Malatya’da meydana gelen sel taşkınları nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na soru önergesi verildi.
Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, geçtiğimiz günlerde Malatya merkezinde meydana gelen sel taşkınlarının geçici çözümler üretilmesinden kaynaklandığını iddia ederek, İn Deresi’nin Derme Deresi yatağına, Yapraklı ve Karagöz Dereleri’nin ise Horata Çayı yatağına verilmesi halinde taşkın sorunun giderilebileceğini ifade etti.
Ağbaba, AKP Milletvekillerinden birinin Meteoroloji Bölge Müdürlüğü kapatılırken ses çıkarmayıp, sel olayından sonra meteorolojiden yeterli bilgiyi alamadıkları yönünde serzenişte bulunmasının, DSİ Bölge Müdürünün ise dere yataklarıyla ilgili “Bu şartlarda bir şey yapamayız” cümlelerinin, Malatya’nın içler acısı durumunun özeti olduğunu kaydetti.
Milletvekili Ağbaba, Malatya’da meydana gelen sel taşkınlarıyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na çeşitli sorular yöneltti. Taşkınların sebepleri, AKP Milletvekilinin meteoroloji konusundaki değerlendirmeleri ve DSİ Bölge Müdürü’nün dere yataklarıyla ilgili cümlelerine de yer verilen soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:
“10 Haziran 2013 tarihinde Malatya’ya yağan şiddetli yağış taşkına, ev ve işyerlerinin zemin katlarının sel suları ile dolmasına sebep olmuştur. Malatya merkezinde daha önce de acı tecrübeleri bulunan sel taşkınlarıyla ilgili yetkililerin geçici tedbirler almaları yeni felaketlere davetiye çıkarmaktadır. Oysa yapılması gereken en kalıcı çözüm sel sularını Malatya merkezine girmeden uzaklaştırmak olmalıdır. Tersip bentleri, taban kuşakları ve sel kapanları ile toplanan taşkın sularını dere yataklarına kavuşturmak sorunun çözümü için atılması gereken en önemli adımdır. İn Deresi’nin Derme dere yatağına, Yapraklı ve Karagöz Dereleri’nin Horata Çayı yatağına verilmesi halinde taşkın sorunu giderilmiş olacaktır.
AKP Malatya Milletvekilinin, DSİ 9. Bölge Müdürü, AKP İl Başkanı ve Merkez İlçe Başkanının da katıldığı ve hangi ad altında gerçekleştirildiği bilinmeyen bir toplantıda “Meteoroloji Genel Müdürü ile bu taşkını konuştuğunu Malatya’ya metrekareye düşen yağmurun miktarının söyleyemediğini belirtmiştir. Ben meteorolojiden şunu istiyor ve bekliyorum: Biz tarım arazisi bol olan ve geçimini tarımla sağlayan bir iliz. Dolayısıyla yağışı, doluyu, afeti ve bunlarla ilgili çıkacak problemleri mutlaka bize önceden bildirmesi gerekir” serzenişinde bulunması dikkat çekicidir. Oysa kısa süre önce Malatya’da kurulu bulunan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün kapatılmasına ses çıkarmayan Milletvekilinin bu konuyla ilgili eleştirilerde bulunması Malatya kamuoyunda şaşkınlıkla karşılanmıştır.
Aynı toplantıda DSİ 9.Bölge Müdürü’nün Malatya’daki dere yataklarının tamamen tapulandığını, şuanda dere yataklarının sahipleri olduğunu ve derelerin ıslahı için kamulaştırmanın Malatya Belediyesi’nin tarafından yapılması gerektiğini, Malatya Belediyesi’nin DSİ Müdürlüğüne yazılar yazarak kamulaştırma yapamayacağını ifade ettiğini belirterek, “Bu şartlar altında bizim buralarda çalışma yapmamız mümkün değildir” şeklindeki cümleleri Malatya’nın içinde bulunduğu içler acısı durumun özeti olmuştur.”