Malatya belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısı belediye başkanvekili Niyazi Artan başkanlığında üyelerin katılımı ile toplanarak gündemdeki konuları görüşerek karara bağladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Meclis toplantısı gündem dışı verilen yüzde 50si Kültür Bakanlığı, yüzde 25er de Valilik İl Özel İdaresi İle Malatya Belediyesinin katkısıyla yaptırılacak olan Malatya Kültür merkezinde Belediyenin düzenleyeceği kültürel etkinliklerden ücret alınmaması önergesi önce gündeme alınması oylandı daha sonra görüşülmesine geçildi.
Konu ile ilgili olarak söz alan CHPli Meclis üyesi Doğan Ağdaş, Bu konu geçtiğimiz aylarda da meclisimiz gündemine gelmişti. Ama her nedense bu projenin nasıl olacağı hakkında hiçbir bilgimiz yok En azından bir maket üzerinde bilgi verilebilinirdi. Madem ki Belediye olarak parasal katkı da bulunuyoruz, bu projeden bilgi sahibi olmamız gerekmez mi? diye konuştu.
Bu soru üzerine önergede imzası bulunan AKPli Metin Mandal; Projeyi bakanlık hazırladı. Valilik ve Belediye de katkıda bulunuyor. İlgili birimlerimizin projeden bilgililer dedi.
Daha sonra önergenin oylanmasına geçildi ve belediyenin düzenleyeceği kültürel etkinliklerden ücret alınmamasının protokole yazılması kararı oyçokluğu ile kabul edildi.
Gündem dışı olarak ikinci önerge ise Belediye Çevre Müdürlüğü tarafından verilen mevcut çöp sahasındaki çöplerin yakılarak imha edilmesi ve elektrik üretilip, Sanayi Bakanlığına satılması için bazı firmalar aracılığıyla 25 yıl süreli Yap-İşlet-Devret modeliyle tesis kurulması hakkındaki teklif önce gündeme alındı daha sonra ise İmar Komisyonuna havale edildi.
AKPli Murat Gümüş, Günden güne artan ve insanların sağlığını tehdit eder düzeye ulaşan trafik konusunu gündeme getirdi ve Trafik problemi ile ilgili olarak kent bütünü ulaşım planımız var mı? Yoksa hazırlanması konusunda çalışmalar yapılıyor mu?. Bu konunun da gündeme alınmasını istiyorum diye konuştu.
MHPli Taner Özhanda Arkadaşımız doğru söylüyor. Belediyemiz bünyesinde kurulan Trafik komisyonu toplantılarına gözlemci olarak katılıyorum. Orada alınan kararlar hem usül açısından hem de esas açısından yasal değil. Parkometre uygulamasında keyfi uygulamalar var. Hastanenin oraya kadar parkometre uygulaması var. Şartnameye aykırı uygulamalar var. Biz bu parkometre uygulamasının tamamen kaldırılmasını istiyoruz dedi.
AKPli üye Murat Gümüş, "Parkometrenin tek yönlü olarak uygulanması ve şartnameye uyulması sağlanmalıdır diyerek araya girdi.
"İMAR MÜDÜRLÜĞÜ DE SORGULANMALI.."
AKPli üye Ahmet Ergünde Parkometre konusunda bir şikayet varsa getirilir meclise sunulur. Bu konuda samimi olunmalı. derken, CHPli üye Doğan Ağdaş, Trafik konusunu tartışırken sadece araç trafiğini değil diğer unsurlarını da gözden kaçırmamalı, Malatyanın yapılaşmasını planlayan İmar Müdürlüğü de sorgulanmalı. Şehir tıkandı. Şehri açamıyorlar. dedi.
AKPli Murat Gümüş tekrar söz alarak Ulusal bayramlarda düzenlenen törenlerin de trafik için önemli bir sorun oluşturuduğunu, çözüm olarak Sümerpark içerisinde müsait bir alana Atatürk Büstü yapılmalı ve resmi törenlerin bu alanda yapılması gerçekleştirilmelidir diye konuştu.
AKPli üye Fahrettin Eserdide trafik sıkışıklığının faturasını parkometreye bağlamak yerine ihaleyi alan şirketin görevini hakkıyla yerine getirip getirmediğine bakmalı ve görevini yapamıyorsa gereği yapılmalı. Trafik sıkışıklığı Malatyaspora mal edilmemeli. Az da olsa ortak değerimiz olan Malatyaspora bir katkı sağlıyor dedi.
Konuşmalardan sonra konunun önümüzdeki meclisin gündemine alınması kararı alındıktan sonra gündem maddelerine geçildi.
Gündemin birinci sırasında bulunan 2009 yılı Mali yılı Belediye Bütçe ve ücret tarifesinin komisyona havalesi kararlaştırıldıktan sonra İmar maddelerine geçildi.
GELDİĞİ GİBİ KABUL!..
İmar konuları arasında bulunan Fatih Lisesinin arkasında bulunan 1579 m2lik alanın yurt yapımı için Kredi Yurtlar Kurumuna verilmesi, benzinliğe (Kavuklar sanayi girişi) fonksiyonellik sağlayacak olan yolun iptal edilmesi, sağlık tesisi alanı oluşturulması (Toptancılar Sitesi karşısı), Yaka Köyündeki parsellerin Belediyeye hibe edilerek, buradan kazanılan yoğunluğun Çilesiz ve Koyunoğlu mahallesindeki parsellerde kullanılması, mağduriyetin giderilmesi amacıyla yolun beş metreden üç metreye düşürülmesi, Merkez Bankası arkasındaki 21 dönümlük alanın yeşil alan olarak düzenlenmesi, ticari alana dönüşmesi, ikiz nizamdan bitişik nizama dönüşmesi, merkeze bağlı mahallelerde revizyon imar planının 1. etabının hazırlanması, özellik arzeden özel sağlık kuruluşlarına sıkıntı yaşatan bodrumların yoğunluğa katılması uygulamasının kaldırılması gibi konular komisyondan geldiği şekilde hiç tartışılmadan AKPli bazı üyelerin oylarıyla kabul edildi.
YENİ ÜYE..
Bu arada devlet memuru olduğu için meclis üyeliğinden istifa eden AKPli Mehin Aydının yerine, Abdurrahman Karacanın atanması konusu da meclisin gündemine geldi ve görüşülerek kabul edildi.
HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN