İnönü Üniversitesi’ne bağlı olarak açılacak olan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Meslek Yüksekokulu’nun temel atma töreni gerçekleştirildi. 2. OSB'deki OSB MYO inşaatının Haziran 2019’da bitirilmesi hedefleniyor. Yapım sürecinde bir sıkıntı yaşanmaması halinde OSB MYO Eylül 2019’da açılacak.
Organize Sanayi Bölgesi MYO’nun temel atma törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Vali Ali Kaban, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Emniyet Müdürü Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, Battalgazi belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ve STK temsilcileri katıldılar.
-“Bir hayalimiz vardı, o hayalimiz gerçeğe dönüştü”
Törenin açılışında konuşan Ticaret ve Sanayi Oda (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “Evet, bir hayalimiz vardı, sanayicimizin bir hayali vardı. Bu hayali hükümetimizin vermiş olduğu destekle üniversitemizin sahiplenmesi ile bu hayali iş dünyası adına bugün gerçekleştiriyoruz. Biz tabii Ticaret ve Sanayi Odası olarak Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis heyetinde bulunduğumuzda organizenin gelişimi noktasında lokomotif rol oynamaya çalışıyoruz. Bunlardan biri de üretim kalitesinin artırılması, rekabet gücünün güçlenmesi adına sanayicimizin özellikle ara eleman dediğimiz kalifiye eleman sıkıntısının giderilmesi noktasında bizim Meslek Liselerine ve Meslek Yüksek Okulu'ndan mezun olan arkadaşlarımıza ciddi ihtiyaç duyduğumuzu, bu ihtiyacı karşıladığımız zaman bizim dünyadaki rakiplerimiz ile rekabet gücümüzün artacağının farkında ve bilincindeyiz. Bir ülkenin gelişmesi için meslek liselerinin önemini ve meslek yüksekokullarının önemli biliyoruz.” dedi.
-“Üniversite-sanayi işbirliğinin güzel bir örneği”
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise konuşmasında, “Bugün üniversite-sanayi işbirliğinin çok güzel bir örneğini şehrimizde ortaya koyuyoruz. TSO başkanımızın ifade ettiği gibi yılların özlemi olan ara eleman, teknik eleman yetiştirmek için çok önemli bir yere sahip olan, uygulamalı eğitimde çok önemli bir yere sahip olacak olan sanayinin içinde, sanayi ile sanayicimizle işbirliği içerisinde Ticaret ve Sanayi Odamızın birlikte proje ortağı olduğu bir okulun bugün temelini atıyoruz. Malatya’daki iki organize sanayi bölgelerimize buradan ara eleman, teknik eleman yetiştirmek temel hedefimiz.” diye konuştu.
Prof. Dr. Kızılay, OBS Meslek Yüksekokulu’nda 3+1 eğitim modelinin uygulanacağını, 3 yarıyılının okulda, 1 yarıyılının ise sanayi uygulaması olarak gerçekleşeceği kaydetti.
“Aranan elemanlarını yetiştirecek sistemi mahvettik”
Vali Ali Kaban ise törendeki konuşmasında şunları söyledi, “Yeterince eğitimden nasibini almamış yahut yetiştirilmesi gereken alanda yetişmemiş, bir iş istediği zaman ‘ne iş yaparsın’ denildiğinde ‘her işi yaparım abi’ mantığındaki bir düzeyde kendince bir eğitim almış ama aldığı eğitim gündelik hayatın içerisinde karşılığı olmayan belki üst düzeyde bir eğitim almış ama ona uygun bir post, ona uygun bir düzey bulunamayan dolayısıyla teklif edilen bir iş için ‘ben o işi yapamam’ diyen bunun tam zıttın da bir başka nokta. İşte bu iki uç arasında bir noktada Biraz önce ifade edildiği üzere ara eleman denilen bir kesim aslında ara eleman mıdır, ki ara eleman derken bu kelimeyle araya gidiyor Türkçe'deki tam karşılığı ile araya gidiyor oysa. Ara eleman değildir aranan elemandır. Maalesef bir dönem yanlış bir politika yüzünden sırf belli bir kesim okulları ortadan kaldırmak adına mesleki eğitimin de bütün ara, daha doğrusu aranan elemanlarını yetiştirecek sistemi mahvettik. O dönem hiç unutmuyorum Çalışma Bakanlığı'nda bir genel müdür tanıdığımız vardı. O yakınarak demişti ki özellikle Orta Avrupa eski komünist blogdan ve Çin'den Türki Cumhuriyetlerden yoğun bir şekilde ara eleman talebi oluyordu sanayicimizden. O dönem bulunamıyordu. Çünkü artık ara eleman yetiştiren sistem bir şekilde zarar görmüştü. O dönem için zarar görmesi düşünülen İmam Hatipler dikkat ederseniz çok hızlı bir şekilde yeniden hayatın içerisine monte edilebildi. Ama aynı şeyi mesleki eğitim için söyleyemiyoruz.”
