2 Mayıs 2006 tarihli Emniyet Müdürleri Kararnamesi kapsamında, yaklaşık 5 yıl 3 ay görev yaptığı Malatya Emniyet Müdürlüğü görevinden merkez Emniyet Müdürlüğüne atanan Orhan Savaş ve eşi Malatya'dan ayrıldılar. Savaş ailesinin uğurlama törenine, Vali Halil İbrahim Daşöz de katılırken, belediyeden kimsenin olmaması dikkat çekti.
LOJMANDA UĞURLAMA..
Ağrı Emniyet Müdürü iken 2001 Şubat ayında Malatya Emniyet Müdürü olan ve yaklaşık 5 yıl 3 ay süre ile Malatya'da görev yapan Orhan Savaş'ın ilden ayrılması nedeniyle Emniyet Müdürlüğü lojmanında bir uğurlama töreni düzenlendi.
Uğurlamaya; Vali Halil İbrahim Daşöz, Vali Yardımcısı Bayram Öz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, bazı daire müdürleri, Müftü Bekir Gerek, ESOB Başkanı Şevket Keskin, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, AKP İl Başkanı İhsan Koca, bazı sendika, dernek ve vakıfların temsilcileri, bazı işadamı, esnaf ve tüccarlar, Emniyet Müdürlüğü müdür ve amirleri katıldılar.
Belediye Başkanı Cemal Akın, uğurlama törenine katılmadığı gibi, belediyeden herhangi bir temsilcinin olmaması da dikkat çekti.
"ORHAN BEYE DOYAMADIK.."
Vali Daşöz, uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, 6 yıla yakın bir süre Malatya'da görev yapan Savaş'la, kısa bir süre çalıştığını, uğurlamaya gelenlerden de anlaşıldığı gibi her kesimle sıcak ilişkiler kuran Savaş'ın başarılı hizmetler verdiğini belirtti ve "Orhan Beye doyamadık.."dedi.
Vali, "Memuriyetin içinde olan birşey tayinler. Ama insanın nasıl ayrıldığı, ne şekilde uğurlandığı ondan çok daha önemlidir diye düşünüyorum. Ben şöyle bir bakıyorum. Malatya'nın her kesiminden insanlar burada. Sayın müdürümüze son vefa görevini yapmak üzere. Bu sayın müdürümüzün burada ne kadar sevildiğini, değişik kesimlere nasıl adil davrandığını en iyi şekilde ortaya koyan bir örnektir.
Bir söz vardır. Ben Cenap Şahabettin olarak biliyorum ama.. 'İnsanlar kıyafetleriyle kabul, liyakatlarıyla teşyi olunurlar' der. Yani hiç tanımadığınız birini önce kıyafetine göre değerlendirirsiniz ama, onu tanıdıktan sonra artık layık olduğu şekilde görürsünüz." dedi.
Cumhuriyet Başsavcısı Demirdağ, Savaş'ın Malatya'da başarıyla görev yaptığını kaydetti. Demirdağ, Savaş'ın Malatya'daki görevi sırasında insanlarla gönül bağı kurduğunu belirterek, "Kişiler uğurlandığı zaman çeşitli hediyeler verilir. Fakat Emniyet müdürümüzün çok sayıda kişinin gönlünü birden götürmesi, Malatyalıların Orhan Savaş'a verdiği değeri gösteriyor." diye konuştu.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin ise, Malatyaların Emniyet müdüründen memnun olduğunu söyleyerek, "Malatya'da polis-vatandaş işbirliği en üst düzeye çıkmıştır" dedi.
Keskin, uğurlama öncesi lojman bahçesindeki sohbet sırasında, Savaş'ın Malatya'ya atanmasından sonra Malatyaspor'un süper lige çıktığını, tayininin çıkmasından sonra da ligden düştüğünü anlatırken, Şeker Camii İmamı Celal Tilgen, Savaş için "helallik" diledi. Tilgen, "Ölünün arkasından helallik olmaz. Sağken yapılmalı.." dedikten sonra, "Hakkınızı helal ediyor musunuz?" diye sordu ve uğurlamaya katılanların "Helal olsun" yanıtından sonra "Sonra konuşmayasınız.." dedi.
