SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sanayi- Üniversite İşbirliği İçin Örnek Proje"

0
Güncellendi - 2018-01-15 03:25:36
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi’ne bağlı olarak açılacak olan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Meslek Yüksekokulu’nun temel atma töreni gerçekleştirildi. 2. OSB'deki OSB MYO inşaatının Haziran 2019’da bitirilmesi hedefleniyor. Yapım sürecinde bir sıkıntı yaşanmaması halinde OSB MYO Eylül 2019’da açılacak.

Organize Sanayi Bölgesi MYO’nun temel atma törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Vali Ali Kaban, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay,  Emniyet Müdürü Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, Battalgazi belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ve STK temsilcileri katıldılar.

-“Bir hayalimiz vardı, o hayalimiz gerçeğe dönüştü”

Törenin açılışında konuşan  Ticaret  ve Sanayi Oda (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “Evet, bir hayalimiz vardı, sanayicimizin bir hayali vardı.  Bu hayali hükümetimizin vermiş olduğu destekle üniversitemizin sahiplenmesi ile bu hayali iş dünyası adına bugün gerçekleştiriyoruz. Biz tabii Ticaret ve Sanayi Odası olarak Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis heyetinde bulunduğumuzda organizenin gelişimi noktasında lokomotif rol oynamaya çalışıyoruz. Bunlardan biri de üretim kalitesinin artırılması, rekabet gücünün güçlenmesi adına sanayicimizin özellikle ara eleman dediğimiz kalifiye eleman sıkıntısının giderilmesi noktasında bizim Meslek Liselerine ve Meslek Yüksek Okulu'ndan mezun olan arkadaşlarımıza ciddi ihtiyaç duyduğumuzu, bu ihtiyacı karşıladığımız zaman bizim dünyadaki rakiplerimiz ile rekabet gücümüzün artacağının farkında ve bilincindeyiz. Bir ülkenin gelişmesi için meslek liselerinin önemini ve meslek yüksekokullarının önemli biliyoruz.” dedi.

-“Üniversite-sanayi işbirliğinin güzel bir örneği”

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise konuşmasında, “Bugün üniversite-sanayi  işbirliğinin çok güzel bir örneğini şehrimizde ortaya koyuyoruz.  TSO başkanımızın ifade ettiği gibi yılların özlemi olan ara eleman, teknik eleman yetiştirmek için çok önemli bir yere sahip olan, uygulamalı eğitimde çok önemli bir yere sahip  olacak olan sanayinin içinde, sanayi ile sanayicimizle işbirliği içerisinde Ticaret ve Sanayi Odamızın birlikte proje ortağı olduğu bir okulun bugün temelini atıyoruz.  Malatya’daki iki organize sanayi bölgelerimize buradan ara eleman, teknik eleman yetiştirmek temel hedefimiz.” diye konuştu.

Prof. Dr. Kızılay, OBS Meslek Yüksekokulu’nda 3+1 eğitim modelinin uygulanacağını, 3 yarıyılının okulda, 1 yarıyılının ise sanayi uygulaması olarak gerçekleşeceği kaydetti.

“Aranan elemanlarını yetiştirecek sistemi mahvettik”

Vali Ali Kaban ise törendeki konuşmasında şunları söyledi, “Yeterince eğitimden nasibini almamış yahut yetiştirilmesi gereken alanda yetişmemiş, bir iş istediği zaman ‘ne iş yaparsın’ denildiğinde ‘her işi yaparım abi’ mantığındaki bir düzeyde kendince bir eğitim almış ama aldığı eğitim gündelik hayatın içerisinde karşılığı olmayan belki üst düzeyde bir eğitim almış ama ona uygun bir post, ona uygun bir düzey bulunamayan dolayısıyla teklif edilen bir iş için ‘ben o işi yapamam’ diyen bunun tam zıttın da bir başka nokta.   İşte bu iki uç arasında bir noktada Biraz önce ifade edildiği üzere ara eleman denilen bir kesim aslında ara eleman mıdır, ki ara eleman derken bu kelimeyle araya gidiyor Türkçe'deki tam karşılığı ile araya gidiyor oysa.  Ara eleman değildir aranan elemandır.  Maalesef  bir dönem yanlış bir politika yüzünden sırf belli bir kesim okulları ortadan kaldırmak adına mesleki eğitimin de bütün ara, daha doğrusu aranan elemanlarını yetiştirecek sistemi mahvettik.  O dönem hiç unutmuyorum Çalışma Bakanlığı'nda bir genel müdür tanıdığımız vardı.  O yakınarak demişti ki özellikle Orta Avrupa eski komünist blogdan ve Çin'den Türki Cumhuriyetlerden yoğun bir şekilde ara eleman talebi oluyordu sanayicimizden.  O dönem bulunamıyordu.  Çünkü artık ara eleman yetiştiren sistem bir şekilde zarar görmüştü. O dönem için zarar görmesi düşünülen İmam Hatipler dikkat ederseniz çok hızlı bir şekilde yeniden hayatın içerisine monte edilebildi.  Ama aynı şeyi mesleki eğitim için söyleyemiyoruz.”

