SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Şehitfevzi 'Riskli Alan' İlan Edildi, Kentsel Dönüşüm Başlıyor

0
Güncellendi - 2020-06-30 02:11:34
Şehitfevzi 'Riskli Alan' İlan Edildi, Kentsel Dönüşüm Başlıyor
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi ilçesine bağlı, Şehit Fevzi Mahallesi Cumhurbaşkanı Kararı ile “Riskli Alan” ilan edildi ve böylelikle böylelikle kentsel dönüşüm için ilk adım atıldı.

Resmi Gazete’nin 28 Haziran 2020 tarihli nüshasından yayımlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı, 27 Haziran tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’nda, “Malatya ili, Battalgazi İlçesi, Şehit Fevzi Mahallesi sınırları içerisinde buluna ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın riskli alan ilan edilmesine” karar verildiği belirtildi.

Söz konusu kararda, Şehit Fevzi Mahallesi hakkında alınan bu kararın, 6306 Sayılı Kanun (Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun)’un 2. ve ek 1. maddeleri gereğince alındığı ifade edildi.

“Riskli Alan” nedir, bir yer neden “Riskli Alan” ilan edilir?

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 2. Maddesi, “Riskli Alan” kavramını tanımlıyor.

Buna göre,  “Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan alan”, riskli alan olarak tanımlanıyor.

Kanuna 2016 yılında eklenen Ek 1. Madde ise, riskli alanı tanımını genişleten bir özellik taşıyor.

Buna göre, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerlerde; planlama ya da altyapı hizmetleri yetersiz olan veya imar mevzuatına aykırı yapılaşma bulunan yahut yapı ya da altyapısı hasarlı olan alanlar,  Üzerindeki toplam yapı sayısının en az %65’i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan yapı ve iskân ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar da “Riskli Alan” olarak tanımlanıyor.

Kanunun Ek 1. maddesinde, bir yerin “Riskli Alan” ilan edilmesinin amacı ise “fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek, sağlık, eğitim ve ulaşım gibi kamu hizmetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak” olarak gösteriliyor.

Kanun, “Riskli Alan” kararına karşı mülkiyet sahipleri tarafından Resmî Gazete’de yayımı tarihinden itibaren dava açma hakkı da tanıyor.

"Kentsel Dönüşüm zorunluluktur"

‘Durmak yok yola devam düsturuyla’ hizmetlerine devam ettiklerini vurgulayan Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ise şunları söyledi:

