SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şehrin Yeniden İmarında Belirsizlikler ve Sıkıntılar Var"

A- A+ PAYLAŞ

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen ve yönetim kurulu üyeleri basın mensupları ile bir araya gelerek istişarelerde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde kurulan DAİMFED Malatya Şubesi yönetim kurulu üyeleri, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, dernek çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

6 Şubat depremlerinde Malatya’nın büyük yıkım yaşadığını ifade eden dernek başkanı Kadircan Esen, Malatya’da belirsizlik yaşandığını dile getirerek, “Buna çözüm ve fikir üretmek adına bu platformu oluşturduk. Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu bağlı bir platformuz. Buradaki amacımız şehrin gelişimine katkıda bulunmak ve şehrin dizaynına farklı fikirler vermek. Bu kapsamda da bütün inşaat gruplarını kapsayan bir oluşumu hayata geçirdik. 27 kişilik yönetim kurulunda 2 akademisyen, 2 hukukçu, 1 şehir plancısı, 1 jeoloji mühendisi, 1 makine mühendisi, 3 mimar, 10 inşaat mühendisi ve 7 müteahhit bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

Malatya’da deprem sonrasında yeniden dizaynda en iyi felsefe ve teorileri üretmek için gayret göstereceklerini ifade eden Esen, “Malatya’da depremin üzerinden 16 ay geçmesine rağmen çok malum olan sıkıntılarımız var. Rezerv alanla başlayan yerinde dönüşümle devam eden, güçlendirme ve konteyner sıkıntıları sürüyor. Biz bunları bilim ve hukuk çerçevesinde yapacağımız çalışmalarla çözüm önerilerini gerekli kurumlara ileteceğiz. Bütüncül çalışmalar yaparak, toplumun sıkıntılarını dile getirmek istiyoruz. Yerinde dönüşümde tıkanan bir süreç var. Hukuki ve teknik sorunlarla alakalı çalışmalar yapacağız. Kamu ihalelerinde verilen belirsizlikler, fiyat artışları, devam edemeyecek iş grupları var, bunlarla alakalı çalışmalar yapmak istiyoruz. Şehrin yeniden imarında yaşanabilecek sıkıntı ve belirsizlikler var, bunlara fikirler üretmek istiyoruz. Güçlendirme çalışmalarındaki prosedür ve uygulamadaki sıkıntıları raporlayıp gerekli yerlere ileteceğiz. Hasar tespit çalışmalarında az hasarlı ya da hasarsız raporu verilen ancak bizim gördüğümüz yaşanılması çok zor olan, tamamen statik performansı kurtarmayan binalarımız var, bunların raporlandırılması için teknik çalışmalar yapacağız. Şehrimizde AFAD üzerinden hak sahiplikleri konusunda belirsizlikler var, bu konularla ilgili görüşmeler yapacağız. Üniversitelerle iş birliği yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

İnşaat mühendislerinin hiçbir zaman hasar tespiti ile ilgili eğitim almadığına da dikkat çeken Başkan Esen, “Bizim lisans eğitimimizde ‘hasar tespiti’ diye bir şey yok. Ne yazık ki hasar tespiti noktalarında tamamen sahaya genç ve tecrübesiz arkadaşlarımız alınarak, belirli çalışmalar yaptılar. Bunun acısını hepimiz yaşadık. Sağlam olan binalar yıkıldı. Sağlam olmayıp şu an oturulan binalar var. Hasar tespitiyle alakalı üniversiteler ya da belirli kurumlarda derslere eklenmesiyle alakalı çalışmalar yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Depremden sonra plansız olarak yerleştirilen konteyner iş yerleri ile alakalı çalışmalar yapılması gerektiğini de ifade eden Esen, rezerv alanlarla birlikte her türlü krizin önüne geçecek çalışmalar yapmak istediklerini söyledi.

