"İTHAL HAKİM VE SAVCI MI GETİRELİM?!." Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye'de şehirlerin hukuk değil, hukuk fakütesi istediğini belirterek, "Şu anda Türiye'de 100'den fazla hukuk fakültesi var. Açılan her yeni hukuk fakültesi şehirlere yeni kiracı kazandırmaktan başka işe yaramıyor" dedi.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin internet ortamında düzenlediği Kariyer Sohbetleri kapsamında "Yargı Reformunun Önemi" başlıklı bir söyleşi yapacağı belirtilen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, konuşmasının büyük bölümünde, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzeleri almasına ilişkin güvenlik politikalarını savunan açıklamalar yaptı.
"Türkiye S-400 konusunda yaşamsal bir mücadele veriyor"
Programın başlığı "Yargı Reformunun Önemi" olmasına karşın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AB ile ilişkilerin derinleştirilmesi bağlamında gündeme getirdiği Hukuk ya da Yargı Reformu konusunda herhangi bir görüş ve düşünce açıklamayan Metin Feyzioğlu, "Türkiye millî davalarda bir araya gelmelidir. Türkiye S-400 konusunda çok haklı bir yaşamsal mücadele veriyor. Devletler romantizmle yönetilemez" diye konuştu.
"Şehirler hukuk değil, hukuk fakültesi istiyor"
Türkiye'de ihtiyaç olmadığı kadar hukuk fakültesi açıldığını söyleyen TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, şehirlerin hukuk talebi yerine, evlerine kiracı bulabilmek için hukuk fakültesi istediğini ileri sürdü. Metin Feyzioğlu, "Şu anda Türkiye'de 100'den fazla hukuk fakültesi var. Açılan her yeni hukuk fakültesi şehirlere yeni kiracı kazandırmaktan başka işe yaramıyor" dedi.
"Uçan hocalarla hukuk eğitim verilmez"
Açılan yeni hukuk fakültelerinde donanımlı hukuk öğrencisi yetiştirmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Feyzioğlu, "Devletin ve vakıfların kaliteli hukuk fakülteleri var. Ama yeni açılan birçok hukuk fakültesinde 'uçan hoca' dediğimiz, uçakla bir o hukuk fakültesine, bir bu hukuk fakültesine yetişen hocalarımız var. Düşünebiliyor musunuz, öğrenci hocasının odasına gidip hukuk tartışamıyor, hocasını koridorda görüp sorusunu soramıyor. Çünkü, Ankara'dan, İstanbul'dan uçakla gelip dersini yaptıktan sonra tekrar uçağa yetişmek isteyen hocaya hangi arada soru sorabilir ki?" diye konuştu,
"Türkiye'de avukat sayısı 8 yılda iki katına çıktı"
Avukat sayısı konusunda da bilgi veren TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, 2012 yılında Türkiye'deki avukat sayısının 72 bin 500 olduğunu, 2020 yılı Aralık ayı itibariyle bu sayının 140 bine ulaştığını söyledi. Feyzioğlu, bu avukatların 60 bininin 5 yılın altında deneyime sahip olduğunu, avukat başına 2 stajyer avukat düştüğünü kaydetti.
TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 4 bin hakim ve savcının görevden alındığını hatırlatarak, bu durumun zorunlu sonucunun, ilk derece mahkemelerinin tecrübesi olmayan hakim ve savcıların elinde kalması olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Metin Feyzioğlu bu konuda şunları söyledi:
“Aile hakimi ama ailesi yok, ağır ceza hakiminin insan sarrafı olması lazım ama insan görmemiş ki sarrafı olsun…”
Bizim hâkim savcı kıdemimiz ilk derece mahkemelerinde ortalama 2,5 yıldır; 2,5 yıllık mezun; bakın ortalama bu. Çok ciddi bir şey bu, çok doğru değil. Yani 15 bin hâkim – savcımızın kıdemi 2,5 yıl. Hal böyle olunca; aile hâkimi, ailesi yok; ticaret hâkimi, hayat tecrübesi yok; ceza hâkimi, -ceza hâkiminin insan sarrafı olması lazım – insan görmemiş ki sarrafı olsun… Hekim deyince herkes kabul ediyor bunu da hâkim deyince isyan etmesin kimse. Hekime giderken, bilen bilir, vak’a tecrübesi sorarız hep. Kaç ameliyat yapmış mesela. Yani şu kadar kitap okumuş yetmiyor, elinde şu kadar vak’a geçmiş. Ama bizde kıdem 2,5 yıl.
“İlk derece mahkemeleri tecrübesiz hâkim – savcıların elinde kaldı”
15 Temmuz darbe girişiminden sonra, çok haklı olarak 4 bin hâkim – savcı görevden alındı. Haksızlığa uğrayan da olabilir ama bunlar düzeltiliyor. Fakat şu gerçek ki yargı FETÖ’nün işgali altındaydı. Şimdi onlar tasfiye edildi. Hemen arkasından da ara kademe olan istinaf mahkemeleri açıldı; ilk derecede kalan hâkimlerin tecrübeli olanlarının tamamı istinaf mahkemelerine yükseltildi. Bu durumda, ilk derece mahkemeleri tamamen tecrübesiz hâkim ve savcıların elinde kaldı. Bu durumda ne yapalım yani? İthal hâkim ve savcı mı getirelim? Bunu yapan ülkeler var ama onlar sömürge. Türkiye Cumhuriyeti hiçbir zaman sömürge olmadı olmayacak da… Biraz zaman alacak ama çözümü de yine kendimiz bulacağız.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin programına katılmaktan memnun olduğunu kaydetti. Feyzioğlu, üniversiteye adını veren merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın; Türkiye'nin kurtuluştan sonraki büyük atılımlarının 1980 sonrası mimarı olduğunu ifade etti.
Programa Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Rektör Yardımcıları, Üniversite avukatları ve öğrenciler katıldı.
malatyahaber.com- Bülten