SON DAKİKA
SON DEPREMLER

5 Aydır Sonuç Yok! Sahi Ne Oldu VOF İhalesi?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, inşasına 40 yıl önce Vagon Onarım Fabrikası olarak başlanan, ancak bu amaçla kullanımından vazgeçilmesinin ardından, ne amaçla kullanılacağı konusunda karar verilemeyip birçok kez özelleştirme adı altında satışa çıkarılan, son olarak da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca (ÖİB) 28 Mayıs 2018 günü gerçekleştirilen ihalede Türk Kızılayı'nın prefabrik afet konutu yapmak üzere talip olduğu ve teklifinin uygun bulunduğu tesisin ihalesi, aradan 5 ay geçmesine rağmen sonuçlanamadı.

28 Mayıs'taki ihaleye, Türkiye Kızılay Derneği’nin yanı sıra ASC Mimarlık Dekorasyon Reklamcılık İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.'nin katılarak teklif verdikleri, 83 milyon TL teklif verdiği öğrenilen Kızılay'ın teklifi ÖİB tarafından uygun görülerek, onay için Özelleştirme Yüksek Kurulu'na (ÖYK) gönderilmişti.

Haziran 2018'in ilk haftasında onay için ÖYK'ya gönderilen ihalenin aradan yaklaşık 5 ay süre geçmesine rağmen ÖYK tarafından sonuçlandırılmamış olması, VOF'un daha önce birçok kez olduğu gibi bu kez de satılamayıp, kullanılamaz halde kalmaya devam edeceği endişelerine yolaçtı.

İhalenin bir an önce sonuçlandırılması için milletvekillerinin gerekli girişimlerde bulunması isteniyor.

KIZILAY'IN MALATYALI BAŞKANININ VOF'LA İLGİLİ AÇIKLAMALARI..

Türk Kızılayı'nın Malatyalı olan Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, ÖİB'nin tekliflerini uygun bularak onay için ÖYK'ya göndermesinden sonra, 18 Haziran 2018'de Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Malatyalı hemşehrimiz Vahap Munyar'a, ihale ve tesiste yapmayı düşündükleri faaliyetlerle ilgili açıklamalarda bulunmuş, Munyar da konuya ilişkin şunları yazmıştı:

"KIZILAY Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, kurumun 150’nci kuruluş yıldönümü vesilesiyle düzenlenen iftar buluşmasında ilgimi çekeceğini bildiği gelişmeyi paylaştı:

– Malatya’daki eski vagon fabrikasında afet konaklama sistemleri üreteceğiz.

Yıllardır başta tekstil-konfeksiyon sektörüne üretim merkezi olmak üzere çeşitli formüllerle gündeme gelen eski vagon fabrikasının Kızılay’a devri doğal olarak ilgimi çekti. Malatya Hekimhan’lı olan Kınık’a sordum:

– Kızılay, eski vagon fabrikasını bedelsiz mi devralıyor?

– Özelleştirme İdaresi bünyesinde bulunan 52 bin metrekare kapalı alana sahip toplam 500 dönümlük alana talip olmamız konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’nin desteğini gördük.

Söz konusu varlık için açılan ihalede 83 milyon liralık teklif verdiklerini belirtti:

– İhale sonucunun kesinleşmesi için Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) onayını bekliyoruz. Onay sonrası devir işlemlerini gerçekleştirip yatırıma başlayacağız.

Özelleştirme İdaresi’ne ödenecek 83 milyon lira dahil, toplam 150 milyon liralık yatırım yapacaklarını vurguladı:

– Malatya’da dünyanın en büyük “Afet Barınma Sistemleri Fabrikası”nı kuracağız. Fabrikada dünyadaki diğer yardım kuruluşlarına da afet barınma ve yerleşim sistemleri üreteceğiz. Yani, ihracat da yapacağız.

Kızılay’ın mevcut üretim merkezlerinde benzer işlerin yapılıp yapılmadığını merak ettim, anlattı:

– Çadır üretimimiz var. Ancak, başta konteyner, prefabrik olmak üzere diğer afet barınma sistemleri üretimine ilk kez girmiş olacağız.

Projede özel sektörden bir ortak da düşündüklerini kaydetti:

– Büyük hisseler Kızılay’da olmak kaydıyla özel sektörden bu alanda uzman bir ortağı yanımıza almayı planlıyoruz. Kuracağımız fabrika, aynı zamanda afet konularında bir Ar-Ge ve inovasyon merkezi olacak.

Devir işlemlerinden 12 ay sonra üretime geçebileceklerinin altını çizdi:

– Fabrikamız sadece afet dönemleri için değil, kentsel dönüşümlerde de hızlı ve ekonomik konutlar üretebilecek. Sosyal kamplar da fabrikamızda geliştirilecek.

500 dönümlük alanda planladıkları bir başka önemli yatırımı da paylaştı:

– Malatya’da Kızılay’ın önemli bir bölgesel lojistik merkezini de kuracağız. Lojistik merkezi için de 150 milyon liralık yatırım söz konusu olacak. Fabrika ve lojistik merkezimiz 1500 kişilik istihdam yaratacak.

İhale ÖYK onayından geçerse, Kızılay dünya çapında bir üretim merkezine kavuşacak…

Malatya, yıllardır atıl duran eski vagon fabrikasının nihayet üretimle canlandığını görebilecek…”

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Doğan tunç (6 yıl önce)
    Servetine servet katanlar burayada bir çözüm yolu göstersin......
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (6 yıl önce)
    1-)Öz san Sanayi Sitesi için yer arayacaklarına burayı bölerek değerlendirebilirler 2-)Özel sektöre kiraya verebilirler 3-)Kayısı Kooperatifi kurulup burayı depo ve üretim tesisi olarak kullanabilirler 4-)Endüstri meslek liseleri için uygulamalı fabrika olabilir benzeri turizm meslek liselerinde var. 5-) Mevcut küçük işgemi buraya taşınabilir, çünkü mevcut işgem küçük, yetersiz durumda.
    0
    0
    Yanıtla
  • Talip (6 yıl önce)
    Vagon Onarım Fabrikası’nın (VOF) temeli 1978 yılında Ecevit Hükümetinin ulaştırma bakanı Güneş Öngüt tarafından atıldı.Rahmetli babam da bu temel atma töreninde bir demiryolcu olarak bulunmuştu.2000 fen fazla kişiye iş imkanı sağlayacak ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktı. Fabrikanın inşaatı devam ederken 12 Eylül 1980 askeri darbesi oldu.Fabrikanın inşaatı bittiğinde darbe dönemi sona ermiş, genel seçimler yapılmış ve Turgut Özal iktidara gelmişti.Özal, liberal ekonomi politikası uyguluyordu.Özelleştirmeden yanaydı.ilk özelleştirme uygulamalarına da başlamıştı.Özal’a göre; devlet herşeyi üretmemeliydi ve hatta devletin ekonomideki ağırlığı, hakimiyeti de azaltılmalıydı ve Adapazarı’nda bir vagon fabrikası vardı bundan dolayı Malatya’da da bir fabrikanın olmasına gerek yoktu.Bu düşünce, Özal’dan sonra iktidara gelen ve aynı ekonomik politikaları uygulayan diğer sağ parti hükümetleri tarafından da benimseniyordu.Fakat, Malatya halkı bu sağ partilerin hükümetlerine çok önemli miktarda oy verdi.Bu partiler oyları çantada keklik gördüler ve üstelik toplam 6 bin işçinin çalıştığı Sümer ve Tekel Fabrikaları da özelleştirileceksin yıktırıldı yerlerine AVM ler yapıldı.Şeker Fabrikasının da özelleştirilmesinin eli kulağında. VOF’nın yapılışı ve takip eden sonraki süreci; halkçı, devletçi, toplumun çıkarlarından yana olan ekonomi modeli ile liberal, kapitalist,özelleştirmeyi savunan, rantçı ekonomi modeli arasında bir turnusol kağıdı gibidir.VOF bu konuda çok iyi bir örnektir.12 Eylül darbesi olmasaydı veya Ecevit Hükümeti devam etseydi bu fabrika yıllar önce üretime başlamış ve binlerce kişi bu fabrikadan ekmek yiyecekti.Malatya ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktı. Geçmişe mazi derler. Geçmiş olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya (6 yıl önce)
    YAZIK.. SONRA GENÇLER NEDEN İŞSİZ.......
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulvahap gulezgin (6 yıl önce)
    Rahmetli Özal çözemedi bu VOF olayını, bugünkülerden medet ummuyoruz hiç. o binalar kıyamet günü oraya para gömenlerin üzerine ateş olarak yıkılacaktır. (kıyamet dedim de İlahiyat Fakültesine verseler belki bir işe yarar.)
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (6 yıl önce)
    40 yıldır ne olduysa yine o olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • SELÇUK (6 yıl önce)
    Ben 53 yaşındayım.Neredeyse ömrüm boyu bu Vagon fabrikasının hali ne olacak deniliyordu.Satılacak, tekra yapılacak, yıkılacak v.s v.s. Böylesi bir yer Konya da, Kayseri de, Gaziantep de, Bursa da olacaktı şimdi faaliyete bir şekilde geçerdi. Rahmetli Özal kalktı yoktan var ederek Darende ye Türkiye nin en kapsamlı tekstil fabrikasını kurdu. Şimdi? 2 Organize sanayi de yapılan fabrikaların bir kısmı kapalı ama biz 3.Organize sanayisini faaliyete geçirme peşindeyiz. Mesele bo bina yapmak, bol fabrika yapmak değil.İşin realitesi bu bolluğu verimli kullanmak. 25 yıldır Malatyamızın dışın da yaşıyorum. Hani Malatyalı olmazsam memleketin girişinden çıkışına bir Avrupa kenti gibi. Ama iki üçgün kaldınızmı sadece beton bir kent olduğumuz anlaşılıyor hemen. Vagon fabrikası bir üniversite kampüsü olamaz mıydı, bir eğitim merkezi, kültür merkezi. Hiç bir şey yapamadınız büyük baş hayvan üretim entegresi olurdu. İlla yıllarca Vagon fabrikası diye tutturuldu. Bir dönem kağıt fabrikamız misali. Anlayamıyorum..?
    0
    0
    Yanıtla
  • Akif (6 yıl önce)
    Nasıl olsa seçim yaklaşıyor.Sayın Vekiller yine araziyi gezerler.... Bir dahaki seçime Allah kerimdir... Yazık hemde çok yazıkkkkk..
    0
    0
    Yanıtla
  • yucel44 (6 yıl önce)
    bizlerde sevinmiştik ne güzel bir iş yapıldı sonunda diye. demek ki hevesimiz kursağımızda kalacak inşaallah sonuç olumlu olur malatyamız için.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (6 yıl önce)
    Milli servet. Çürümeye devam. İsraf haramdır!
    0
    0
    Yanıtla
  • Mamoş (6 yıl önce)
    Çiftçiye versinler besi damı olarak kullansın et sorunu çözülür..mecliste et sorunu yok gerçi..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (6 yıl önce)
    Malatya nın vekilleri yokmu bu işle ilgilenen,Belediye Başkanı yokmu,Sanayi veTicaret insanları Kuruluşları yokmu haa b,rde Bakanı yokmuydu,Malatya bu ihmali sahipsizliği haketmiyor, SİZCEEEEEEEE
    0
    0
    Yanıtla
  • HAS (6 yıl önce)
    Bu gün başka haber bulamadınız için mi vagonu haber yaptınız ben daha önce yazdım Turgut özal üniversitesi yapılsın demiştim benim demem senin haber yapman para etmiyor 24 yıl önceki dönem 16 yıl bu dönem ki abiler biliyor işi
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (6 yıl önce)
    Malatya da doğru düzgün ne milletvekili, ne belediye başkanı, ne siyasetçi ne de bürokrat var. Hazır fabrikayı yıllardır çürümeye terk edip bıraktılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feryat (6 yıl önce)
    O da hikaye. bişey yapılacağınımı sandınız.Hep boş laf laf.Bu şehir den olmaz olmaz.Yıllardır göz boyadılar kandırdılar milleti. İnşallah bu sefer ağızları nın payını alacaklar.
    0
    0
    Yanıtla
  • malik (6 yıl önce)
    Sayın editör güzel haberler yapmaya başladınız nihayet diğer devlet kurumlarının da Sayıştay raporlarını yazma cesareti ne zaman gelecek acaba korkmayınız yazınız takip ediniz mutlu olunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyahmet (6 yıl önce)
    Ne olacak işte vizyon sahibi bir insan olmadigi icin Malatyada boyle çürüyüp hurda olacak!!!! MALATYALIYA ASFALT DE KALDIRIM DE BAHÇE DE KEK DE BUNLAR MALATYALİ İCİN MEGA PROJELER... VOF BİZE uzay mekigi olur
    0
    0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZMÜŞ (6 yıl önce)Malatyahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Çok doğru,Bende sizinle aynı görüşteyim,Yüreğine sağlık kardeşim.
    0
    0
    Yanıtla