SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şehirler Hukuk Değil, Hukuk Fakültesi İstiyor!"

0
Güncellendi - 2020-12-19 04:32:04
A- A+ PAYLAŞ

"İTHAL HAKİM VE SAVCI MI GETİRELİM?!." Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye'de şehirlerin hukuk değil, hukuk fakütesi istediğini belirterek, "Şu anda Türiye'de 100'den fazla hukuk fakültesi var. Açılan her yeni hukuk fakültesi şehirlere yeni kiracı kazandırmaktan başka işe yaramıyor" dedi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin internet ortamında düzenlediği Kariyer Sohbetleri kapsamında "Yargı Reformunun Önemi" başlıklı bir söyleşi yapacağı belirtilen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, konuşmasının büyük bölümünde, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzeleri almasına ilişkin güvenlik politikalarını savunan açıklamalar yaptı.

"Türkiye S-400 konusunda yaşamsal bir mücadele veriyor"

Programın başlığı "Yargı Reformunun Önemi" olmasına karşın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AB ile ilişkilerin derinleştirilmesi bağlamında gündeme getirdiği Hukuk ya da Yargı Reformu konusunda herhangi bir görüş ve düşünce açıklamayan Metin Feyzioğlu, "Türkiye millî davalarda bir araya gelmelidir. Türkiye S-400 konusunda çok haklı bir yaşamsal mücadele veriyor. Devletler romantizmle yönetilemez" diye konuştu.

"Şehirler hukuk değil, hukuk fakültesi istiyor"

Türkiye'de ihtiyaç olmadığı kadar hukuk fakültesi açıldığını söyleyen TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, şehirlerin hukuk talebi yerine, evlerine kiracı bulabilmek için hukuk fakültesi istediğini ileri sürdü. Metin Feyzioğlu, "Şu anda Türkiye'de 100'den fazla hukuk fakültesi var. Açılan her yeni hukuk fakültesi şehirlere yeni kiracı kazandırmaktan başka işe yaramıyor" dedi.

"Uçan hocalarla hukuk eğitim verilmez"

Açılan yeni hukuk fakültelerinde donanımlı hukuk öğrencisi yetiştirmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Feyzioğlu, "Devletin ve vakıfların kaliteli hukuk fakülteleri var. Ama yeni açılan birçok hukuk fakültesinde 'uçan hoca' dediğimiz, uçakla bir o hukuk fakültesine, bir bu hukuk fakültesine yetişen hocalarımız var. Düşünebiliyor musunuz, öğrenci hocasının odasına gidip hukuk tartışamıyor, hocasını koridorda görüp sorusunu soramıyor. Çünkü, Ankara'dan, İstanbul'dan uçakla gelip dersini yaptıktan sonra tekrar uçağa yetişmek isteyen hocaya hangi arada soru sorabilir ki?" diye konuştu,

"Türkiye'de avukat sayısı  8 yılda iki katına çıktı"

Avukat sayısı konusunda da bilgi veren TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, 2012 yılında Türkiye'deki avukat sayısının 72 bin 500 olduğunu, 2020 yılı Aralık ayı itibariyle bu sayının 140 bine ulaştığını söyledi. Feyzioğlu, bu avukatların 60 bininin 5 yılın altında deneyime sahip olduğunu, avukat başına 2 stajyer avukat düştüğünü kaydetti.

TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 4 bin hakim ve savcının görevden alındığını hatırlatarak, bu durumun zorunlu sonucunun, ilk derece mahkemelerinin tecrübesi olmayan hakim ve savcıların elinde kalması olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Metin Feyzioğlu bu konuda şunları söyledi:

“Aile hakimi ama ailesi yok, ağır ceza hakiminin insan sarrafı olması lazım ama insan görmemiş ki sarrafı olsun…”

