır bunun, ama maddi ceza elde edilen kazancın karşısında hiçbir şey değildir.” dedi.
-Yaşlı kadın ile yaşanan acı bir anı…
Gıda takviyesi ile ilgili olarak bir anısını da paylaşan Prof. Dr. Hasan Pekdemir şöyle konuştu:
“Bir anımı anlatayım, bir teyze geldi. ‘İlla bana anjiyo yapın’ diyor. 6 ay önce anjiyosunu yapmışız. Teyze dedim, ‘Sana ameliyat demişiz, 3 tane damar tıkalı, ameliyat olacaksan anjiyo yapalım. Ameliyat olmayacaksan anjiyo yapmayacağız’ dedim. Teyze, ‘Yok evladım sen bana anjiyo yap’ dedi. Israrla anjiyo isteyince, yine anjiyosunu yaptık ve yine 3 damarı tıkalı. Teyze, bana ‘ Hiç mi düzelmemiş’ dedi. Niye deyince, ‘O kadar P… kullandım, hiç mi düzelmemiş’ dedi. O bitkisel ürünün reklamında insanları düzeltiyor ve ayağa kaldırıyor! Ona inanmış."
"Devletin denetleyici olmadığı, denetimin kalktığı Türkiye gibi bir ülkede gıda takviyesi ürünlerine güvenmesinler. Denetim yok, Türkiye’de bu konuda isim yapmış olan şahsın dükkanının denetlendiğini düşünüyor musunuz? Doktorla görüşülüp gerçekten faydalıysa, almakta fayda var.” sözlerini kaydeden Prof. Dr. Hasan Pekdemir, “Arka arkaya 7-8 tane acı kayısı çekirdeğini yediğinizde karaciğerinizde çok ciddi zarara neden olur. Acı kayısı çekirdeğinden dolayı karaciğer nakli olanlar var, sıkıntılı bir ürün acı kayısı çekirdeği.” dedi.
-“Gıda takviyesinde isim veremezsiniz, o zaman ilaç olur”
Prof. Dr. Hasan Pekdemir'in “Gıda takviyesi yönetmenliğini okuduğunuz zaman hastalık adı veremezsiniz. Bir hastalık ismi verdiğiniz de o ilaç oluyor.” sözleri üzerine araya giren Hülya Kaya’nın Aysun Bay Karabulut’un acı kayısı çekirdeği ekstresinin kanser hücrelerini öldürdüğüne dair açıklamalarına atıfta bulunarak “Hocam bu nasıl bir şey, bunu söyleyen bir rektör” dedi. Prof. Dr. Hasan Pekdemir ise “Öbürü çok mu şey, şuanda Sağlık Bakanından daha önemli bir yerde” diyerek, bitki ekstreleri ile gündeme gelen ve zincir satış dükkanları bulunan bir profesörün şuanda bulunduğu resmi konuma işaret etti.
-“İş ahlakınız yoksa, işinizi iyi yapmıyorsanız aslında dininizde yoktur”
Sağlık Bakanlığının biran önce bitki ekstreleri ya da gıda takviyesi ürünlere el atması gerektiğini belirten Prof. Dr. Hasan Pekdemir, “Bu sadece gıda takviyesi değil, kullanım alanı tamamen sağlıkla ilgili.” dedi.
Prof. Dr. Pekdemir, her kesin işini doğru ve ahlaklı yapması gerektiğine de işaret ederek, “Ahlak imandan önce gelir. Ahlak yoksa çok dindar sahtekarlar görürsünüz. İş ahlakınız yoksa, işinizi iyi yapmıyorsanız aslında dininiz de yoktur.” diyerek sözlerini tamamladı.
malatyahaber.com- ER TV