SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sağlıkta Mutlak Surette Sevk Zinciri Getirilmeli'

'Sağlıkta Mutlak Surette Sevk Zinciri Getirilmeli'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Pekdemir, hastanelerdeki yoğunluğun azalması için Aile Hekimliği sistemine düzenleme yapılması gerektiğini belirterek çağrıda bulundu.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Pekdemir, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile Aile Hekimliğinin işlevsiz hale geldiğini ve bu nedenle Tıp Fakültesi ile Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde hasta yoğunluğu yaşandığını belirtti. Pekdemir, “Gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde sağlık sistemi üç basamakta oluşur. Birinci basamağını Aile Hekimleri, ikinci basamağını uzman hekimlerin olduğu Semt Polikliniği ile Devlet Hastaneleri ve üçüncü basamağını da Tıp Fakülteleri Hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri oluşturur. Normal bir sağlık sisteminde aile hekimleri tanı ve tedavide yetersiz kaldığı durumlarda hastaları uzman hekimlere gönderir. İkinci basamakta tanı ve tedavisi çözülemeyen hastalar ise üçüncü basamak hastanelere yönlendirilir. Aslında hastaların yüzde 80’den fazlasının sorunu birinci ve ikinci basamakta çözülür” dedi.

Sağlıkta dönüşüm programı ile birinci basamakta yer alan aile hekimliğinin işlevsiz hale geldiğini, ikinci basamakta yer alan devlet hastanelerinin de kısmen yok olduğuna değinen Pekdemir, “Üçüncü basamak hastaneler aile hekimi yerini almış, ayaktan gelen hasta yoğunluğu nedeniyle poliklinikler kilitlenmiş, yoğunluk nedeniyle yatan hastaların tetkik süreleri uzamıştır. Yine yoğunluk nedeniyle uzun randevu verilen tetkikler için ayaktan yapılması gereken basit işlemler için dahi hasta yatırılmak zorunda kalınmaktadır. Çoğu zaman erken yapılması gereken MR gibi tetkikler için ayaktan gelen hastalar ya hastaneye yatırılıyor ya da sanal hastanede yatıyor gibi gösterilerek sorunlar çözülmeye çalışılıyor” şeklinde konuştu.

Aile hekimliği sisteminin etkin olduğu takdirde üçüncü basamak hastanelerin yoğunluklarının azalacağını belirten Pekdemir, “ Aile hekimlerinin çalıştığı merkezlerin yeterli donanıma sahip olmaması, hastaların aile hekimlerine uğramadan, direkt hastaneye başvurması yani aile hekimini bypass etmesine neden olmuştur. Bunun tabii neticesi olarak, aile hekimliği işlevini kaybetmeyle yüz yüze gelmiştir. Aile hekimlerinin çalıştığı mekanlar devlet tarafından yeniden gözden geçirilmeli. Ayakta tanı ve tedavi için yeterli fiziki ve teknik donanım sağlanmalıdır. Bunların yanı sıra meslek içi eğitimlerle aile hekimlerinin motivasyonu artırılmak suretiyle tekrar mesleğe adapte edilmelidir. Mutlak surette sevk zinciri getirilerek, aile hekimleri takip ettiği hastaların ihtiyaç halinde hastanelerde uzman hekim muayeneleri ve kronik hastaların kontrolleri için gerekli tetkiklerin randevularını alabilmeli ve yönlendirdiği hekim tarafından sonuçla ilgili bilgilendirilmelidir” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız