İçişleri Bakanlığı'nın talimatı ve Malatya Valiliği'nin koordinesinde ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum temsilcilerinin katılımı ile "Öğrenci Taşıma Güvenliği" konulu toplantı yapıldı.
Malatya Emniyet Müdürlüğü 'nün açıklamasındaki, öğrenci servisi olarak faaliyet gösteren bir minibüste takılı olan 80 il kodlu plakanın sahte olduğu, araç sürücüsünün ise sürücü belgesinin olmadığının tespit edildiği bilgisi pes dedirtti. Sahte servisin ne zamandır öğrenci taşıdığı bilgisi ise açıklanmadı.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"Yapılan toplantıda çocuklarımızın güvenli olarak okullarına gidiş gelişlerinin sağlanması amacıyla;
1-Okul servis aracı işletenleri, şoförleri ve rehber personeline yönelik trafik güvenliği ve servis taşımacılığı konusunda eğitim seminerleri düzenlenmesi,
2-İlimizde faaliyet gösteren tüm Okul Servis Araçlarının “Okul Servis Aracı Denetim Formu” tanzim edilmek suretiyle kontrol edilmesi,
3-Okul idarelerinin koordinesinde nöbetçi öğretmen tarafından okul servis araçlarının kontrol edilerek öğrencilerin emniyet kemerlerini takmaları yönünde uyarı-bilgilendirme yapılmasına karar verilmiştir.
Yapılan toplantıda alınan kararlar doğrultusunda 14/02/2017 tarihi itibarı ile Okul Servis Aracı Şoförlerine yönelik toplam 8 okulda eğitim semineri düzenlenmiş olup 112 kişiye eğitim verilmiştir.
Denetim faaliyetleri sonucunda toplam 128 okul servis aracı denetlenmiş, 54 araç ve sürücüsüne 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun değişik maddelerinden işlem yapılmış, 1 araç trafikten men edilmiştir.
Ayrıca 22/02/2017 günü Bostanbaşı Mahallesinde ekiplerimiz tarafından yapılan denetimler sırasında öğrenci servisi olarak faaliyet gösteren, bir minibüs durdurulmuş, yapılan inceleme sonucunda araç üzerinde takılı olan plakanın sahte olduğu, araç sürücüsünün sürücü belgesinin olmadığı tespit edilmiştir.
Bu tespitler doğrultusunda araç sürücüsü hakkında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında sahte plakalı araç kullanmak (23/5-b), sürücü belgesi sahibi olmadan motorlu araç kullanmak (36/3-a) ve ilgili belediyeden izin veya ruhsat almaksızın belediye sınırları dâhilinde ticari amaçlı yolcu taşımak (ek-2-3) maddelerinden toplam 9.582 TL. Trafik İdari Para Cezası uygulanmış ve araç 60 gün süre ile trafikten men edilmiştir.
Bununla birlikte araç sürücüsü sahtecilik suçundan adli işlemlerin yapılması amacıyla araç üzerinde yakalanan sahte plakalar ile birlikte Yeşilyurt Polis Merkezi Amirliğine teslim edilmiştir."
VELİLER RAHATSIZDI
Malatya'da bazı öğrenci servislerinin kurallara uymaması vatandaşlar tarafından eleştiriliyordu. Bazı servis şoförleri şehrin en işlek cadde ve sokaklarında dahi ters yollara girmekten çekinmiyor. Ana okulu öğrencilerini taşıyan servislerde, çok küçük yaştaki çocukların araçların ön koltuğuna oturtulduğu çok sık görülüyor. Emniyetin son açıklamasında 54 araca ve sürücüsüne Karayolları Trafik Kanunu'nun değişik maddelerinden işlem yapıldığı belirtilerken, bunların evrak üzerindeki eksikliklerden mi yoksa, öğrencilerin hayatlarını tehlikeye atan ve kötü örnek olan davranışlardan mı kaynaklandığı öğrenilemedi. Öğrenci servislerinin, şehrin eş işlek cadde ve sokaklarda dahi ters yola girmeleri, küçük çocukların ön koltuğa oturmalarına müsaade etmeleri gibi durumlar gerekli denetimlerin yapılmadığı yorumlarına neden oluyor.
Malatyahaber- Bülten