Malatya Bağımsız milletvekili adayı Hanifi Kartal, oy pusulasında isminin küçük punto ile yazıldığını iddia ederek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.
Kartal'ın avukatı Elif Türker, "Bugün itibarıyla bu haksızlığın giderilmesi için A.İ.H.M’ ye başvurmak zorunda kaldık.
Bu yola başvurmak bizim arzuladığımız bir durum değildir. Ancak bunun sorumluluğu bize ait değildir. Haksız uygulamanın sorumlularını vicdanları ile baş başa bırakıyoruz.
A.İ.H.M’ nin tedbir talebimizi kabul etmesi halinde Malatya’ daki seçimlerin ertelenmesi gündeme gelebilir."dedi.
AİHM'E VERİLEN DİLEKÇE..
Kartal'ın avukatı tarafından AİHM'de "İvedi Tedbir Talebi" ile gönderilen dilekçe ve yeralan iddialar şöyle:
"* TARAFLAR
A. BAŞVURUCU
1- SOYADI : KARTAL
2- ADI : HANİFİ
3- CİNSİYETİ : ERKEK
4- MİLLİYETİ : T.C. (TÜRK)
5- MESLEĞİ : Avukat
6- DOĞUM TARİHİ VE YERİ : 1962 – ÇELİKHAN- ADIYAMAN-TÜRKİYE
7- İKAMETGAHI : Turgut Temelli Cd.Köseoğlu iş Mrk.K:5 No:18 MALATYA
8- TELEFON : 0533 211 9111
9- ŞU ANKİ ADRESİ : Yukarıdakinin aynı
10- TEMSİLCİNİN ADI : ELİF TÜRKER
11- TEMSİLCİNİN MESLEĞİ : AVUKAT
12- TEMSİLCİNİN ADRESİ : Turgut Temelli Cd.Köseoğlu iş Mrk.K:5 No:18 MALATYA
13- TEL NO : 0533 5630720
B. YÜKSEK SÖZLEŞMECİ TARAF :TÜRKİYE CUMHURİYETİ
14- OLAYLARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
ÖZET : Müvekkilimiz, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak olan 24. dönem Milletvekilliği genel seçimlerinde Malatya ilinden bağımsız milletvekili adayı olarak başvuruda bulunmuştur. 06.06.2011 tarihinde seçimlerde kullanılacak birleşik oy pusulalarını incelemek üzere İl Seçim Kurulu Başkanlığına uğradığında birleşik oy pusulasında parti isimlerinin büyük puntolarla yazıldığını, ancak kendi isminin ve diğer bağımsız adayların isimlerinin ise çok küçük puntolarla yazıldığını görmüştür. Talep etmesine rağmen birleşik oy pusulasının bir örneği müvekkilimize verilmemiştir.
Çok küçük puntolarla yazılan bağımsız aday isimlerinin ileri yaştakiler tarafından okunamayacağı açıktır. Böyle olunca da halkın kanaatlerinin doğru bir biçimde yansıtılması mümkün değildir ve yeterince açık ve tutarlı bir siyasi irade ortaya çıkmayacaktır. Bu uygulama ile oy verme ve seçimlerde aday olma haklarını kullanmada bütün vatandaşlara eşit muamele (silahların eşitliği) ilkesi zedelenmiştir.
15- BAŞVURUCU TARAFINDAN ÖNE SÜRÜLEN SÖZLEŞME VE PROTOKOL İHLALLERİ İLE İDDİALARIN DAYANAKLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
I – SERBEST SEÇİM HAKKININ VE AYRIMCLIK YASAĞININ İHLALİ (1 NOLU EK PROTOKOLÜN 3. MADDESİ VE SÖZLEŞMENİN 14. MADDESİ)
Bilindiği gibi 1 nolu Protokolün 3. maddesi aynen şöyledir; ‘Bağıtlı Yüksek Taraflar, yasama organı seçimi konusunda halkın düşüncesini serbestçe açıklamasını sağlayan koşullar içinde, uygun sürelerle, gizli oyla serbest seçimler yapmayı yükümlenirler.’Aynı şekilde sözleşmenin ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesi ise: ‘Bu sözleşmede tanınan hak ve özgürlüklerden yararlanma, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasal veya diğer kanaatler, ulusal veya sosyal köken, ulusal bir azınlığa mensupluk, servet, doğum veya herhangi başka bir durum bakımından hiçbir ayrımcılık yapılmadan sağlanır.’ hükmünü amirdir.