Toplantıda yeni yönetim kurulu üyeleri de basına tanıtılırken, program soru cevap ile son buldu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • AHMET (2 hafta önce)
    Lütfen Adamın anlattıklarında, sorunları dile getirmesinde herhangi bir sorun var mı bunu konuşun eksik şeyler varsa söyleyin dile getirsinler sırf eleştirmek için yazmayın Yazdıklarınızın memlekete katkısı olsun çözüme katkısı olsun
    %0
    %100
    Yanıtla
  • tufan (3 hafta önce)
    Şehri yaşanamaz hale getirenler çözüm üretecekler öyle mi? Bunlar kendi suçluluklarını sulandırmak adına yapılmış basit ve ucuz numaralar. Bunlardan memlekete zarardan başka birşey gelmez. Birde arkaya belediye logosu koymuş kurumsal hava olsun diye :))
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Bu logo sosyal tesiste sabit her program düzenleyenin arkasında yer alıyor.Takila takıla buraya mi takildin.Gercek ismin ne bilmiyorum ama tufancım troll olduğun net :D azmine birazda zeka karışsa keşke
    %60
    %40
    Yanıtla
  • agırhasarder (3 hafta önce)
    Derneğinizdeki arkadaşların yüzde 70 inin ağır hasarlı binası var mı yok mu bunu açıklayın lütfen
    %74
    %26
    Yanıtla
  • selim (3 hafta önce)
    yorumlar tamda malatya anlayışını yansıtmış, yani eleştiri, dedikodu, iftira hep buna benzer şeyler, ya ALLAH aşkına olaya birde öküzün altında buzağı aramadan olaya yaklaşsak ne kaybederiz, adamlar birçok ilde şubesi olan ve şehrimizin yapılanmasında katma değeri olabilecek bir derneği açıp bazı aksaklığı dile getirmesi bize ne zarar verir anlamakta zorlanıyorum, illa bir kulp takmakmı gerekiyor, şunuda söylemeden geçmeyim, selehaddin gürkan en büyük meşale düşmanıydı ,,belediyenin ve şehrin anasını ağlattı artık bu söylemden vazgeçin zira bunu söyleyen aklıma hep selo ve ekibini getiriyor
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Kadir (3 hafta önce)
    Görüntüde yer alan şahıslar şaka mı ? İçerisinde depremde yapmış olduğu binaların yıkılması ve ölenlerin olması sebebiyle tutklanan şahıslar, bütün semtlerde projesi ağır hasarlı olanlar, üçkağıtçılar, dolandırıcılar ne ararsan var :) memleketin hali işte bu. Vallaha bir cacık olmaz bu şehirden. Aklı olan terk edip gider.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Zeki (3 hafta önce)
    Kadir bey siyaseti denedi olmadı, Tso denedi olmadı, ticareti denedi tatmin olmadı, şimdi sıra stk işinde bakalım burda tatmin olacak mı
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Mustafa (3 hafta önce)
    Kadro güzel tespitler yerinde zaman az bise geç kaldınız maalesef
    %19
    %81
    Yanıtla
  • Ahmet (3 hafta önce)
    sırf bir koltukta oturmak için memleketi dernek çöplüğüne çevirdiniz. Madem eksik gördüğünüz bir nokta var her gün oturup kalktığınız yetkililere anlatın, basın açıklası şovuyla olacak işler değil bunlar !
    %83
    %17
    Yanıtla
  • murat (3 hafta önce)
    Belediyenin ambleminin arka fonda olması ne kadar doğru. Sanki belediye yetkilileri gibi bir hava olmuş. Kaçınız ilgili calisma alaninizda hesap yapmayı, yönetmelikleri, üretim standartları ve kanunları biliyor acaba
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Adamın yanında oturan prof nehmet ulker her türlü hesabı iyi biliyor merak etme
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 hafta önce)
    Merhabalar Ne günlere kaldık Malatyamiza yazık bizleri kimler yönetiyor meşaleci değillermi daha önce kimlerin ortağıydi şimdi çıkmış nutuk atıyorlar yazıklar olsun Malatyamiza meşaleciler hayırlı olsun...
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Hakkı (3 hafta önce)
    Başta kendi işinizi ehil yapın binalar yıkılmasın sonra karmaşıklığı çözün
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Hakkı (3 hafta önce)
    Depremden önce bu arkadaşlar ne yaptı merak ediyorum. Memleketi bu hale getirenler çözüm için yol haritası çıkaracakmış
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Hakan (3 hafta önce)
    6 Şubat depremlerinde yaptığı binaların çoğu ağır hasarlı olan arkadaşlar , şehir için fikir üretip yön verecekmiş memleket ne hallerde
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Zeynel (3 hafta önce)Hakan isimli kullanıcı yorumuna
    Hakan bey kimin evi ağır hasarlı bunlardan merak ettim açıklarsanız
    %20
    %80
    Yanıtla