Bizim hâkim savcı kıdemimiz ilk derece mahkemelerinde ortalama 2,5 yıldır; 2,5 yıllık mezun; bakın ortalama bu. Çok ciddi bir şey bu, çok doğru değil. Yani 15 bin hâkim – savcımızın kıdemi 2,5 yıl. Hal böyle olunca; aile hâkimi, ailesi yok; ticaret hâkimi, hayat tecrübesi yok; ceza hâkimi, -ceza hâkiminin insan sarrafı olması lazım – insan görmemiş ki sarrafı olsun… Hekim deyince herkes kabul ediyor bunu da hâkim deyince isyan etmesin kimse. Hekime giderken, bilen bilir, vak’a tecrübesi sorarız hep. Kaç ameliyat yapmış mesela. Yani şu kadar kitap okumuş yetmiyor, elinde şu kadar vak’a geçmiş. Ama bizde kıdem 2,5 yıl.

“İlk derece mahkemeleri tecrübesiz hâkim – savcıların elinde kaldı”

15 Temmuz darbe girişiminden sonra, çok haklı olarak 4 bin hâkim – savcı görevden alındı. Haksızlığa uğrayan da olabilir ama bunlar düzeltiliyor. Fakat şu gerçek ki yargı FETÖ’nün işgali altındaydı. Şimdi onlar tasfiye edildi. Hemen arkasından da ara kademe olan istinaf mahkemeleri açıldı; ilk derecede kalan hâkimlerin tecrübeli olanlarının tamamı istinaf mahkemelerine yükseltildi. Bu durumda, ilk derece mahkemeleri tamamen tecrübesiz hâkim ve savcıların elinde kaldı. Bu durumda ne yapalım yani? İthal hâkim ve savcı mı getirelim? Bunu yapan ülkeler var ama onlar sömürge. Türkiye Cumhuriyeti hiçbir zaman sömürge olmadı olmayacak da… Biraz zaman alacak ama çözümü de yine kendimiz bulacağız.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin programına katılmaktan memnun olduğunu kaydetti. Feyzioğlu, üniversiteye adını veren merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın; Türkiye'nin kurtuluştan sonraki büyük atılımlarının 1980 sonrası  mimarı olduğunu ifade etti.

Programa Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Rektör Yardımcıları, Üniversite avukatları ve öğrenciler katıldı.

malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • Ali Taltan (4 yıl önce)
    Ne demek "şehirler hukuk değil hukuk fakültesi istiyor"? Yani sayın Feyzioğlu yakıştı mı şimdi bu söz sana? Demek istiyorsun ki , şehirlerde hukuka gerek yok, hukuk olmasa da olur , yeter ki Hukuk Fakültesi olsun yeter. Bari de ki sürç ü lisan oldu. Yoksa bütün Türkiye sana düşman olacak ..Çünkü zaten hukuk AKP eliyle yok edildiği için millet can derdinde...Sen de ram tızı biberi olacak bir laf ediyorsun. Ayıp ötesi bir durum.
    0
    0
    Yanıtla
  • anlayışına hayran kaldım doğrusu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (4 yıl önce)
    Haberlerde dinledim doğru ise vay halimize vay ismini yazmıyorum milli güreşçi sahte lise diploması ile üniversite bitirmiş esas bundan sonrası daha vahim mahkeme kararında bu olayda milli güreşçiyi suçlu bulmuyor birileri bu işi yapmıştır diyor.yargi konusunda reforma gerek yok sadece HSK bağımsız yapalım , yargi mensuplarının üzerinde baskı olusmasin işte gerçek reformu yapmış oluruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Basri (4 yıl önce)
    Hukukun olmadığı yerde bugün olduğu gibi, fakülte ne işe yarıyor soran oluyormu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fikret (4 yıl önce)
    Her ile Üniversite açma sevdasıyla bütün meslekler ayağa düşürüldü. İhtiyaca göre Üniversitelerde yeniden yapılanmaya gidilmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fikret (4 yıl önce)
    Her ile Üniversite açma sevdasıyla bütün meslekler ayağa düşürüldü.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eğitimci (4 yıl önce)Fikret isimli kullanıcı yorumuna
    Ben 85 yılında Türkiye'de sayısı 8 olan bir fakülteyi bitirdim ,bugün bu fakültenin sayısı 120 civarında bu durum bütün fakültelerde aynı,beni okutan hocalar gerçekten alanında iyi yetişmiş hocalardi,bugün ise açılan fakültelerin çoğunda lise seviyesinde eğitim veriliyor .
    0
    0
    Yanıtla
  • Roberto Carlos (4 yıl önce)
    Feyzioglu nun ilk defa bir konuda dogru konustugunu gordum. Bunu her ne kadar "ucan hocalar" ile ders yapiyor olmasalar da farkli fakulteler icin de soyleyebiliriz. Kalite ve donanim acisindan cok geriye gittik. Dikkat edin gerideyiz demiyorum, geriye gittik diyorum... Zaten gerideydik, daha da geriledik...
    0
    0
    Yanıtla
  • Vahap (4 yıl önce)
    sayın rektör hanımın bir önceki kayısı haberindeki fotoğrafına bakınız, birde bu haberdeki fotoğrafına. Bari arka dekora başka bir fotoğraf kullansaydınız. Aynı fotoğrafı tekrar arka sanal dekor yapınca çok sırıtmış. Makamda olmadığınız halde oradaymış gibi arka dekora sanal makam fotoğrafı vermek etik değil. Bilim insanına yakışmaz ama, bilim insanına.
    0
    0
    Yanıtla
  • Öğretmen (4 yıl önce)
    Milli eğitimde öğretmenlikte başarılı olamayan arkadaşların birçoğu Malatya üniversitelerinde yönetici oldu profesör oldu.Dil sınavınida nasıl geçtiklerini artık Şehirde çok kişi biliyor!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Öyle üstü kapalı konuşup insanları itham altında bırakmak hiç hoş olmuyor. Var ise verebileceğin bir isim açıkça paylaş, kimseyi töhmet altında bırakma. İftiranın vebali büyüktür, yükü ağırdır! Lütfen dikkat edelim...
    0
    0
    Yanıtla
  • Roberto Carlos (4 yıl önce)Öğretmen isimli kullanıcı yorumuna
    Ne olacak ki... Makalelerini zaten ingilizce ogretmenleri arkadaslarina yazdiriyorlar. Cogunlugu siyasi torpilli zaten... Sıkıstılar mı da iki "yerli ve milli" nutuk ativerirler, hersey unutulur...
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (4 yıl önce)
    Birlikte çalıştığım çok değerli bir öğretmen önce yüksek lisans yaptı,4 yıl Erzurum'da doktora yaptı ,donanımlı işinin ehli liyakat sahibi kesinlikle birilerine yaslanarak göreve gelmeyi kabul etmeyen birisi olduğu için şu anda bir okulda öğretmenliğe devam ediyor .
    0
    0
    Yanıtla
  • Gakko (4 yıl önce)
    Avukatların birçoğu , hukuk bürolarında kâtip yerine asgari ücrete çalışıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (4 yıl önce)Gakko isimli kullanıcı yorumuna
