SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Sayın Çakır Bilmeniz Gerekiyor"!.

0
Güncellendi - 2017-02-27 01:29:26
A- A+ PAYLAŞ

İçme suyu sorunu ile ilgili olarak uyarılarda bulunan CHP Yeşilyurt İlçe Başkanı Ahmet Küçükşahin, konuya ilişkin saptama ve önerilerini içeren "Sayın Başkan Ahmet Çakır Bu Bilgileri Bilmeniz Gerekiyor" başlığıyla hazırladığı raporu, kamuoyuyla da paylaştı.

Küçükşahin'in açıklaması şöyle:

"Geçtiğimiz 3-4 ay içerinde Yeşilyurt İlçesine bağlı 82 mahallenin muhtarları ile görüştüm veya bizzat mahalleleri ziyaret ettim. Yeşilyurt Mahallelerinin yaklaşık yüzde 50’si (82/40) içme suyu sıkıntısından dolayı dertli! Özellikle; Atatürk, Bentbaşı, Cumhuriyet, Merkez Fatih, Gazi, İlyas, Koşu, Yeşilkaynak, Tepeköy, Suluköy, Topsöğüt mahalleleri alarm seviyesinde içme suyu sıkıntısı çekmektedir.

Örneğin; Topsöğüt Mahallesinde yaşlı bir amca, “Abdest almak için su bulamıyoruz. Musluktan çamur akıyor” derken, Yaka Mahallesi muhtarı “Ben, Malatya içme suyunun bizlere bilerek verilmediği kanaatini taşıyorum” demişti.

Malatya halkına su temin etmekten sorumlu Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve bağlısı MASKİ Genel Müdürlüğünün ifade ettiği veriler birbirini tutmamaktadır.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a göre;

- Gündüzbey kaynaktan saniyede çıkan (1937 litre) suyun 1000 litresi kayıp kaçak (Aralık 2016),

- Ocak 2017 ayı içinde saniyede 100 litrelik kaçak bulunarak onarıldı.

- Dolayısıyla saniyedeki kayıp kaçak miktarı 900 litredir.

MASKİ Genel Müdürlüğüne göre;

- Gündüzbey kaynaktan verilen su miktarı saniyede 1937 litredir.

- İlimiz genelinde kayıp kaçak oranı %70’tir (bu oranın % 57,6’lık kısmı fiziki kayıplardan ve %12,4’lük kısmı ise park bahçeler ve illegal kullanım).

Kaynaktan verilen su miktarı saniyede 1937 litre olduğuna göre;

- MASKİ’ye göre bu suyun 581 litresi (%30) vatandaşa ulaştırılabiliyor, 1356 litresi (%70) kayıp-kaçak!

- Başkan Ahmet Çakır’a göre 1037 litresi (% 53,5) vatandaşa ulaştırılabiliyor. Kayıp kaçak miktarı ise saniyede 900 litre (% 46,4)!

Hiç kayıp kaçak olmadığını ve bir tona su fiyatının ortalama 3 TL. olduğunu kabul edersek,

- Malatya Büyükşehir’in görevi devralındığı 31.03.2014 ile incelemeye başladığımız 09.01.2017 tarihleri arasında geçen 2 yıl 9 ay 8 günlük süre içinde toplam gelir yaklaşık 501 milyon TL olacaktı.

-Oysa şimdi,

- MASKİ’nin bilgilerine göre içme suyundan elde edilen gelir, yaklaşık 150 milyon lira,

- Başkan Ahmet Çakır’ın bilgilerine göre gelir, yaklaşık 271 milyon lira.

Sonuç olarak:

1. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile bağlısı MASKİ Genel Müdürlüğü’nün vermiş olduğu bilgiler birbirini tutmamaktadır.

2. MASKİ genel Müdürlüğünün vermiş olduğu değerler, reel durumu yansıttığına göre bu süre (2 yıl 9 ay 8 gün) içerisinde devletin yaklaşık 350 milyon lira zarara uğratılmış olduğu söylenebilir.

3. Eğer kayıp-kaçak olmasaydı veya önlenseydi MASKİ şu an elde ettiği geliri, ton başına su fiyatı 90 kuruş ile toplayabilirdi.

4. MASKİ’nin verilerine göre; kayıp-kaçak olsa dahi saniyede 581 litre su, 600.000 kişilik bir nüfus için günde 83 litre su demektir. Oysa şu anda 600 bin kişiye yetirilemiyor. Bu durum kayıp-kaçak haricindeki suyun dahi, iyi yönetilemediğini veya bilmediğimiz başka nedenlerinin olabileceğini göstermektedir.

5. Şubat 2017 ayı verilerine göre Gündüzbey kaynaktan çıkan su (saniyede 1937 litre), kayıp kaçak olmasaydı (600.000 kişilik bir nüfus için) kişi başına günde 279 litre su anlamına gelirdi.

6. Bir kişinin bir günde 100 litre su harcadığı farz ve kabul edilirse, sadece Gündüzbey kaynaktan çıkan su (saniyede 1937 litre) 1 milyon 600 bin kişinin günlük su ihtiyacını karşılayabilecek durumdadır.

7. Ayrıca “%12,4’lük bir kısım (saniyede 240 litre, günde yaklaşık 20.000 ton) kayıp park ve bahçeler ile illegal kullanım” olduğu konusu KIŞ mevsimi için inandırıcı değildir.

Teklifim,

- MASKİ Genel Müdürlüğünün yönetim kadrosunun derhal görevden alınarak geldikleri şehre gönderilmesi ve “Devleri zarara uğratmak”tan mahkemeye verilmesi,

- Oluşturulacak yeni yönetim kadrosu ile ivedilikle “su şebekesi haritası”nın oluşturulması, ödenek talebinde bulunulması, Belediyenin bütün imkânlarının bu işe yönlendirilerek en geç bu yılın (2017) sonunda içme suyu sorununun çözülmesidir.

- Aksi takdirde, gündelik çözümlerle ve patlak onarma stratejisi ile su sorununun kalıcı bir sonuca ulaştırılması MÜMKÜN DEĞİLDİR."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    Belediyeden bu iddialara cevap bekliyoruz merakla.
    0
    0
    Yanıtla