Battalgazi ilçesine bağlı, Şehit Fevzi Mahallesi Cumhurbaşkanı Kararı ile “Riskli Alan” ilan edildi ve böylelikle böylelikle kentsel dönüşüm için ilk adım atıldı.
Resmi Gazete’nin 28 Haziran 2020 tarihli nüshasından yayımlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı, 27 Haziran tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’nda, “Malatya ili, Battalgazi İlçesi, Şehit Fevzi Mahallesi sınırları içerisinde buluna ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın riskli alan ilan edilmesine” karar verildiği belirtildi.
Söz konusu kararda, Şehit Fevzi Mahallesi hakkında alınan bu kararın, 6306 Sayılı Kanun (Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun)’un 2. ve ek 1. maddeleri gereğince alındığı ifade edildi.
“Riskli Alan” nedir, bir yer neden “Riskli Alan” ilan edilir?
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 2. Maddesi, “Riskli Alan” kavramını tanımlıyor.
Buna göre, “Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan alan”, riskli alan olarak tanımlanıyor.
Kanuna 2016 yılında eklenen Ek 1. Madde ise, riskli alanı tanımını genişleten bir özellik taşıyor.
Buna göre, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerlerde; planlama ya da altyapı hizmetleri yetersiz olan veya imar mevzuatına aykırı yapılaşma bulunan yahut yapı ya da altyapısı hasarlı olan alanlar, Üzerindeki toplam yapı sayısının en az %65’i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan yapı ve iskân ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar da “Riskli Alan” olarak tanımlanıyor.
Kanunun Ek 1. maddesinde, bir yerin “Riskli Alan” ilan edilmesinin amacı ise “fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek, sağlık, eğitim ve ulaşım gibi kamu hizmetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak” olarak gösteriliyor.
Kanun, “Riskli Alan” kararına karşı mülkiyet sahipleri tarafından Resmî Gazete’de yayımı tarihinden itibaren dava açma hakkı da tanıyor.
"Kentsel Dönüşüm zorunluluktur"
‘Durmak yok yola devam düsturuyla’ hizmetlerine devam ettiklerini vurgulayan Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ise şunları söyledi:
“Kentsel dönüşüm gereklilik değil, zorunluluktur. Kentsel dönüşüm, Malatya’mız için büyük sorun arz eden ve yılların kanayan yaralarından bir tanesiydi. Özellikle birkaç mahallede kentsel dönüşüm büyük aciliyet arz etmekteydi. Bunların başında da Şehitfevzi Mahallesi gelmektedir. Depremden sonra bu mahallede yapmış olduğumuz çalışma sonunda birçok binanın ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Zaten ilçedeki binaların birçoğu 50 yılın üzerinde olan konutlar. Bu konutların birçoğu miatlarını doldurmuş. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile yapmış olduğumuz görüşmelerde bir an önce rezerv alanları oluşturulması için çalışılması gerektiği belirtilmişti. Battalgazi Belediyesi olarak öncelikle Şehitfevzi Mahallesi'nde kentsel dönüşüm adına önemli çalışmalar hazırlayarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza gönderdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bizim hazırladığımız kentsel dönüşüm çalışmamızı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sundu. Cumhurbaşkanımız da hazırlamış olduğumuz bu çalışmayı imzaladı ve karar 28 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Özellikle çevreyolu altı diye tabir ettiğimiz Taştepe Mahallesi, Şehitfevzi Mahallesi, Beylerbaşı Mahallesi ve belki Sarıcıoğlu Mahallesi'nin içerisinde bulunmuş olduğu alanlarda yıllardır kentsel dönüşüm planlama çalışmaları dile getirilmiş ama bunlar bir türlü hayata geçirilememişti. Alınan bu kararla inşallah ilçede kentsel dönüşümü başlatıyoruz ve kentsel dönüşüm konusunda da örnek olmak istiyoruz. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla ‘Durmak Yok Yola Devam’ düsturuyla önümüze bakarak bu millete hizmet etmeye devam edeceğiz. Yapılacak olan kentsel dönüşüm öncelikle Battalgazi’mize ve Malatya’mıza hayırlı olsun.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- iha