SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şehir Merkezinde 32 Bin Bağımsız Bölüm Yapmamız Gerekiyor"

A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya'da, kent merkezinde 32 bin konut ve iş yeri yapılacak.

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler yüzünden yıkılan ya da hasar alması nedeniyle yıkımı gerçekleştirilen konut ve iş yerlerinin yerine yenisinin yapılması için çalışmalara devam ediliyor.

Vali Seddar Yavuz, AA muhabirine, Malatya'nın, Hatay'dan sonra binalarında en fazla ağır hasar oluşan şehir olduğunu, bu durumdan en fazla da kent merkezinin etkilendiğini söyledi.

Şehir merkezinin tekrar ayağa kalkmasına özel ihtimam gösterdiklerini kaydeden Yavuz, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, şehrimizin merkezinin yeniden ayağa kaldırılabilmesi bakımından ve yeni baştan bir mimariyle ve planla yapılaşmayı sağlamak, eski anlayıştan uzaklaşmak, yeşil alanlarıyla, otoparklarıyla, modern bir mimari oluşturmak üzere yola çıktığı ve devletimizin büyük bir mali külfet altına girdiği projeden bahsediyoruz. Şu ana kadar rezerv alanlarla ilgili çeşitli sorunlar olmakla birlikte Sayın Bakan'ımız ve benim gelişimle beraber bu konuda vatandaşımızın ikna edilmesi ve depreme dayanıklı, dirençli şehirler oluşturulması stratejimize uygun olarak yoğun bir çalışma ve gayret gösteriyoruz."

- 94 kilometre fore kazı çakılacak

Saray Mahallesi rezerv alanındaki yıkımların tamamlandığını, burada 20 bin metrekare diyafram duvar inşa edip 94 kilometre de fore kazık çakarak iki katlı, alt katı otopark olan modern iş yerleri ve konutlar yapılacağını ifade eden Yavuz, vatandaşların hak ve hukukunun da sonuna kadar muhafaza edileceğini vurguladı.

Rezerv alanlarda çalışmaların hızla devam ettiğini dile getiren Yavuz, tahliye aşamasında olan yerlerle ilgili Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından vatandaşlarla görüşmelerin sürdürüldüğünü aktardı.

Vali Seddar Yavuz, şöyle devam etti:

"Malatyalı kardeşlerimize, bu konuya destek vermelerini ve tarihi fırsatı kaçırmamalarını, böylesi zamanların aynı zamanda yeniden bir şehir inşa etmek için, depreme dirençli şehirler oluşturmak için büyük bir fırsat olduğunu hatırlatmak istiyorum. Rakamlar değişebiliyor. Özellikle zaman zaman açılan davalar, yıkımda meydana gelen değişiklikler vesilesiyle zaman zaman proje tadilatları oluşuyor. Ancak kabataslak bizim şehir merkezinde 32 bin bağımsız bölüm yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla iş yeriyle, konut hak sahiplikleriyle alakalı olarak çalışmamız devam ediyor."

- İkizce'de nisanda 11 bin konut teslim edilecek

Çarşı projesinde şubatta ilk teslimatı gerçekleştireceklerini belirten Yavuz, "Diğer projelerimize de devam ediyoruz. İkizce'de yaklaşık 12 bin konutumuzun inşaatı devam ediyor. 11 binini nisan ayı itibarıyla teslim etmiş olacağız. Şu anda orada 2 bin 800'e yakın kardeşimiz oturmaya devam ediyor. Orada 5 bine yakın da teslimat şu ana kadar gerçekleşti." diye konuştu.

Şehir merkezinde yapımdaki gecikmenin vatandaşların dönüşüm ve rezerv alan konusundaki bilgi eksikliklerinden veya hatalı bilgilendirmelerden kaynaklanabildiğine işaret eden Yavuz, her vatandaşla görüşüldüğünü, bu sorunu ortadan kaldırmak için gayret ettiklerini vurguladı.

Yavuz, "Geldiğimiz günden bu yana mottomuz Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, deprem bölgesinde özellikle devletin bütün imkanlarını seferber etmemiz vesilesiyle diyoruz ki, kaynağımız var, projemiz var, yapacak irademiz ve gücümüz var. Tüm Malatyalılar el ele verelim ve Malatya'yı ayağa kaldıralım." ifadelerini kullandı.

