Ankara Arguvanlılar Derneği tarafından düzenlenen Şemsi Belli anma etkinliği, Hacı Bektaş Veli Vakfı Ali Doğan salonunda gerçekleştirildi. Dernek daha önce de Âşık Seyit Meftuni (İ. Mamo Temiz), Âşık Bektaş Kaymaz ve Âşık Şah Sultan'ı anma etkinlikleri düzenlemişti. Dördüncü anma etkinliğinde Arguvan halk kültürünün günümüze aktarılmasında önemli etkileri olan ve çok yönlü sanatçı kişiliğiyle tanınan Şemsi Belli, belgelik sunumu, konuşmalar yapılması, şiirlerinden örnekler sunulması ile anıldı.
Malatya Eski Milletvekilleri Mustafa Yılmaz Ve Muharrem Kılıç Yargıtay Üyesi Sami Özfırat, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Yurt Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kamil Göksu, Ankara Malatyalılar Derneği Başkanı Yakup Demir, Doğanşehirliler Derneği Başkanı Atilla Özdemir, Hekimhanlar Derneği Başkanı Celal Karadağ, Başak Köyü Derneği Başkanı Mehmet Akaya, İğdir Köyü Derneği Başkanı Ali Özdemir, Sazlıca Köyü Derneği Bakanı Haydar Bal; Dede Rahmi Orhan, Sanatçılar İbrahim Emici, Erhan Yılmaz ve Necla Fındıklı dinleyiciler arasında yer aldılar. Basından Özür Radyo, Sabah Gazetesi ve Milli Gazete elemanları da bulundular.
Gülhan Birsözün sunucu, Süleyman Özerol, Hasan Basri Kılıç ve Melih Yılmazın konuşmacı olduğu programda pelin Değirmenci, Sema Nemli ve Sebahat Temelli, Şemsi belli ile ilgili düşüncelerini dile getirerek şiirlerinden okudular. Ayrıca Ankara Arguvanlılar Derneği gençlik kolundan ezgi aslan, duygu poyraz da şiirlerinden örnekler sundular. Ali Rıza Gültekin kendi bağlaması, Yasemin Yurduşen ise Can Aydoğdu ve Hüseyin Yücedağın bağlaması eşliğimde türkülerimizi seslendirdiler.
Bengü Bellinin hazırladığı görüntülü sunumda babası Şemsi Bellinin yaşamından kesitler ve yaşamı hakkında aydınlatıcı bilgiler yer aldı. Bengü Bellinin belgeselin sonuna babası için yazdığı not şöyleydi: Bir nüfus memuru seni defterden silebilir belki Ama kalbimizden asla 21 Nisan 2007
Ankara Arguvanlılar Derneği Başkanı Asım Aydoğdu açış konuşmasında etkinlik amaçlarını dile getirdi. Aydoğdu, Kültürümüzün ve bize ait değerlerin kuşaktan kuşağa geçmesinde büyük emekleri olan âşıklarımıza, ozanlarımıza, çalıp söyleyenlerimize vefa borcumuzu ödeme adına her yıl Arguvanlı Ozanları Anma Etkinliği düzenliyoruz. Bu doğrultuda bu yıl Şairlerimizden Şemsi Belli yi andık. Anma etkinliğimize katılanların tümüne teşekkür ediyorum dedi.
Şemsi Belli ailesi adına konuşan Orhan Belli aile yapısı, babasının köy yaşamını kendilerine kabullendirme, yer sofrasında yemek yeme geleneği, köylü yemeği, sergilere götürmesi, Kürtçe konuşma konusu, yerel sözcükleri kullanma, yıllar sonra da kendisinin Arguvan ve Köyleri Eğitim kültür Vakfında yer alarak babasının amaçlarını gerçekleştirmede adım attığını dile getirdi.
Malatya Eski Milletvekili Muharrem Kılıç, derneği düzenlediği etkinliklerden dolayı kutladı. Malatyanın Ankarada hak ettiği yerde olmadığını ve dernekler güç birliği ile bunu gerçekleşebileceğin dile getirdi. Şemsi Bellinin yaşamöyküsünde kendimi buldum dedi.
Melih Yılmaz, Ben emsi Belli başlığı altında onun şiirleri ve söylemleri ile kendisini anlattı.
Şemsettin Belli, Malatya Tekmezar, şimdiki İstiklal Mahallesinde doğdu. Hasan ağanın torunu, babası Şeyho belli
O dönemdeki çocukların her zaman ben sevdim. Aşk istifledim gönlümün deposuna
Bin bölmeli yüreğim var. Sevmek aynı zamanda yaşamaktır. Köyümden kopmadım. İyi bir gazetecilik yapmak için hukuk okumalıydım. Radyo, televizyon programları yaptım, siyasete girdim
Başşehir sokağı ve diğerleri
Gazeteci, öğrenci, kültür sanat etkinlikleri
Öğretmenlik
Çocuklar, sessiz sevgi, sırrı burada
Anayaso
Anadolu insanına vefa
Sessiz çığlıklı
Sağken bağlayamadılar ayak parmaklarımı
Ertuğrul Günay, canan arıtman, Mehmet Kızıldaş, Sadık Dönmez, Ahmet Selçuk İlkanın mesajları okundu.
Ezgi Aslan: Derneğin gençliğe yaklaşımının farklılığını ve gençlik kolu etkinliklerini dile getirdi. Şemsi Bellinin, Aramayın beni başka yerlerde; Duygu Poyraz Öldüğüm Gün şiirini okudu.
İlk kasetini geçen yaz çıkaran Arguvanlı genç sanatçı Ali Rıza Gültekin, Arguvandan bir genç olarak katılmaktan mutluluk duydum diyerek bağlaması ile türkülerimizi çalıp çağırdı: Beydağından yol aşarım, Kalk gidelim Arguvana sevdiğim, Aceletme gönül sonunu bekle, Tabipten derman olur mu?
Dr. Hasan Basri Kılıç, bağlaması ile sahneye çıktı. Tıp bayramı, Hikmet Polat, 364 gün ve bugün doktorların hizmetimizde olduğunu söyleyerek Tıp Bayramını anımsattı.
Program başlamadan iki saat kadar önce cenazesi buradan kaldırılan Ozan Kul Hasanın aramızdan ayrılması üzerinde durdu. Bir fıkra ile sanatçının ortaçağ Avrupasındaki konumunu anlatmaya çalıştı. Bir sanatçıyı en iyi kendi yapıtı tanıtır diyerek Şemsi Bellinin Türkü Taşı şiirini bağlaması eşliğinde okudu.
Sebahat Temelli, Şehrin bütün ışıkları yandı şiirini okurken kendini oldukça şiire kaptırdı.
Elazığdan katılan Malatyalı tiyatrocu Pelin Değirmenci, Anayaso şiirini okudu. Şemsi Bellinin o zamanki gördüğünü devlet görebilmiş olsaydı bugün doğudaki durumun yaşanmayacağını da dile getirdi.
1971 Ankara doğumlu Şemsi Beli hayranı Sema Nemli, Gösterişten uzak, gerçek bir Atatürkçü olarak tanımladığı Şemsi Bellinin Renkli balonlar şiirini okudu.
Süleyman Özerol, Şemsi Belliye olan ilgisini ve onunla ilgili çalışmalarını süreciyle dile getirdi. S. Sadık Kayhanın 2007de İstanbuldaki anmada konuşmasının son bölümünü okudu: Yiğit Geçmişine bağlı Duygusal İsyankâr Şair Şemsi Belli, Yazar Şemsi Belli, Gazeteci Şemsi Belli, Radyocu Şemsi Belli, Avukat Şemsi Belli, Hemşehri Şemsi Belli, İnsan Şemsi Belli, Muhabbet adamı Şemsi Belli, Her şeyin en iyisini, en güzelini farkında olarak yapan Şemsi Belli, Her şeyin en güzelini yapan Şemsi Belli İşte böyle birini model aldım diyerek konuşmasın tamamladı.
Yasemin Yurduşen (Arapgirli, 2009 Arguvan Ses yarışması birincisi, Kültür Bakanlığı Sivas Korosu Elemanı), Can Aydoğdu ve Hüseyin Yücedağın bağlaması eşliğinde türkülerimizi söyledi. Musa Eroğlunun ilk kez kasete okuduğu Şemsi Bellinin, Aramayın beni başka yerlerde ezgisinin bir dörtlüğünü, Gelin gider dağ başını yol eder dörtlüğünü ve Divane gönlümün feryadı bugün dörtlüğünü, ardından da; Gel ey gönül mülk edinme bu dehri, Arguvanın yazısını gül edem, Ervahı elden levhi kalemden türkülerini söyledi.
Sunucu Gülhan Birsözün program aralarında Şemsi Bellinin Usandım, Devlet baba davacıyım ben senden, Gönül penceresinden ansızın bakıp geçtin şiirlerini de okuduğu program, katılımcılara onurluklarının sunumuyla sona erdi.
HABER: Süleyman ÖZEROL
FOTOĞRAFLAR: Arda AYDOĞDU