“Kentsel dönüşüm gereklilik değil, zorunluluktur. Kentsel dönüşüm, Malatya’mız için büyük sorun arz eden ve yılların kanayan yaralarından bir tanesiydi. Özellikle birkaç mahallede kentsel dönüşüm büyük aciliyet arz etmekteydi. Bunların başında da Şehitfevzi Mahallesi gelmektedir. Depremden sonra bu mahallede yapmış olduğumuz çalışma sonunda birçok binanın ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Zaten ilçedeki binaların birçoğu 50 yılın üzerinde olan konutlar. Bu konutların birçoğu miatlarını doldurmuş. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile yapmış olduğumuz görüşmelerde bir an önce rezerv alanları oluşturulması için çalışılması gerektiği belirtilmişti. Battalgazi Belediyesi olarak öncelikle Şehitfevzi Mahallesi'nde kentsel dönüşüm adına önemli çalışmalar hazırlayarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza gönderdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bizim hazırladığımız kentsel dönüşüm çalışmamızı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sundu. Cumhurbaşkanımız da hazırlamış olduğumuz bu çalışmayı imzaladı ve karar 28 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Özellikle çevreyolu altı diye tabir ettiğimiz Taştepe Mahallesi, Şehitfevzi Mahallesi, Beylerbaşı Mahallesi ve belki Sarıcıoğlu Mahallesi'nin içerisinde bulunmuş olduğu alanlarda yıllardır kentsel dönüşüm planlama çalışmaları dile getirilmiş ama bunlar bir türlü hayata geçirilememişti. Alınan bu kararla inşallah ilçede kentsel dönüşümü başlatıyoruz ve kentsel dönüşüm konusunda da örnek olmak istiyoruz. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla ‘Durmak Yok Yola Devam’ düsturuyla önümüze bakarak bu millete hizmet etmeye devam edeceğiz. Yapılacak olan kentsel dönüşüm öncelikle Battalgazi’mize ve Malatya’mıza hayırlı olsun.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • ADEM (4 yıl önce)
    Evlere tebligat geldi 15 gün içerinde boşaltın diye ama ne bir bilgi var nede bir açıklama yıkılan evlerin karşılığında ne verilecek paramı bire bir evmi kira yardımı yapılacak mı? yeni ev teslimatı ne zaman yapılacak bunar hakkında hiç bir bilgi verilmeden evleri boşaltın diyorlar.Tamam kentsel dönüşüm zorunludur ama insanların aklında ki soru işaretlerinide gidermek gerekir.Ama açıklama yapacak bir yetkili yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahleli (4 yıl önce)
    Bu riskli alan yalanları ile insanları kandıramazsınız hadi bu yalanlarla cumhur başkanını kandırdınız 50 yıldır burda yaşayan 1 katlı 2 katlı bahçeli evlerde beton binalar kadar riskli olmayan bu bölgeye göz diktiler evleri yıkıp garibanları borçlandırıp bir ekmeğe muhtaç edecekler sözde haklarını vereceklermiş hepsi yalan şu ana kadar yıktıkları hiç bir yerde vermediler bu evler 50 yıldır risk deģildi de şimdimi risk oldu yazıklar olsun allaha hesap vereceksiniz bu insanları mağdur ederseniz ki edeceksiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilgen (4 yıl önce)
    Şehit fevzi mahallesinde 25 yıl kaldım halada gidip geliyorum biz oraya tasindigimizdan bu yana proje çalışmaları oldu ne yazık ki siyasî protokoller parti çıkarları hep mani oldu. Yağmur sonrası evleri su basmalar karda kışta sokağa ambulans itfaiye giremiyorken yolları facia derece bozuk oranın insanı olarak bu yaşananlar son bulsun diye çok istekte bulunduk Gel gorki gerçekten var olan samimi komşuluk ve aile ilişkilerimizin zarar görmeyeceği şekilde insanımızı bir arada tutacak her projeye insaniyet ve sabırla yaklaşıyoruz. Hayırlısı olsun inşallah tez vakitte sonuz alinir
    0
    0
    Yanıtla
  • Aziz (4 yıl önce)
    Sivas caddesinde üç bina depremde ağır hasarlı olarak Çevre il müdürlüğü tarafından yıktırıldı. Çevre müdürlüğü AFAD a yolluyor, AFAD Çevre müdürlüğüne.Top gibi bizimle oynuyorlar.Bize bedava bina yapmasınlar,biz yaptiririz.Yeterki TOKİ nin uzun vadeli faizsiz yada düşük faizli kredisinden bizi yararlandırsınlar. Çözüm üretmiyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Lider (4 yıl önce)
    Sayın başkanım Battalgazi merkezindeki ulu camii yanındaki okullarda depremden büyük hasar gören binalardandı maalesef tadilat ve bakımla ayakta durmaya çalışıyor binalar. Sizler Battalgazili olarak merkeze yakın bir yerde. Okullar kampüsü yaparak. Anaokulu, ilkokul, ortaokul, lisesini yaparak geleceğimiz garantisi ogüzel nesle kalıcı eser bırakırsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (4 yıl önce)