"SEBEPLİ GİTSEYDİK BU KALABALIK OLMAZDI.."
Emniyet Müdürü Savaş da, Malatya'nın meslek yaşamı boyunca görev yaptığı 7'nci il olduğunu, insanlar arasında ayırım gözetmeksizin hizmet vermeye çalıştığını, Malatya'dan çok iyi duygularla ayrıldığını, söyledi.
Savaş, "Memurların gelişleri ayrı bir hüzündür, gidişleri ayrı bir hüzündür. Biz devlet memuriyetine giderken bunu baştan kabul ederek giriyoruz. Malatya benim 7'nci ilim. 1975'de komiser yardımcısı olarak sırasıyla Ankara, Diyarbakır, Mersin, İzmir, İstanbul, Ağrı ve Malatya.. Ben Malatya'yı ve Malatyalıyı severek, Malatyalı'dan ve Malatya'dan memnun ayrılıyorum. Nasıl geldiğim gibi dimdik geldiysem, hiçbir şaibeye, hiçbir pisliğe karışmadan, gerçek dostlarımın yüzünü kızartacak hiçbir şaibeye karışmadan aynı dimdik şekilde gidiyorum.
Bugün böyle bir şaibeye ve şeye girip de, hani 'sebepli gitseydin. Üzülüyorlar.'Müdür bey sebepsiz gidiyor. Çok üzüldük..'diye. Sebepli gitseydik, burada bu kalabalık olmazdı." diye konuştu.
Savaş, daha sonra uğurlamaya gelenlerle tek tek vedalaşırken, Malatya'nın sembol simalarından, Hamidiye Mahallesi Muhtarı Abdulhadi Çekirdek'e de elini öperek veda etti.
Emniyet Müdürü Orhan Savaş ve eşi Sevgi Savaş, daha sonra 44 KA 044 plakalı özel otomobilleriyle, Mersin'e gitmek üzere, polis eskortu ve konvoy eşliğinde lojmanın önünden ayrıldı. Savaş, ayrılırken gözyaşlarını tutamadı.
POLİS TELSİZİNDEN VEDA..
Bu arada, ilişiğini 15 Mayıs Pazartesi günü kesen ve aynı gün Malatya'dan ayrılan Emniyet Müdürü Orhan Savaş, polis örgütüne de, telsizden yayınlanan mesajla veda etti.
Savaş, mesajında "Bugüne kadar büyük bir sevgi ve heyecanla yürüttüğüm Malatya Emniyet Müdürlüğü görevinden bugün itibarıyla ayrılıyorum.
Malatya Polis Teşkilatında çalışmanın verdiği onur ve gururu, devletimizin bana verdiği en değerli ve en kutsal armağan olarak kabul ediyorum.
Bu inançla yaptığım hizmetlerde öncelikli olarak halkın huzur ve güvenini sağlamayı, emniyet ve asayişi temin etmeyi ve polis-halk ilişkilerini en üst seviyeye çıkartmayı kendime ilke edindim.
Bu duygularla; Malatya Emniyet Müdürlüğünde birlikte görev yaptığım tüm teşkilat mensuplarıma ve çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyor, vatanımızın bekası için canlarını feda eden şehitlerimizi rahmet anıyor, gazi ve malüllerimize esenlikler diliyorum.
Malatya Emniyet Müdürlüğümüzün bu günlerden daha ileri seviyeye gideceği inancıyla veda ederken en içten dileklerimle sağlık ve mutluluk dolu günler dilerim."dedi.
KAHYA CUMA GÜNÜ GELECEK..
Öte yandan, aynı kararname ile Şırnak Emniyet Müdürlüğü'nden Malatya Emniyet Müdürlüğü görevine atanan Ali Osman Kahya'nın da Cuma günü Malatya'ya gelerek göreve başlayacağı bildirildi.
Kahya, Şırnak'tan Cuma günü ayrılacağını ve aynı gün Malatya'ya gelerek göreve başlayacağını söyledi.
Bu arada, Savaş'ın Malatya'dan ayrılmasının ardından Kahya göreve başlayıncaya kadar Malatya Emniyet Müdürlüğü görevine, Emniyet Müdür Yardımcılarından Fatma Dağdelen vekalet etmeye başladı.