Malatya merkezde yapım çalışmaları devam eden "Geleneksel, Kültürel Sanatlar Fuarı ve Sergi Alanı" olarak nitelendirilen kerpiç evler halen tamamlanamadı.
2011 yılından beri yapım çalışmaları devam eden kerpiç evlerle bir dönem ruhsat sıkıntısı yaşanan ve Malatya eski Valisi Ulvi Saran döneminde, İstasyon Virajı'ndaki Kongre ve Kültür Merkezi bahçesinde inşaatına başlanan 17 adet kerpiç evin yapımı tamamlanamazken, proje başlangıcında 17 adet kerpiç evin yapılacağı açıklanmasına rağmen, projede daraltılmaya gidilip, ev sayısı da düşürüldü.
Malatya Valiliği, İl Özel İdaresi ve Fırat Kalkınma Ajansı işbirliği ile inşaat çalışmaları süren kerpiç evler, 2 milyon 46 bin 704 TL'ye 10 Haziran 2011 tarihinde ihale edilmişti. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından sağlanan projenin yüzde 90 bedeli hibe olarak Fırat Kalkınma Ajansı'na verilirken, proje bedelinin Fırat Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacağı vurgulandı.
Kerpiç evler tamamlandıktan sonra, "Geleneksel, Kültürel Sanatlar Fuarı ve Sergi Alanı" olarak hizmete sunulacak. Geleneksel el sanatlarının yapılacağı, turistik eşyalar ile kuru kayısıların satılacağı evlere, Malatya'nın sanatçılarının isimleri verileceği ifade edilmişti.
‘Malatya Kültür Projesi’ kapsamında kentin geçmişini günümüze taşımak için kerpiç ve ahşap malzemenin kullanıldığı evleri yaptırarak adeta bir mahalle kurulması planı ile üç yıl önce çalışması başlatılan kerpiç evlerde, Malatya'da eski yapılar da kullanılan kerpiç ve ahşap malzemesinin aynısı kullanılıyor.
Kerpiç evin tamamlanması ile birlikte eski bir Malatya mahallesinin kurulmuş olacağı belirtilirken, evlerin Malatya kültürünü tanıtıcı ürünlerin sergilendiği mekanlar olacağı kaydedildi.
SARAN'IN PROJESİYDİ..
Eski Vali Ulvi Saran'ın projesi olarak gündeme gelen ve yerinin uygun olmadığı eleştirilerine karşın "ruhsatsız" olarak yapımına başlanan ve "planlanandan çok artan" maliyeti nedeniyle de eleştirilen, bir kısım vatandaşların "Saran Konakları" diye adlandırdığ kerpiç evler, yapıldığı Kongre ve Kültür Merkezi'nin yanındaki alanda da, özgün mimarisi olan merkezin yanında "gecekondu" görünüşüyle tepki toplamaya devam ediyor.