Yapılan çeşitli incelemeler sonucu, sarımsağın sağlık üzerinde bir çok olumlu etkisi ortaya çıktı.
Kadın Sağlığı Açısından Çok Yararlı
Japonya’da 41 bin kadın üzerinde 5 yıl süren bir araştırma yapıldı. Bu araştırmadan çıkan sonuçta haftada bir sarımsak tüketen kadın ile ayda bir sarımsak tüketen kadınlar arasındaki kolon kanseri riski farkının yüzde 35 olduğu gözlemlendi.
Kuru sarımsak ekstresinde S-allil sistein, S-allil merkaptosistein, saponinler, uçucu yağlar, allin, allisin, ajoen, diallil trisülfür, sitral, geranoil, linalool, s-metil-1-sistein sülfoksitprotein, mineraller, vitaminler, lipitler, aminoasitler, prostaglandin A2 ve F1 , allinaz, peroksidazlar,mirosinaz bulunur. Ezilmiş çiğ sarımsak ise en fazla allisini içeriyor.
Mantara karşı Etkili
Sarımsağın, hayvanlar üzerinde yapılan test sonucu vücutta oluşan 6 kanser türünün (göğüs, kolon, yemek borusu, prostat, cilt ve mide) ilerlemesini ve gelişmesini engellediği görüldü. Besin ve su kaynaklı patojenler, mantar gibi fungal enfeksiyonlar ve solunum enfeksiyonlarına karşı antimikrobiyal etkinlik gösterir.
Tümörü Önler
Kanserin önlenebilmesi için yapılan ilk araştırmanın sonucu 1957 yılında yayınlandı. Bu raporda sarımsaktan elde edilmiş olan alisin maddesi kanserli farelere enjekte edildi ve bu farelerin normalden 6 hafta daha uzun yaşadığı ortaya çıktı.
Halsizliği Gideriyor
Sarımsağın kanserden korunmada, kanser tedavisinde, arteroskleroz, kardiyovasküler hastalıklar, dolaşım bozuklukları, yüksek kolestrol, hipertansiyon, mikrobik enfeksiyonlar, deri enfeksiyonlarında etkili olduğu görülmüştür. Ancak bu mucizevi bitkinin yan etkileri de bulunmaktadır. Baş ağrısı, halsizlik, terleme, hipoglisemi, topikal kullanımda kontakt dermatit gibi yan etkileri vardır. Sarımsak tüketiminin ameliyat durumlarında yedi gün önce kesilmesi gerekmektedir.