Malatya'da sağlık personeline "Türkiye'de Deprem Ezilme Sendromu ve Kitlesel Afetlere Hazırlık" konulu eğitim semineri verildi.
Sağlık Müdürlüğü, İnönü Üniversitesi ve Tabipler Odası'nın işbirliği ile düzenlenen eğitim semineri Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Sağlık İl Müdürü Dr. Hacı Bayram Zengin, İnönü Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İdris Şahin, Malatya Tabip Odası Başkanı Dr. Mustafa Eroğlu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever ve çok sayıda davetli katıldı.
Sağlık İl Müdürü Dr. Zengin, Malatya'da ilk kez Sağlık Müdürlüğü, İnönü Üniversitesi ve Tabipler Odası'nın işbirliği ile bilimsel bir toplantı düzenlendiğini söyledi.
Tabip Odası Başkanı Dr. Eroğlu ise, sağlık personelinin tabi afetlere karşı her zaman hazırlıklı olması gerektiğini idile getirdi.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, depremlerde en büyük ikinci ölüm nedeninin böbrek yetmezliği olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sever şunları söyledi:
Kitlesel felaketlerin özellikle depremlerin ardından hem sahada, hem de tüm ülkede yoğun üzüntü, karmaşa, telaş ve panik yaşanır. Felaket merkez üstündeki ve yakın çevredeki hastaneler çoğu kez yıkılmış veya hasara uğramıştır. Ayakta kalanla ise çok kısa bir süre içinde yüzlerce hasta başvurur. Bu koşullar altında, enkazdan çıkarabilen pek çok felaketzede uygun tedavi yapılamadığından veya yanlış tedaviler sonucunda kaybedilir. Marmara depremi sonrasında gözlediğimiz bu durum yalnızca ülkemiz için değil, afetlerin çok sık görüldüğü gelişmiş ülkeler içinde geçerlidir.