ÖZEL KALEMDEN MEMURLUK, PAZARLIK USULÜ İHALELER RAPORDA.. Sayıştay Başkanlığı, yaptığı inceleme ve araştırmalar sonucunda Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin birçok iş ve işleminde yasalara aykırılık ve usulsüzlük tespit etti.
Başta Kamu İhale Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ve Büyükşehir Belediye Kanunu olmak üzere çok sayıda yasaya aykırılık oluşturan iş ve işlem yürüten Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 Sayıştay Raporu geçtiğimiz günlerde Sayıştay Başkanlığı tarafından yayımlandı.
Sayıştay Başkanlığı’nın 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’na göre, belediye iş ve işlemlerinde en çok ihlal edilen mevzuatın Kamu İhale Kanunu vi Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu olduğu gözlenirken, Belediye Özel Kalem Müdürlüğü kadrosu üzerinden bazı kişilerin usulsüz biçimde devlet memuru yapılması Sayıştay’ın tespit ettiği bir başka yasa dışılık olarak kayıtlara geçti.
Sayıştay, TBMM adına kamu idarelerini denetliyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi adına, kamu idarelerinin yanı sıra, yerel yönetimlerin hesap ve işlemlerini denetlemek ve kesin hükme bağlamakla görevli olan Sayıştay Başkanlığı, 2018 yılı denetim raporlarını açıkladı.
Sayıştay Başkanlığı’nın Malatya Büyükşehir Belediyesi’ndeki denetimlerinde, “Denetim Görüşünü Etkilemeyen Tespit ve Değerlendirmeler’ bölümünde birçok usulsüz iş ve işlemler tespit etti.
“Olağanüstü Hal durumunda kullanılacak ihale yöntemi normal zamanlar için kullanılmış”
Sayıştay 2018 Malatya Büyükşehir Belediyesi Denetim Raporu’nun ilk usulsüzlük ve yasa dışılık bulgusu olarak, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin, ilgili yasada belirtilen sebepler oluşmamasına rağmen harcama ve gelir gerektiren iş ve işlemlerde pazarlık usulünün yaygın bir uygulama olmasını tespit etti.
Sayıştay Müfettişleri, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin birçok iş ve işleminde Kamu İhale Kanunu’nun 21. Maddesinde düzenlenen ve olağanüstü hallerde kullanılacak ihale yöntemlerini normal zamanlar için kullandığı vurgulanarak, “Pazarlık ile ihale edilen işler, mevzuat hükümleri açısından değerlendirildiğinde; işlerden hiçbirinin idare tarafından öngörülemez, olağan dışı ve anormal nitelikte olmadığı ve idarenin iradesinden bağımsız olarak gerçekleşmediği görülmektedir. Yapılan bu uygulama ile temel ihale usullerine uygulamak yerine pazarlık usulünün genel bir uygulama haline getirildiği ve bu şekilde ihalelerde, saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlilik ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerinin ihlal edildiği düşünülmektedir” denildi.
“Büyükşehir statüsünden önceki il belediyesi alacakları için gerekli özen gösterilmemiş”
Sayıştay Başkanlığı Raporu’nda Malatya Büyükşehir Belediyesi yönetiminin, büyükşehir statüsünden önceki Malatya İl Belediyesi’nin vergi alacaklarını takip tahsil etmek konusunda gerekli özeni göstermediği de bulgu olarak tespit edildi. Raporda, bu özensizliğin devam etmesi halinde, Emlak Vergisi ile Çevre Temizlik Vergilerinde tahsilat işlemlerinin tamamlanamayacağı ve vergilerin zamanaşımına uğramasına neden olacağı belirtildi.