AA

FOTOĞRAFLAR: Vali Yavuz ve İkizce bölgesi konut alanı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Bülent (4 saat önce)
    32 bin konut yapılması gerekiyormuş ELİNİ TUTANMI VAR VALİ BEY , DEVLETSIN DEVLET
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ümit (5 saat önce)
    Ekim'de kura vardı , Nisan olmuş.Nisanda da Haziran olur.Hayırlı olsun.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • EY TÜRK GENÇLİĞİ (9 saat önce)
    Üç maymunu oynamaya devam. Ülke mahvoldu perişan halde derdimiz imar mi? RTE öne sürdü bahçeli gazi meclise teröristin başını davet etti gel konuş dedi RTE de destekledi. 2. Çözüm süreci başlamış oldu. 1. Çözüm sürecini biliyorsunuz ülke ne hale gelmişti biten terör tekrar hortladı. Şimdi konuşun bakalım hani Kemal Kılıçdaroğlu gelince apoyu çıkaracakti siz çıkarıyorsunuz ya. PKK nin tek suikast girişiminde bulunduğu Kılıçdaroğluna atmadiginiz iftira , yapmadığınız montaj video kalmadı. RTE meydanlarda montaj videolarla oy istedi seçimi kazandı. Konuşsaniza vatanseverler ! Ülkede 10 milyondan fazla istilacı Arap var. Yenilerini de reisiniz davet ediyor kapımız açık diye. T.C kimsenin çiftliği değil Atamızın izinde bu canımızı veririz bu ülkeye bu böyle bilinsin. Derhal erken seçim gelsin ve terörist başını davet eden cumhur ittifakı sandığa gomulsun !
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Bülent (10 saat önce)
    Admin ülke elden gidiyor yokmu bununla ilgili haberin
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Adem (10 saat önce)
    Maalesef modern olduğunu iddia etmek tam bir aldatmaca olur.yeni ve sağlam inşaatlar yapılıyor ancak modern olduğunu söylemek doğru olup olmadığını herkes görmekte.inşaatta en büyük gider olan arsa problemini,rezerv alanla vatandaş razı olsun olmasın, mülkleri zapt ederek aşan iktidar,dehşet rakamlara ihale edilen projelerle maalesef modern olmaktan uzak ve oldukça vasat küçük ve yüksek bedelle ihale edilip yapılan dairelerin gerçekliğini hangi akıl sahibi inkar edebilir.sayın vali,vasat ama fiyatı gerçekten fahiş konutları yapılarak şehre büyük hizmet yapılıp yapılmadığını zaman gösterecek.şimdi hemen haksızlığa İtiraz edip hakkımızı aradığımız için veryansın ediyorlar.iyi de hizmet için talan mı gerekiyor.imar için bölge iklimine ve insanına uygun olmayan evlere ve büyük bedellerle daha iyi konutlar yapılması mümkünken ranta ses çıkarmayalım mı.kim ne düşünür herkesin kendi bileceği iş.ama rezerv alanla şehrin kimliği kaliteli bir hale gelemeyecek.yuksek bedellerle oldukça vasat işler yaparak şehrin kıymetli yerlerinde mi millete ait yerleri zayi edecekler. Rize ye yapılan çarşı projesi örneğine bakın Malatya'nın çarşı projesinin kalitesinin ne olduğunu anlaşıyor.evler için de kentsel dönüşüm yasasını aykırı yapıldığını inkar mı edelim.sayin vali gece kondu yapmıyoruz modern konutlar inşaa ediyoruz diyor.ne acı hakikat dışı sözler.rezerv alan da 100 taşınmaz olan yere iki üç katı yaparak sanki arsa kıtlığı varmış gibi büyük bedellere modern evler olduğuna inanan günün sonunda arsasının nasıl heba edildiğine veryansın edecek.sorun evin küçüklüğü değil çok büyük paralara çok daha iyi evler yapılacakken herkes bu konuda üç maymunu oynuyor ya işte inşaat için en büyük gider olan arsalarımız heba edilecek.yaziklar olsun.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • ekrem eriş (10 saat önce)
    Malatyanın eski hali berbat ötesi idi.. Şimdiki bakan , veli, belediye başkanı iyi birşeyler yapmak istiyorlar. Artık bırakın şu mahkeme işleriniz yerinden dönüşüm, rezerv alan vb hızlansın şehir ayağa kalksın yoksa daha da fazla göç olacak.. Döneyim mi kalayım mı diyen birsürü Malatyalı var bari merkez ayağa kalksın, esnafın dükkanları bitsin çark dönmeye başlasın ki bir umut olsun.. Emin olun ne kadar kötü şehirleşme yaparsa yapsınlar eski keşmekeşlikten daha güzel olacak.. Ben erkek halimle cezmi kartaya, akpınara, niyazi mısriye vb girmek istemiyordum. Emeksiz, Sıtmapınarı, Sivas Caddesi, Cöşnük, Temelli inanın her yer özellikle çarşı merkez hiç yakışmıyordu. Altında otoparklar olan dükkanlar işyerleri güzel oldu.. Saray Mahallesi de güzel planlandı.Kışla Caddesinin de açılması harika .. Tek sıkıntı bol yeşil alanlar ve toplu ulaşım araçları ( metro, tramvay vb)
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Dönüşüm2 (10 saat önce)
    Sayın Cumhurbaşkanının liderliğinde 21 aydır beceremediğiniz işlerden sayın CB’nın haberi varmı, yoksa liderliğe mi sığınıp bir işi becerip yerinde dönüşüm imar izinlerini vermiyorsunuz?
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Dönüşüm (10 saat önce)
    Sayın Vali, Bu şehirde yerinde dönüşüm imar planları neden bekletiliyor? Neden inşaat başlamasına izin verilmiyor? Para yokta kuşa dönmüş hibe ve krediyi veremiyorsanız onu deyin. Millet başının çaresine baksın. BU BELEDİYELER İMAR İZNİNİN VERİLMESİNDE BU KADAR MI ACİZ VE KİFAYETSİZLER? Bu rezillik ne zaman sona erecek?
    %84
    %16
    Yanıtla
  • BEBEK KATİLİ (11 saat önce)
    Sn editor ülke yangın yeri haber yapmanızı onun altına yorum yapmayı beklerdim ama buraya yapıyorum. Ne oldu arkadaşlar chpkk diyenler kemal Kılıçdaroğluna ağza alınmayacak hakaret edenler... 2.cozum süreci başladı. Bahçeli apoya gel mecliste konus diyor RTE nin yaptıkları ortada zaten.... Eeeee hani Mansur, Ekrem seçilince sayaçları PKK'lılar okuyacakti????? Konuşsaniza suskunsunuz
    %72
    %28
    Yanıtla
  • BOP (Büyük Ortadoğu Projesi) saat gibi işliyor. VATANA İHANET artık tescillenmiş oldu. Eskiden kalma ve hala güncel bir deyim vardır herkes bilir "Göze girmiş şemsiye açılmaz artık" YAZIKLAR OLSUN !
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Bop projesinin, büyük İsrail projesi olduğunu mavi vatanın mimarı tümamiral Cihat Yaycı ifade etmişti. Yahudi üstün cesaret madalyası sahibi Tayyip Erdoğan da BOP eşbaşkanı olmakla övünüyordu. Plan büyük İsrailin kurulması için Türkiye nin parçalanması da dahil devam ediyor. Plan güney sınırlarımızda mayınların temizlenmesi ile başladı. Güneyimizdeki ülke vatandaşlarının ki buna güney afrika ve İran Afganistan dahil ülkeye mülteci sığınmacı adı altında doldurulması ile devam ediyor. Bu ülke kuruluşundan bu yana en büyük bekaa, sorunu yaşıyor. Ne yazık ki herkes seyrediyor.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Devlet aklı bu.. senin aklın ermez. Abd yunanistana neden askeri yığınak yaptı? Abd ırak ve Suriye de 150 bin kişilik ypg kürt ordusunu neden kurdu? Icerde dem denen partinin 8 milyon aldığı oy var.. bu parti kimin peşinden gidiyor? Türkiye cumhuriyeti devletini disardan kralı yıkamaz bunu bildiklerinden icerden bunları kullanarak yikacaklar... devletin planı da buna yönelik.. bu çözüm süreci değil bu vatanı korumak süreci.. bir savaş halinde soyadi kanunu ile turkce isim verilmis tc kimliğini 100 yıldır cebinde taşıyan ermenisi, yahudisi, rumu ile birlikte mi olup savasacagini sanıyordun? Yada doğu da ki ermeni Yahudi asıllı kurtler ile mi savaşa gireceğini sanıyordun? Osmanliyi disardan yikmamislardi icerdekiler yikmislar di hatirlatirim..
    0
    0
    Yanıtla