    Bu kadar hukuk fakültesi açılırsa olacağı budur halbuki bir plan dahilinde fakülteler açılmalıdır,Almanya ile nüfusumuz aynı bizdeki üniversite öğrencisi sayısı Almanya'nın iki katı,bir diğer konu alma nyada mesleki üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı yüzde yetmiş,sosyal bilimlerde ise yüzde otuz ,bizde ise tam tersi yani yüzde yetmiş sosyal bilimlerde yüzde otuz mesleki bölümlerde .
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Aysun hocanın kıymetini bilelim. Bu salgın döneminde hergün bir aksiyon ve mücadele içinde. Çalışkan ve vizyoner bir rektör... Tek sıkıntısı Tıp Fakültesi’nin gelişim yönünde karşısına duran takozlar ... En zor işi bu olacak gibi görünüyor yoksa koca hastane maalesef “Yeni Devlet Hastanesi” olarak kalacak...
    0
    0
    Yanıtla
  • Yaw he he ??
    0
    0
    Yanıtla
  • dünya aşıyı konuşuyor, hukuk fakültesi olmayan üniversite yargı reformunu konuşuyor. Bu mu vizyonerlik.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)Fatma isimli kullanıcı yorumuna
    Temel hukuk normlarını tartışmak, genç üniversitelilerin hayat için ekmek su kadar değerli temel hukuk öngörülerinin oluşmasını sağlamak... Bu amacın neyi kötü...
    0
    0
    Yanıtla
  • Yeni devlet hastanesi dediğin bina devlet hastanesi doktorlarına ve personeline bile yetmiyordu şimdi birde üniversite eklendi 2 tane kurum iç içe nasıl olacak diye düşünmüyorsun da takozlardan bahsediyorsun
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (4 yıl önce)Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    '' hergün bir aksiyon ve mücadele '' içi boş konular toplantılar.. haber olsun reklam olsun..
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilal Tay (4 yıl önce)
    Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun "Yargı Reformu" başlıklı konferansı, her ne kadar mesleğimizle direk alakalı olmasada çokça istifade edebileceğimiz bilgiler içeriyordu. Bu tür etkinliklerle bizlere bilgi hizmeti sunmaya çalışan sayın rektör hanımefendiye ve akademik kadrosuna ayrıca gayretlerinden dolayı müteşekkiriz. Sayın Feyzioğlu; bir devletin sağlam temeller üzerinde büyümesi ve gelişmesi için hukuğun üstün tutulması gerektiğini önemle vurguladığı giriş konuşmasında, hukuğun ayakta kalabilmesi ve vatandaşın adalete olan inancının canlı tutulması amacıyla ihtiyaç halinde reformlarla desteklenerek güçlendirilmesi gerektiğini, bu tür hukuk devletlerinin bekasının sürekli güçlendirilen askeri varlığıyla sağlanabileceğini belirterek bu meyanda S-400'lere atıfta bulunduğu konferansında; Hukuk fakültelerinin ve mezunlarının çok fazla olduğu ülkemizde yeterli bir hukuk eğitiminin verilemediğini, hukuk dağıtan hakimlerin ortalama kıdemlerinin 2,5 yıl olduğunu, bununla ne kadar adalet sağlanacağını dile getirerek yargı reformunun önemini anlatmaya çalıştığı konuşmasından şahsen ziyadesiyle istifade ettim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Gerçekten bütün alanlarda lise seviyesinde eğitim veren fakültelere sahibiz bir bakıyoruz kısa bir süre önce universiteden mezun olan birisi hemen doçent fazla zaman kaybetmeden profesör oluyor yani bir çok üniversitede iyi yetişmiş işinin ehli akadimesyen yok ,ondan sonra bütün fakültelerden mezun olanları yazılı sınava alıyoruz buraya kadar güzel ondan sonra yazılıya göre atama yapılmıyor mülakat yapıyoruz mülakatta bakıyoruz yüksek puan alanların yerine puan barajıni zor geçenler atanıyor ,neticede görevleri ehliyet ve liyakat sahibi kişilere vermiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (4 yıl önce)
    Her bölümde durum aynı.hukuk fakülteleri nin eskiden bir ağırlığı vardı.şimdi iş ticarete dönmüş durumda.parası olan çocuğunu hukuk fakültesinde paralı okutuyor.birkaç yıla kalmaz avukat sayısı 5 e katlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (4 yıl önce)
    Ve stajer avukat ile avukat katipliği bitmiş oldu....Hemen hemen çoğu büroda stajer avukat var hemde en az 2 ,3 tane ,böylelikle bir ekmek kapısı kapanmış oluyor. Eleman çalıştıracağıma aynı fiyata avukat çalıştırıp hiç değilse duruşmaya girer mantığı hakim şu anda...
    0
    0
    Yanıtla