SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Dere ve Sel Yatakları'nı Doldurup İmara mı Açıyorlar?!

'Dere ve Sel Yatakları'nı Doldurup İmara mı Açıyorlar?!
A- A+ PAYLAŞ

Beydağı'nın eteğinde kurulu olan Malatya'da, 'vahşi yapılaşma'nın yerel yöneticilerce engellenmediği gibi neredeyse, 'rant' uğruna teşvik edilmesiyle yıllardır yaşanan 'sel ve dere yatakları'nın imara açılması, sel suları ve derelerin doğal tahliye yataklarının kapatılması yüzünden büyük tehdit oluşturmaya devam ediyor. Son olarak, Çöşnük bölgesinde, doğal dere- sel yataklarının içerisi de dahil olmak üzere imarlaşma ve hafriyatla doldurma çalışmalarında artış gözlenirken, bu duruma Büyükşehir ve Battalgazi Belediyelerinin yanı sıra Devlet Su İşleri'nin (DSİ) seyirci kalması tepkilere yol açıyor.

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi sınırlarında, onlarca yıldır Beydağı'nın alçak kesimlerinde yer alan Karagöz, Horata, Derme, Beydağı, Başharık, Yamaç Mahallelerinin yanı sıra Karakavak, Tecde, Yakınca (Kilayik), Bostanbaşı (Barguzu) güneyinden itibaren Malatya Ovasına doğru olan, dağdan gelebilecek sel sularının yanı sıra bazı doğal dere yataklarının çevresinin imara açılması ya da kaçak yapılaşmanın ardından bu bölgelere imar aflarıyla ruhsat verilmesinden sonra, şimdi de Battalgazi ilçesi sınırlarında yer alan Fırat Mahallesi, Çöşnük, bölgesi ile İnönü Üniversitesi kampüsüne doğru uzanan bölgedeki dağ yamacındaki doğal dere ve sel yatakları için aynı tehlike söz konusu olmaya başladı.

Özellikle Çöşnük Bölgesi'nde son aylarda, dere ve sel yatakları ile çevresinde imar hareketleri gözlenirken, buradaki doğal yatakların, gece- gündüz başka bölgelerden taşınan hafriyatla doldurulup yapılaşma için zemin oluşturulmasına, ilgili belediyelerin seyirci kalmasının, daha önce Yeşilyurt Bölgesinde olduğu gibi, 'rant peşinde' olanların, doğal afet tehlikesini umursamamasından, yetkili resmi makamların da bunlara müdahale etmemesiyle ciddi boyutlara ulaştığı belirtiliyor.

Özellikle, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin imar ve denetim sorumluluklarını istismar eden, etkin siyasi güçten de destek alanlara karşı belediye yönetimlerinin sessiz ve tepkisiz kaldıkları gibi, bunlara 'yol verdiği' şeklinde anlaşılan duyarsızlıklarına karşın, görev tanımı içerisinde sel ve taşkınları engellemek de bulunan DSİ'nin harekete geçmesi gerektiği belirtiliyor.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Muhtar (1 yıl önce)
    Tecde mevkinde bi kısım yerinde imara açılmaması tesadufen buralarinda belediyede üst düzey yönetici olmasida enteresan
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Serkan (1 yıl önce)
    Herkesle herşeyle oyun olur .Ama doğayla olmaz su aktıgı yeride unutmaz ....
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mehmet Ali (1 yıl önce)
    Dere ve sel yataklarının kapatılarak imara hazırlanmasına destek veren arkadaşları hayretle okuyorum. Küçük çaplı selin dışında, bilenler bilir bu felaketin 10 yılda bir, 50 yılda bir, 100 yılda bir tabi giderek artan periyodu olduğunu uzmanlar bilir. Mesela 1990'larda Gündüzbey'de yaşanan, önüne ne varsa alıp götüren, ölümlere yol açan sel 50 yılda bir görülen türdendi. Bunu uzmanlarına sorarsanız size sel ile ilgili çalışmalarda bu periyotları söylerler. İlla her sene olacak diye birşey yok. Bahse konu yerler doğal olarak yatak durumundadır ve dağların suyunu aşağıya taşırlar. Birçok yerin yapılaşmaya açılmış olması ölçü değildir, zaten yanlış olduğunu tüm uzmanlar söylemektedir. Su tahliye yatakları Yeşilyurt bölgesinde kapatıldığı için yarın öbür gün bir sel olursa, orada yaşanacak felaketin sorumluları buna izin verenler olacaktır. Buna rağmen Yeşilyurt bölgesinde, bu yataklar dar çerçevede olsa da ıslah edilmiş, sel anında oluşacak su yükünü taşımaktan çok uzak büyüklükte olmasına rağmen yine de küçük çaplı yağışlar vs. ile ilgili şimdilik iş görmektedir. Ama Battalgazi bölgesinde bahsedilen alanlar halen çok bakirdir. Bu nedenle doğal su yatakları ıslah edilip, dere şeklinde düzenlenmeli, sel tehdidi ortadan kaldırıldıktan sonra kalan bölümler imara açılabilmelidir. Söylenenler ve uyarılar bunun içindir. Birilerinin rantını engelleyecek diye göz göre göre muhtemel bir felakete seyirci kalınmamalı, şimdiden tedbir alınmalıdır.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Muhammed (1 yıl önce)
    Yillardir bu mevkide oturuyorum venk tarafindan yimpasa burdan altinyunusa kadar uzanan bos arazi. İckicilerin berdusun bircok pisligin bulundugu alan simdiye kadar topluma kazandirilmamasi hata. Topluma kazandirmak icin bir calisma olunca sirf camur atmak icin dere yatagimi oldu. Tecdeydi fahri kayahandi buralarda dere yatagi yokmuydu. Emin olun bu yorumlari yazan kisilerin oturdugu mevki yaptigi yorumla cakisir.Yapilan hizmeti karalamak sirf siyasi tarafindan dusunulerek camur atmak isteyen dusunce yoksunudur.
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Sel yatağını doldurn sensin ya da senin için dolduruyorlar galiba. Dğal olarak oranın su yatağı olduğu belli doldurulması ne anlama geliyor senin gibiler bir anlayabilse.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Muhammed (1 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Hayati boyunca buralara gelmemis gormemis adini ismini haberlerde duyan senin gibi zihniyetler. Gidin bostanbasindaki fahri kayahandaki kafelerde oturup oldugunuz yeri dusunun.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Tamamen katılıyorum, tam 40 yıldır mevzu bahis olan bölgede yaşıyorum bu güne kadar hiç sel veya benzeri bir olay yaşanmadı, bu sel yatakları olarak adlandırılan yerler yüzyıllar önce yer hareketleri ile oluşmuş yükselti aralıkları tabi çok çok geçmişte dağdan akan suların buralardan geçmesi olası ama, zemini kaya olan bu bölgelerin deprem riski taşıyan ilimizde imara kazandırılması gelecek için büyük bir güvence, bu arada olaki birilerinin aklına gele: ne ben nede bir yakınımın bu bölgede arsası yoktur....
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Kazım (1 yıl önce)
    O bölgelerde dere yatağı yok. Çoğu çukur ve hafriyat alanı. Geç kalmış ve tarım vs yapılamacak bi bölgenin yaşam alanına çevrilmesi gerekir. Ağaç yeşillik hiçbir şey yok ve sadece dağın eteği olan yerler buralar. Bu mantık ile tecde den başlayıp konak , tokiler, başharık ve çöşnük bölgesinin dağ eteğine hiç kurulmaması gerekirdi. Herşeye karşı çıkmamak lazım. O bölge üniversiteye doğru tepelik, dağlık ve engebeli olup hızlıca yaşam alanlarına dönüştürülmeli.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Kazım bey, oturduğun evini, iş yerini sel basınca ağlamazsınız umarım. Sizden bu bakış ile de sadece yerel siyasetçi olur anlaşılan
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Kağan (1 yıl önce)
    Belediyeler şehirlerinde bulunan üniversiteler le ortak çalışma içinde olmalı mimarlar odası mühendisler odası olarak ve diğer odalarla birlikte istişare içinde olup karar alınmalı ve alınan kararlar doğrultusunda şehre yön verilmeli verilen kararlardan da sorumlu olmalılar... Siyasiler rant uğruna resmen şehri katlettiler ve yarın olabilecek olumsuzluklardan sorumlu dahi olmayacaklar
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Çavuş (1 yıl önce)
    Para bi yana her kutsal değer bir yana.. zamanında yıkılan putların yerine bu "para putu" geldi.. tapmayan çok az..
    %72
    %28
    Yanıtla
  • metin (1 yıl önce)
    Yeşilyurt belediyesi Malatyanin nadir yeşil kalan yerlerinden Yakınca nin bahçelerine imar soktu ve 1.50 emsal 11 kat yükseklik verdi. ALOOO???
    %77
    %23
    Yanıtla
  • 44MALATYA (1 yıl önce)
    O bölgeler şehir içinde kalmış çukur ve ; hiçbir etik değeri olmayan insanların kullandığı gereksiz alanlar o bölgelerin doldurulması ve şehir planına katılmasını doğru buluyorum Bu bölgelerin ıslah edilmesi ve ivedilik le yapılanması gerekli
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Kimse o dere yatakları ıslah edilmesin demiyor rant uğruna imara açılıp gelecekte olabilecek sıkıntılara dikkat edilsin diyor... 30 metrelik dere yatağını 2 metreye hapsetmeyin diyor yarın dereler onlardan alınanı geri alır ah vah edip ağlamayın
    %63
    %37
    Yanıtla
  • O çukur, dere yatağı denilen bölgeler tapulu ve imarlı arsalar. Yapılan hafriyat dolgu vs çalışmalar zemin düzleme ile ilgili . Tapu sisteminden de bakılabilir. Sadece bölge itibari ile biraz gelişmesi gecikti.
    %50
    %50
    Yanıtla