Raporda bu konuda şu eleştiri yapıldı:
“31 Mart 2014 yerel seçimleri sonrasında Malatya Büyükşehir Belediyesi ile merkez ilçe belediyeleri olan Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri fiilen kurulmuştur. Ancak bu tarihten önce Malatya Belediyesi statüsü mevcut iken tahakkuk eden vergilerin sorumluluğu Malatya Büyükşehir Belediyesine ait iken, bu tarihten sonra tahakkuk eden vergilerin sorumluluğu Battalgazi ve Yeşilyurt belediyelerine ait olacaktır. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 38’inci maddesinin (f) fıkrasında, Belediyenin gelir ve alacaklarını takip ve tahsil görevi belediye başkanına verilmiş ve bu konuda belediye başkanı sorumlu kılınmıştır. Dolayısıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olan vergilerin takip ve tahsili için gerekli adımların atılması hem belediyeye kaynak sağlaması açısından hem de tabloda gösterilen vergilerin zaman aşımına karşı korunması açısından önem arz etmektedir”
“Kamu İhale Kanunu’na aykırı biçimde, yaklaşık 10 Milyon TL tutarında mal ve hizmet alımı yapıldı”
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 Sayıştay Raporu’nda bir başka usulsüzlük bulgusu ise, bazı ihale yöntemleri kapsamında aşılmaması gereken parasal sınırların aşılması ile ilgili olarak yer aldı.
Buna göre, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Kamu İhale Kanunu’na aykırı biçimde, 9 milyon 921 bin TL tutarında mal ve hizmet alımında bulundu.
Raporda, bu bulgu için şöyle denildi: “Malatya Büyükşehir Belediyesinde yaptığımız incelemelerde; yukarıdaki mevzuat hükümlerine aykırı hareket edildiği tespit edilmiştir. Aşağıdaki tabloda ayrıntılı olarak görüleceği üzere 2018 yılı içerisinde İdarenin 22/d ve 21/f kapsamında yapılabileceği mal ve hizmet alım toplamları, bütçelerine bu amaçla konulmuş olan ödeneklerin % 10’udur. Yani “Mal Alımları” için 24.648.832,27 TL, “Hizmet Alımları” için 19.182.015,00 TL olması gerekirken, İdare bu tutarın üzerine çıkmış ve bunun için Kamu İhale Kurulundan herhangi bir uygun görüş almadan mal alımlarında 7.651.055,56 TL, hizmet alımlarında ise 2.270.694,31 TL olmak üzere toplam 9.921.749,87 TL tutarında mevzuata aykırı mal ve hizmet alımı yapmıştır”
“Özel Kalem Müdürlüğü, memuriyete sınavsız girme yöntemi olarak kullanılmış”
Sayıştay Müfettişleri, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na aykırı biçimde, Özel Kalem Müdürlüğü kadrosunu, sınavsız memuriyete geçiş yöntemi olarak kullandığını da tespit etti.
Son 5 yıl içerisinde toplam 6 personelin (son 1 yıl içinde ise 3 personel) Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna atandıktan sonra çeşitli görevlere atamasının yapıldığını belirten Sayıştay Başkanlığı Raporu’nda, Özel kalem Müdürlüğü kadrosunun, sınavsız memuriyete atama yöntemi olarak kullanılmasının kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durum oluşturduğu vurgulandı.
Son yıllarda Özel Kalem Müdürlüğü kadrolarının amacı dışında kullanıldığını ve bazı şahıslara memuriyet statüsü kazandırıldığını vurgulayan Sayıştay Başkanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde de Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna yapılan atamalarda “Öncelikle belediyede çalışan memurlardan ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarından çalışan memurlardan olması gerekliliğine uyulmadığı, bir seçim dönemi boyunca çalıştırılması esasına riayet edilmeyerek bu kadronun memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiği, bu suretle kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durum oluşturduğu düşünülmektedir” görüşüne yer verdi.
Sayıştay raporunda bu usulsüzlüklere, “ Özel Kalem Memurluğu kadrosunun yönetmeliklere aykırı bir biçimde kullanılması, Harcama ve Gelir Gerektiren İş ve İşlemlerde ilgili şartların oluşmamasına rağmen Pazarlık Usulünün Yaygın Bir Şekilde kullanılması, İl Belediyesinde kalma gelirlerin tahsilinde gerekli özenin gösterilmemesi, bazı ihalelerde 4734 sayılı Kanun'un 21 ve 22’nci Maddelerine aykırı olarak Parasal Limitlerin Aşılması, Belediye Gelirlerinin Toplanmasında Kanunda Belirtilen Sürelere ve Prosedürlere Riayet Edilmemesi, belediyeye ait bazı taşınmazların mevzuata aykırı olarak bir derneğe tahsis edilmesi, Yevmiye Defterinde Yürürlükteki Mevzuata Aykırı Olarak Boş Yevmiye Kayıtlarının Bulunması”, başlıkları altında yer verildi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com