    O bölgede yaşayan vatandaşlarımızı yıllar süren taksitlere mahkum etmeden sosyal devlet anlayışıyla güzel bir proje yürütülebilir. Osman Başkanın çevreyolu altındaki kentsel dönüşümün ilk ayağı olan bu alan için çok prestij bir çalışma yapması gerekiyor. 40-50 yıldır oluşturulan komşuluk ilişkilerinin sürdürüleceği en fazla 4-5 katlı yatay mimari ile oluşturulmuş, bir proje gerçekleşirse Taştepe, Melekbaba, Şehitfevzi'nin kalan kısmı ile Beylerbaşı sakinleri kendi bölgelerinde de böylesi projelerin oluşturulması için talepte bulunacaklardır. Daha insanca bir yaşam sunan yöneticiler ise dua alacaklardır. Aksi halde mahalle kültürünü bitiren, ruhsuz ve bize ait olmayan bir mahalle inşa edilirse garip gurabanın bedduasını alırlar. Ben, Osman Başkanın fakir fukaranın daha insani bir yaşam sürdürmesi için gayret ettiğini düşünüyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan (4 yıl önce)
    Aklı olan evini kaptırmaz. hepimizin hayali olan 1 veya 2 katlı bahçeli evler .imkanı olan veya evi çürükse kendisi yaptırsın. ama görünen yeşillik birilerini rahatsız ediyor olabilir
    0
    0
    Yanıtla
  • yakup (4 yıl önce)
    Sarıcıoğlu mahallesi neolacak, burdaki evler de hemen hemen hepsi dökülüyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ufuk (4 yıl önce)
    Tekin sen beton yığını evlerde yaşamaya modern yaşam diyorsan sen yaşamaya devam et gözüm.Sen ve senin gibi düşünen insanlar beton yığınında mapus hayatı yaşarken biz bu bahçeli evlerde hür yaşarız . İşte aramızdaki fark bu anladın sen onu
    0
    0
    Yanıtla
  • Orduzulu (4 yıl önce)
    Acaba itfaiye ambulans sokak lar girebiliyormu
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (4 yıl önce)
    Olay şöyle olacak: Senin evini iyi ya da kötü bakılmaksızın yıkacaklar. Düşük oranda arsa maliyeti çıkaracaklar. Bir evlik yere 120 bin civarı( Elazığ'da böyle yaptılar çünkü) Kat sayısı 8'e çıkarılacak. Müteahhit sana arsa bedelini teklif edecek ya da borçlanıp oradan bir ev alacaksın. Devlet bunun için toki benzeri kredi verecek. Müteahhitler ise aşağı yukarı her 8 katın 3'ünü kar olarak alacak. Teşekkürler Şehit Fevzi halkı diyerek sizi onurlandıracaklar. Geçmiş olsun. Yeni evi olanların da evi yıkılacak bu arada. Onlar için daha üzücü bir durum gerçekten.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sehitfevzili (4 yıl önce)
    Tapulu malimiz vermiyoruz cebimizde ekmek alacak paramiz yok dere islahi yapiliyor değer kazanacak diye fakirin binin sirtina malatyanin yuzde 90 ni hasarli gidin binalara bakin elli yillik binalar
    0
    0
    Yanıtla
  • Koray (4 yıl önce)
    İsabetli olur. Binalar hep yığma binalar. Kolon falan yok. 2 katlıda da 3 katlıda da kolon yok hemen hemen hiçbirinde.
    0
    0
    Yanıtla
  • elazîzî (4 yıl önce)
    Osman Güder'e yazıklar olsun Şehitfevzi mahallesinde birkaç kerpiç hâne dışında depremde orta hasar gören mesken dahî yoktur Bırakın garibanlarla uğraşmayı, fakir fukarâyı zoraki borç altına sokmak vebâl-i azîmdir..
    0
    0
    Yanıtla
  • Fevzi (4 yıl önce)
    Sehitfevzi mahallesinde yaşayan bir vatandaş olarak yazıyorum, Deprem riski , falan yalan bizim mahalle evler tek katlı veya 2katli . Bizim hemen yanınızdaki kayısı bahçelerinin olduğu ,derelerin gecitigi ,şimdiki adı sancaktar olan mahalleye 11 katlı binalar yaptılar , sıra bizim mahalle ye gelmişti 4 kat imar izni vardi, sanırım ,4 kat az geldi müteahhitlere ,sağolsun belediye yardım etti bir kılıfla bu hakkı aldılar. Olan o mahallelerde yıllarca oturan garibanlara olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Aziz (4 yıl önce)
    Yalan inanmayın pütürgede depremde yıkılan evleri daha çivi vurulmamış
    0
    0
    Yanıtla
  • Burak akkuş (4 yıl önce)
    Yeşiltepe ne zaman riskli alan ilan edilecek. Evler dökülüyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • yandaş (4 yıl önce)
    şuna mütehaitleri zengin etme düzenü desenize neden sadece müstakil evlerin olduğu yerler kentsrl dönüşüm oluyor malatyanın 5/4ü kentsel dönüşüm alanı
    0
    0
    Yanıtla
  • Hemen yapılan birşeye kulp takın.Ne güzel işte adam gibi modern evlerde yaşayacaksınız.Birakin artık bu yıkık dökük evlerde yaşamayı...
    0
    0
    Yanıtla
  • ne olduysa zaten modern yasama sevdasi yüzünden oldu.basit yasa mutlu ol.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bence bir kez daha düşünün. Sizin ev diye baktığınız sadece beton yapılarmı. Kerpiç insan doğasına uygun en sağlıklı yapı malzemesidir. Betonun ömrüne bakın kaç yılmış.kat karşılığı o güzelim evler gitti malesef
    0
    0
    Yanıtla
  • Alişan (4 yıl önce)Tekin isimli kullanıcı yorumuna
    Nasıl yaşayacak akşama ekmek parası cebinde olmadan mı
    0
    0
    Yanıtla
  • Evet malesef 2 daire aldımı ömür boyu yetiyor ekmek almaya
    0
    0
    Yanıtla