-“Sanayi-üniversite işbirliği için örnek bir proje”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise törendeki konuşmasında; “Özellikle sanayi-üniversite işbirliği, Üniversitenin gelişimine katkısı sunması bakımından çok çok önemsiyoruz. Baktığımız zaman illerin gelişmesinde üniversitelerin çok büyük rol oynadığı da görüyoruz. Yıllarca Malatya’da konuşulan İnönü Üniversite’nin şehre katkısı ve şehir ile birlikte gelişme noktasında fonksiyonu ama en önemlisi de üniversite ile sanayi işbirliğini gerçekleştirecek projeleri oluşturma noktasındaki sıkıntılardı.  Allah'a hamdolsun rektör hocamızın göreve gelmesiyle beraber Ticaret ve Sanayi Odamızın büyük katkıları, Organize Sanayi Bölgesi 2. Organize Sanayi Bölgesi yönetiminin isteği, burada bulunan sanayicilerimizin arzusu böyle bir kampüsü ilimize kazandırmış oldu.  Burası eğitim alanı değildi ama 2. Organize Sanayi Bölgesi yönetimi burayı eğitim alanına çevirdi. Yanında Meslek Teknik Lisesi’ni oluşturdu. Sanayinin içerisinde sanayinin de kullanabileceği teknik elemanları yetiştirme adına geleceğe örnek teşkil eden az sayıda meslek yüksekokulunun bulunduğu organize sanayiler den birisini ilimize kazandırmış olduk.” diye konuştu.

-“İsteyen işletmeciye, istediği okulu yapıyoruz”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçtiğimiz aylarda Meclis’ten geçerek yürürlüğe giren OSB Kanunu’nda artık OSB tarafından kurulan Meslek Yüksekokullarının kurulmasına izin verdiğimiz gibi teşvik kapsamına da aldırdık. Bunun tek nedeni, çağın teknolojilerini yakalayabilmek, çağa ayak uydurabilmek, yeni teknolojileri Türkiye’ye kazandırmak, buralardan yetişen elemanların bu teknik becerileri ile birlikte yeni arge çalışmalarıyla, yeni inovayonlarla, yeni üretim tekniklerini oluşturabilmenin hedefleri için bunları yapıyoruz.  Buda yeni uygulamaya koyduğumuz, artık Türkiye’de tematik mesleki ve teknik eğitim uygulamasını başlattık. 12 ilde bulunan 19 tematik meslek lisesi bu yıl eğitim, öğretime başladı. Bu sektörlerle belirlenen, sektörlerin ihtiyaçlarına göre; tekstilci diyorki, ‘Benim burada tekstil teknik eğitimimize ihtiyacımız var.’ Biz o tematik lisenin orada açılmasını sağlıyoruz. Hatta bir ayakkabıcı derse ki, ‘Bne kendi okulumu sırf ayakkabı ustası yetiştirmek için kuruyorum.’ Derse, devlet olarak biz onlara destek veriyoruz, öğrencilerine destek veriyoruz, okulun yapımına destek veriyoruz.  Böylelikle bir proje daha hayata geçirdik, özellikle sanayicinin  okul hamiliği projesi diye, bir fabrikanın veya bir işletmenin beğendiği hangi okuldaysa, o okul himayesini ve o okulun eğitim ve öğretim noktasında teknik ihtiyacını karşılayacak sınıflar açması noktasında bu hamiliği de getirmiş olduk.”

-“Yeni bir teşvik paketi açıklanacak”

Yeni bir teşvik paketinin de açıklanacağını duyuran bakan Tüfenkci, “Bütün engellemelere, sıkıntılara rağmen Türkiye 2017 yılında Allah’a hamdolusun bunu başardı. İnşallah bunun vermiş olduğu ivme ile beraber 2018’de Türkiye  iyi şartlarda büyüyecek, sağlıklı büyüyecek. Özellikle sürdürülebilir büyümeyi sağlamak adına da sektörlerimizi büyüteceğiz. Bu anlamı ile yine Cumhurbaşkanımızın veya başbakanımızın açıklayacağı ‘terzi usulü’ dediğimiz, özel teşviklerle de Türkiye’ye yaklaşık 84-85 milyarlık bir yatırımlarla da belirlenen ana konularda vereceğimiz özel teşviklerle Türkiye bu alanda da öne çıkacak. Bunların sağladığı ivme ve sinerji ile beraber İnşallah hep beraber 2023 hedeflerini yakalamış olacağız.” şeklinde konuştu.