16-NİHAİ KARAR(KARARIN TARİHİ NİTELİĞİ, KARARI VEREN MERCİ)
Başvuruya konu işlem bir mahkeme kararı olmadığı gibi idari mercilerce alınmış ve iptali istenen bir karar da değildir. Fiili bir durumdur. Başvuruya konu işlem Yüksek Seçim Kurulunun bir uygulama işlemidir. Birleşik oy pusulası talebimize rağmen tarafımıza verilmediği için örneğini sunamıyoruz ancak Malatya ya ait birleşik oy pusulalarının incelenmesi halinde haksızlık açıkça anlaşılacaktır
17-DİĞER KARARLAR(TARİH SIRASINA GÖRE HER KARARIN TARİHİ NİTELİĞİ ve VEREN MERCİ)
Herhangi bir karar bulunmamaktadır.
18-BAŞVURMADIĞINIZ BAŞKA BİR ÇÖZÜM YOLU VAR MI ? EĞER VARSA NEDİR ve NEDEN BU YOLA BAŞVURULMADI?
Seçimlere 3 gün kalmış bulunmaktadır. Bu süre zarfında başvuru dilekçesinin (APS ile gönderilse dahi) Yüksek Seçim Kuruluna ulaşması mümkün değildir. İtirazlar Y.S.K. ya ulaşsa bile itirazın incelenmesi ve kabul edilmesi halinde bile birleşik oy pusulalarının yeniden hazırlanması haftalar alacağından seçim tarihi geçmiş ve seçimler yapılmış olacaktır. Yani iç hukuk yollarına başvurma bu durumda etkili ve uygun olmayacaktır. İç hukuk yollarına başvurarak sonuç alma imkanı fiilen ortadan kaldırılmış durumdadır. Bu sebeple doğrudan A.İ.H.M ye başvurma zorunluluğu hasıl olmuştur.
19-BAŞVURUNUN AMACINA VE HAKKANİYETE UYGUN TATMİN TALEPLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Bu başvurumuz ile sözleşme ve protokol hükümlerine aykırı olarak düzenlenmiş birleşik oy pusulaları ile seçime gidilmesinin engellenmesi ve birleşik oy pusulalarının sözleşme ve protokol hükümlerine uygun olarak hazırlanması ve bu şekilde seçime gidilmesi amaçlanmaktadır. Bu sebeple, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak milletvekilliği genel seçiminde Malatya’daki seçimlerin tedbiren ertelenmesini ve birleşik oy pusulalarındaki eşitsizlik ve haksızlığın giderilerek seçimlerin yapılmasına mevcut birleşik oy pusulalarının sözleşmeye aykırılığının tespitine karar verilmesini talep ediyoruz.
20-BU BAŞVURUNUZDAKİ ŞİKAYETLERİNİZİ BAŞKA BİR ULUSLARARASI MAKAMA SUNDUNUZ MU?
HAYIR
21-YUKARIDA BELİRTİLEN KARAR ve BELGELERİ TEMİN EDEMİYORSANIZ BUNUN NEDENİNİ AÇIKLAYINIZ.
Başvuruya konu birleşik oy pusulaları talebimize rağmen tarafımıza verilmediğinden dilekçemiz ekinde bulunmamaktadır.
22-BİLDİRİM ve İMZA
Bu başvuru formunda vermiş olduğum bilgilerin doğru olduğunu bilgim ve inancım dahilinde beyan ederim
Başvurucu Temsilciler
Hanifi KARTAL Av.Elif TÜRKER"