Malatya Belediyesi İmar Komisyonu tarafından başlangıçta bir inşaatta başlatılan ardından 17 firmaya kadar uzanan inceleme sonucu bazı imar dosyalarında sahte belge, belge tahrifatı, haksız yoğunluk kazanımı gibi 5 ayrı usulsüzlüğün belirlenmesi üzerine 2 Kasım 2009 tarihinde İmar Müdürlüğü arşivinin mühürlenmesiyle patlak veren İmar Yolsuzluğunu üzerinden bir yıl geçmesine rağmen henüz bir dava açılmadı. Adli ve İdari soruşturmanın gecikmesini eleştiren Saadet Partisi ise yolsuzluğun birinci yıl dönümünde ironik bir tepki gösterdi ve yaş günü pastası kesti.
BİR YILDA BİR ARPA BOYU YOL ALINAMADI
SP İl Başkanı Mehmet Kaya Asiltürk, imar yolsuzluğunun birinci yılını doldurması nedeniyle parti il binasında düzenlediği basın toplantısında, başlangıçta bir inşaatta tespit edilen, ardından 17 inşaatı kapsadığı ortayı çıkan, imar yolsuzluğunun üzerinden bir yıl geçmesine rağmen idari ve adli soruşturmada bir arpa boyu yol alınamadığını belirtti ve Bu yolsuzluk soruşturması hala başladığı yerde dedi.
Masaya koyduğu yaş pastayı kesmeden önce bir açıklama yapan Asiltürük, Belediye Başkanı Çakırın yanıtlaması istemiyle bazı sorular yöneltti.
Yolsuzluğa konu inşaatların bazılarının bittiğini, bazılarının ise bitmek üzere olduğunu hatırlatan Asiltürk, İnşaatlar, tam gaz ilerlerken, soruşturmanın hala başladığı yerde olmasına bir anlam veremiyoruz diye konuştu.
Belediye Başkanı Ahmet Çakırın, yolsuzluğun patlak verdiği günlerde Ucu kime dayanırsa dayansın sonuna kadar üzerine gideceğiz dediğini hatırlatan Asiltürk, bu sözlerin de unutulduğunu belirterek, Çakıra şu soruları yöneltti:
1-Belediye; Mühürlediği inşaatlarda, mühürlü iken yapılan çalışmalara ne gibi bir cezai müeyyide uygulandı?
2- 06.05.2009 tarihinde imar kanunun 28. maddesine aykırı diye HİBE uygulaması ile alakalı tüm meclis kararları iptal edilmişken. 03. 02. 2010 tarihinde iptal edilen
2005 / 13 sayılı HİBE uygulaması bu söz konusu inşaatları kapsayarak tekrar getirilmedi mi? HİBE uygulaması imar kanunun 28. Maddesine aykırı diye kaldırılmışken bu kanun değiştirildi mi ki tekrar eski haline getirildi.
3 - Bu yolsuzluklar tapuda m2 üzerinden yapılan oynamayla haksız kazanç elde edilmişti. O parsellerde o kadar m2 arsa olmadığına göre nasıl bir uygulama yapıldı, olmayan arsa var kabul edildi. Örneğin; bir müteahhit 28 dönüme 200 daire yaparken bu inşaatlardan birinde 10 dönüme 200 daire yapılmıştır.
4 Soruşturma da ceza alan Belediye personeli oldu mu?
Sonuç olarak gelinen bu süreçte tüyü bitmemiş yetimin hakkını yedirmeyeceğini söyleyen Belediye yönetimi, siyasi parti yetkilileri, Milletvekilleri neden suskunlar?
Bu ruhsatlarla ilgili getirilen uzmanların Türkiyede bir başka örneği yok diye bahsettikleri bu usulsüzlük ve haksız kazançla ilgili bu güne kadar belediyenin yaptıkları; uyguladıkları ceza miktarı ve tarihlerini kamuoyu ile paylaşmalarını bekliyoruz.
Asiltürk, açıklamasının ardından masa üzerindeki yaş pastayı kesti ve Üzerindeki bu mumu aslında Sayın Ahmet Çakırın üflemesi gerekiyordu. Ümit ediyoruz ki bu yolsuzlukta sorumlular hak ettiği cezayı bulur ve kamu vicdanı rahatlar. O zaman kutlama pastası keseriz dedi.