Malatya'da Şap Aşılamasının Sonbahar Dönemi başlatıldı. Büyükbaş hayvanlara yılda iki kez, küçükbaş hayvanlara ise yılda bir kez uygulanan Şap Aşılamasının 2010 yılı sonbahar dönemi kampanyası, Dilek Kasabasında başlatıldı.
Şap Aşılama Kampanyasını, İl Tarım Müdürü Hamit Aygül, Hayvan Sağlığı Şube Müdür Vekili Ergün Koşar ve Ali Rıza Yücel'e ait çiftlikte başlattı. Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, "Şap hastalığı; Sığır, Manda, Koyun, Keçi gibi çift tırnaklı hayvanlarda virüslerin neden olduğu bulaşıcı ve çok hızlı yayılan, aynı zamanda ekonomik kayıplara yol
açan bir hastalıktır. Yüzde 100 bulaşıcı olması nedeniyle geniş hayvan kitlelerini etkiler. Ağır vakalarda tırnak düşmesi, buzağı ve kuzularda ölüm görülebilir. Hastalık; süt, et ve iş verimini düşürerek büyük ekonomik kayıplara yol açar. Şap hastalığı, koruyucu olarak yapılan aşı ile engellenebilir bir hastalıktır. En etkili mücadele, hastalık görülmeden önce tedbir almak, yani hayvanları aşılatmaktır. Ülkemizde şap hastalığı ile mücadele çalışmaları Bakanlığımız tarafından yürütülmektedir. Hastalıkla mücadelenin en önemli ayağını aşılama faaliyetleri oluşturmaktadır. Şap hastalığına karşı her yıl olduğu gibi bu yıl da İlkbahar ve Sonbahar aşılama kampanyası ile büyükbaş hayvanlara iki kez, küçükbaş hayvanlara ise bir kez aşı uygulanmaktadır" şeklinde bilgi verdi.
"Aşı yapılmadığı takdirde muhtemel bir şap hastalığında; Süt veriminde yüzde 15, et veriminde yüzde 10 oranında düşüş, Gebe hayvanların yavru atması, Buzağı ve kuzularda yüzde 80'lere varan ölüm vakaları, Canlı hayvan hareketleri ile hayvansal ürün ticaretinin durdurulması, Yüksek miktarda tedavi giderleri,Tedavi edilmediğinde, hayvanlarda ölüm görülür" şeklinde teknik bilgiler aktaran Aygül, "Malatya genelinde aşılama programına alınan işletmelerdeki tüm hayvanlar İl ve İlçe Müdürlüklerimiz bünyesinde oluşturulan ekiplerce tek tek aşılanacak ve kayıt sisteminde kayıt altına alınacaktır. 31 Ekim 2010 tarihinde bitecek olan aşılama kampanyası dahilinde hayvanlarına aşı yaptırmaktan imtina eden yetiştiricilere; 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununun 51. maddesi gereği 572 TL. İdari para cezası uygulanacaktır. Aşısız hayvanlara sevk raporu düzenlenmeyecek ve hayvancılık teşviklerinden de yaralandırılmayacaktır" dedi.