-“Sanayi-üniversite işbirliği için örnek bir proje”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise törendeki konuşmasında; “Özellikle sanayi-üniversite işbirliği, Üniversitenin gelişimine katkısı sunması bakımından çok çok önemsiyoruz. Baktığımız zaman illerin gelişmesinde üniversitelerin çok büyük rol oynadığı da görüyoruz. Yıllarca Malatya’da konuşulan İnönü Üniversite’nin şehre katkısı ve şehir ile birlikte gelişme noktasında fonksiyonu ama en önemlisi de üniversite ile sanayi işbirliğini gerçekleştirecek projeleri oluşturma noktasındaki sıkıntılardı. Allah'a hamdolsun rektör hocamızın göreve gelmesiyle beraber Ticaret ve Sanayi Odamızın büyük katkıları, Organize Sanayi Bölgesi 2. Organize Sanayi Bölgesi yönetiminin isteği, burada bulunan sanayicilerimizin arzusu böyle bir kampüsü ilimize kazandırmış oldu. Burası eğitim alanı değildi ama 2. Organize Sanayi Bölgesi yönetimi burayı eğitim alanına çevirdi. Yanında Meslek Teknik Lisesi’ni oluşturdu. Sanayinin içerisinde sanayinin de kullanabileceği teknik elemanları yetiştirme adına geleceğe örnek teşkil eden az sayıda meslek yüksekokulunun bulunduğu organize sanayiler den birisini ilimize kazandırmış olduk.” diye konuştu.
-“İsteyen işletmeciye, istediği okulu yapıyoruz”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Geçtiğimiz aylarda Meclis’ten geçerek yürürlüğe giren OSB Kanunu’nda artık OSB tarafından kurulan Meslek Yüksekokullarının kurulmasına izin verdiğimiz gibi teşvik kapsamına da aldırdık. Bunun tek nedeni, çağın teknolojilerini yakalayabilmek, çağa ayak uydurabilmek, yeni teknolojileri Türkiye’ye kazandırmak, buralardan yetişen elemanların bu teknik becerileri ile birlikte yeni arge çalışmalarıyla, yeni inovayonlarla, yeni üretim tekniklerini oluşturabilmenin hedefleri için bunları yapıyoruz. Buda yeni uygulamaya koyduğumuz, artık Türkiye’de tematik mesleki ve teknik eğitim uygulamasını başlattık. 12 ilde bulunan 19 tematik meslek lisesi bu yıl eğitim, öğretime başladı. Bu sektörlerle belirlenen, sektörlerin ihtiyaçlarına göre; tekstilci diyorki, ‘Benim burada tekstil teknik eğitimimize ihtiyacımız var.’ Biz o tematik lisenin orada açılmasını sağlıyoruz. Hatta bir ayakkabıcı derse ki, ‘Bne kendi okulumu sırf ayakkabı ustası yetiştirmek için kuruyorum.’ Derse, devlet olarak biz onlara destek veriyoruz, öğrencilerine destek veriyoruz, okulun yapımına destek veriyoruz. Böylelikle bir proje daha hayata geçirdik, özellikle sanayicinin okul hamiliği projesi diye, bir fabrikanın veya bir işletmenin beğendiği hangi okuldaysa, o okul himayesini ve o okulun eğitim ve öğretim noktasında teknik ihtiyacını karşılayacak sınıflar açması noktasında bu hamiliği de getirmiş olduk.”
-“Yeni bir teşvik paketi açıklanacak”
Yeni bir teşvik paketinin de açıklanacağını duyuran bakan Tüfenkci, “Bütün engellemelere, sıkıntılara rağmen Türkiye 2017 yılında Allah’a hamdolusun bunu başardı. İnşallah bunun vermiş olduğu ivme ile beraber 2018’de Türkiye iyi şartlarda büyüyecek, sağlıklı büyüyecek. Özellikle sürdürülebilir büyümeyi sağlamak adına da sektörlerimizi büyüteceğiz. Bu anlamı ile yine Cumhurbaşkanımızın veya başbakanımızın açıklayacağı ‘terzi usulü’ dediğimiz, özel teşviklerle de Türkiye’ye yaklaşık 84-85 milyarlık bir yatırımlarla da belirlenen ana konularda vereceğimiz özel teşviklerle Türkiye bu alanda da öne çıkacak. Bunların sağladığı ivme ve sinerji ile beraber İnşallah hep beraber 2023 hedeflerini yakalamış olacağız.” şeklinde konuştu.
İl Müftüsü Ümit Çimen’in yaptığı dua ile temeli atılan Organize Sanayi Bölgesi MYO’da 27 derslik, 2 teknik resim salonu, 6 bilgisayar laboratuar, Teknolojik /nitelikli altyapıya sahip 9 atölye, 13 laboratuar, 160 kişilik konferans salonu ve toplantı salonu ile birlikte idari bina bulunuyor. OSB MYO toplamda 30 bin 800 metrekarelik bir alanda kurulacak ve 12 bin metrekarelik kapalı bir alana sahip olacak.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com