Temmuz ve Ağustos aylarında, Malatya’nın hem yerleşim hem de sanayi merkezi konumundaki batı bölgesini, etkisi altına alan ve vatandaşların yoğun şikâyetine rağmen uzun süre devam eden pis kokunun kaynağının, bir fabrikaya ait sıvı atıkların doğrudan Tohma Çayı’na ve toprağa verilmesi olduğu tespit edildi.
Özellikle sıcaklıkların yüksek düzeyde seyrettiği günlerde bölgede yaşayan ve çalışan vatandaşlara hayatı adeta zehir eden pis kokular, yoğun şekilde şikâyet konusu olmuş, Malatya ana kent ve ilçe belediyelerinin şikâyetlere duyarsız kalması nedeniyle, vatandaşlar bu defa CİMER üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ihbarda bulunarak, pis kokuların kaynağının bulunmasını ve ortadan kaldırılmasını istemişti.
Şikâyetlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ulaşmasının ardından Çevre Şehircilik Malatya İl Müdürlüğü, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ ekipleri tarafından başlatılan araştırma ve incelemeler sonucunda, kötü kokuların, Yeşilyurt'ta bulunan bir fabrikanın atıklarını ve ürünün yıkanmasından sonra oluşan atık sularını doğrudan Tohma Çayı’na ve toprağa akıtmasından kaynaklandığı saptandı.
Fabrikaya para cezası ve idari yaptırım uygulandı
Adı geçen kurumların söz konusu tespitinden sonra, atıklarını ve atık sularını arıtmaya tabi tutmadan doğrudan Tohma Çayı’na ve toprağa veren fabrikaya para cezası kesildi ve bazı idari yaptırımlar uygulandı.
Belediyeler ve OSB Yönetimlerinin duyarsızlığı mı?
Malatya’nın en yoğun yerleşim bölgeleri haline gelen Tecde, Fahri Kayahan, Bostanbaşı ve Çilesiz’in yanı sıra 1. Ve 2. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki binlerce insanın gündelik yaşam kalitesini son derece olumsuz yönde etkileyen kötü kokuların etkisinin günlerce devam etmesi ve kaynağının bir fabrika olması, Malatya yerel yönetimlerinin ve Organize Sanayi Bölgesi yönetimlerinin görevlerini yerine getirmemesi ve savsaklaması olarak değerlendiriliyor.
Malatya Büyükşehir bünyesinde Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bağlı Çevre Yönetimi ve Denetim Şube Müdürlüğü, Yeşilyurt Belediyesi’nin çevre korumaya ilişkin genel görevleri, Malatya 1. Ve 2. OSB Yönetimlerinin sanayi kuruluşlarının atıklarının arıtmaya tabi tutulmasını sağlamak gibi temel görev ve sorumluluklar olmasına karşın vatandaşların kötü kokuyla ilgili Malatya'da belediyeler ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yaptıkları şikayetlerden sonuç alınamamasından sonra, bu kokuların kaynağının ancak CİMER üzerinden bakanlığa yapılan şikâyetler sonucu tespit edilebilmesi, Malatya’da çevreyi korumakla görevli kurumların sorumluluklarını yerine getirmediğini gösteriyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com