İl Müftüsü Ümit Çimen’in yaptığı dua ile temeli atılan Organize Sanayi Bölgesi MYO’da 27 derslik, 2 teknik resim salonu, 6 bilgisayar laboratuar, Teknolojik /nitelikli altyapıya sahip 9 atölye, 13 laboratuar, 160 kişilik konferans salonu ve toplantı salonu ile birlikte idari bina bulunuyor.  OSB MYO toplamda 30 bin 800 metrekarelik bir alanda kurulacak ve 12 bin metrekarelik kapalı bir alana sahip olacak.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • malatyali (6 yıl önce)
    Allah aşkına bizim sanayi ne üretiyor hangi teknoloji hangi otomotiv elektronik beyaz eşya fabrikası var? Üniversitede yetişenler tekstil fabrikalarında mi çalışacak ? Önce sanayi gelişmeyi yoksa hikaye.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan Karlık (6 yıl önce)
    Kardeşim her şeyi de eleştiriyorsunuz Allah aşkına bir de "Allah razı olsun" rektörümüzden, üniversite için çaba gösteriyor deyin ne olur. Yiğidi öldürün ama hakkını verin lütfen. Ahmet hoca önceki rektör gibi koltuğunda oturup hiç dışarı çıkmayabilirdi. Makamında oturup sağa sola emirler yağdırabilirdi. Ama çalışıyor ve siz sadece eleştiriyorsunuz. Yazıktı, bu memlekete günahtır,iyi yapılan şeyleri övün övün bu memleket hepimizin. Hep karalamakla bir yere varamazsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (6 yıl önce)
    Ahmet Çakırın orda ne işi var belediye başkanı sanayicimi ..? Ak parti il başkanı Hakan Kahtalı neyin peşinde kendisi üniversite hocasımı .Üniversite hocaları nerede ? iş adamları nerede ..? Ne kadar proje ile ilgisi olmayan insanlar varsa hepsi orda dolgu malzemesi olarak görüntü veriyorlar .bu zihniyet değişmeli .Arkadaşlar ticaret bakanını anladık işi Rektörü anladık projenin üniversite ayağı TSO başkanını da anladık oda projenin diğer ayağı peki diğerleri kim ne alaka ?? hiç üniversite hocası cübbelerini giyip katılmamış.. 7000 üyesi olan TSO nun kaç iş adamı katılmış toplasan 10 kişi buda demek oluyor ki bu projenin tabanı yok tamamen siyesi
    0
    0
    Yanıtla
  • nazim ilhan (6 yıl önce)
    insanın aklıyla alay etmeyin bir iş yapıyorsanız adam gibi yapın tahsil edilen adı ile yapmış olduğunuz iş aynı mı sahamı yoktu kocaman resim yerine bakın bir inceleyin insanın aklıyla dalga geçilmesi iyi değil saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (6 yıl önce)
    Mesleki eğitim için güzel bir yatırım neyini eleştiriyorsunuz.Fabrikalarda gerçekten ara eleman sıkıntısı var.Kendini iyi yetiştiren gerçekten okulunu layıkıyla okuyup bitiren bir teknik eleman boş kalmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Maaş güzel para verilmedigi için o teknik elemanlar yurt dışına gidiyor çünkü hakettiği maaşı orda alıyor anlıyormusun ?
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Yillardan.beri.vagon.fabrikasi.bos.universteyi.oraya.yapin
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmat KARA (6 yıl önce)
    Eyy!.... Beyler.. süslü laflarla ve bu devlet düzeni ile bu işler yürümeezz. Protokoldeki makam sahibi herkes yurt dışına en az bir kaç defa gitmiştir.. Öğrneğin Almanya'ya . Yahu beyler bu işleri sanayinin ortasında devlet hele üniversite hiç yapmaz. Bu işleri sanayici (mersedes gibi) kendi okulunu kendi kurar. İki yıl sonra görürdünüz sanayici bir telden üniversite hocası başka bir telden çalar. Sanayici kendi bildiğini yapar üniversite hocası da bankamatik hocası olur. Böylece nur topu gibi bir de okulumuz olur... Ya siz kafa mı buluyorsunuz şehrin göbeğinde kontenjanların hepsi boş.... Bakın sanayiyi çok düşünüyorsanız vagon fabrikasının yerine mühendislik fakültesi ve tekno kenti taşıyın. O zaman belki sanayi işbirliği olur....... Milletin gözünün içine bakarak süslü laflar söylemeyin.... hiç kimse size inanmadı yazık o milyonlara.. .. Dahasını yazamıyorum... Maalesef ama birgün biri çıkıp belki KIRAL ÇIPLAK der....
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (6 yıl önce)
    İyi güzel de hani öğrenci. MYO daki bir çok bölüm de ya hiç öğrenci kalmadı yada bazısında 3-4 öğrenci var. Gelecek yıl hiç olmayacak gibi.Yazık olacak bunca yatırıma.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemal (6 yıl önce)
    Maket süper fakat gerçek öyle değil her taraf yemyeşil ağaçlık yollar çift taraflı çift yönlü bu OSB nerede şaka yapıyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • KML (6 yıl önce)
    Güzel bir proje ama öncelikle kafaların değişmesi gerekiyor. Herşeyi ben bilirim diyen işadamları ve sanayiciler, buna tamam deseler bile yarın hiç oralı olmayacaklar. Tecrübe ile sabittir
    0
    0
    Yanıtla