SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şehir İnşa Edilirken Engellilerin Erişebilirliği Göz Önünde Bulundurulmalı"

A- A+ PAYLAŞ

 Malatya Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Yaşlılar Şube Müdürlüğünde "Erişilebilirlik" konularında çalışma yapan bedensel engelli Ali Haydar Koyun, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'nın yeniden inşa sürecinde engellilerin erişilebilirlik konusunun göz önünde bulundurulmasının önemli olduğunu belirtti.

Ali Haydar Koyun (55), AA muhabirine, 1994-2015 yıllarında Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şube Başkanlığı yaptığını anlattı.

2022 yılından itibaren Malatya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler ve Yaşlılar Şube Müdürlüğünde "Erişilebilirlik" Sorumlusu olarak çalışmalar yaptığını belirten Koyun, belediyeye bağlı çeşitli kuruluşların engellilerin ulaşım ve kullanımına uygun olması ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca verilen "Erişilebilirlik" belgesini alması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bölgedeki engellilerin de zor günler geçirdiğini kaydeden Koyun, kendisinin de Paşaköşkü Mahallesi'ndeki evinde yakalandığı depremle birlikte bir süre il dışında kaldıktan sonra memlekete geldiğini ve evi orta hasarlı olduğu için kirada yaşadığını belirtti.

Deprem bölgesinde yaşamın engelliler için bir parça daha zor olduğuna değinen Koyun, "Aklımız fikrimiz hep doğup büyüdüğümüz şehrimizde olduğu için geri dönüş yaptık. Şimdi Büyükşehir Belediyemizde 'Erişilebilirlik' konularındaki çalışmalarımıza devam ediyoruz. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok etkilenen illerden biri olan Malatya'da şehrin yeniden inşası konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini istiyoruz. Malatya'nın planını ve projesini hazırlayan bütün yetkililerden bunu özellikle talep ediyoruz. Açık ve kapalı alanlar engelli bireylere erişilebilirlik konusunda uygun olmalı, mevzuatlara uygun olarak yapılmalıdır. Bizlerde erişilebilirlik çalışmalarını takip ediyoruz." diye konuştu.

Koyun, 6 Şubat depremlerinden sonra konteyner kentlerde engelli bireyler ve ailelerinin de barındığını belirterek, "Ailelerin ve engelli bireylerin üzerindeki deprem travmalarını atlatmaları için sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler yapılmalı, yapılan çalışmalar da artırılmalı." dedi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Mehmet (7 ay önce)
    Tersten bakalım, şehir yeniden inşa edilene kadar kaldırım gaspçıları ve enkazlar yüzünden engellilere güvenle sokağa çıkma hakkı yok.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Rıfat Taşcı (7 ay önce)
    Bu şehirde Engellilere yaşam hakkı yoktur şahit oldum Fahri kayahanda kaldırımı kapatan araçlardan dolayı sakat arabasıyla yolda gitmek zorunda kalan çocuğu sürekli görüyorum yazlıklar olsun arsbasını İnsanlara ait olan kaldırma park edenlere.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bodo (7 ay önce)
    Hee gurban heee şehir inşaa edildi yaptılar bitirdiler siz kaldınız geride hala inanan varmi bu şehrin yeniden yapılacağına veya ayağa kalkacağına valla hayret ediyorum siz Allah izin verirse şu yerel secimleride bi verin o zaman Malatya yi sahlandiracalar ben kesin eminim boşta kalan çok yer var daha oralarada herkes barakasini koyar o şekil malatya tam anlamiylaa ayağa kalkmış olur inşallah
    %39
    %61
    Yanıtla
  • siz kaldınız derken bu nasıl bir söz özel gereksinimli insanlara hiç hoş olmayan bir bir giriş olmuş
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (7 ay önce)Bodo isimli kullanıcı yorumuna
    Siz kaldınız demek nasıl bir terbiye üslubudur? Herkes engelli adayıdır , iki tane büyük depremden senin de bir engelli olarak çıkabileceğine kafan basıyor mu acaba ?
    %100
    %0
    Yanıtla