SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Seri Üretime Başlamak İçin Hazırlıklarımız Tamam"

0
Güncellendi - 2020-08-14 21:31:24
A- A+ PAYLAŞ

Turgut Özal Üniversitesi Rektörü ve tıbbi biyokimya uzmanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, bağışıklık sistemini güçlendiren ve gıda takviyesine dönüştürülen acı kayısı çekirdeği ekstresinde seri üretime geçmek için hazırlıkları tamamladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Karabulut, AA muhabirine, üniversiteye bağlı Kayısı Ürün Geliştirme Merkezinde kayısı çekirdeğiyle ilgili katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Geçmiş yıllarda yaptıkları bilimsel çalışma sonucunda acı kayısı çekirdeğinin kansere karşı önleyici etkilerini tespit ettiklerini hatırlatan Karabulut, stres önleyici özelliğinin de bulunduğunu ifade etti.

Kayısı çekirdeği üzerinde yaklaşık 10 yıldır çalışma yaptığını aktaran Karabulut, "İlk etapta kayısı çekirdeğinin ağrı kesici etkisi üzerine araştırma yaptık. Daha sonra kayısı yağının masajla etkileri ile devam ettik. Şimdi acı kayısı çekirdeği ekstresi ürettik. Seri üretime başlamak için tüm hazırlıklarımız tamam. Kapsül haline getirdik, içerisinde herhangi bir kimyasal yok. Acı kayısı çekirdeğinin yemesi zor olduğu için gıda takviyesi olarak nasıl verebiliriz dedik, kapsül ve toz haline getirdik." diye konuştu.

Kayısı çekirdeği ekstresini gıda takviyesi olarak üniversite bünyesinde ürettiklerini anlatan Karabulut, gıda takviyesinden elde edilen gelirin üniversite vakfına bağışlanarak, öğrencilere burs olarak döndüğünü dile getirdi.

Karabulut, kayısı çekirdeğinin antioksidan özelliğinin bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kahvenin içerisine konularak sıcak tüketilebilir. Bir kase yoğurda bir kaşık katılarak tüketilebilir. Salatalara, çorbalara katılabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi var. Pasta ve ekmeklerin içine katılarak, o antioksidan dediğimiz vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılabilir. Kayısı çekirdeğinden elde edilen yağın ise selülit giderici etkisi var. Aynı zamanda diz ağrıları için ağrı kesici özelliği var. Masaj yaparak kullanmalarını öneriyoruz."

AA- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • ceng (4 yıl önce)
    sürekli medyada dolaşan bu çekirdeğin içindeki madde AMiGDALiN wikipedia bu madde için çok ilginç şeyler yazmış lütfen biraz inceleyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (4 yıl önce)
    O çalışma İnönü de bir ekiple yapıldı. Etik kurallara uyalım lütfen. İnsanların emeklerine yazık. Bilime yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tebrik ederim 2 senedir takip ediyorum kayısı çekirdeği aşağı kayısı çekirdeği yukarı 2 senedir koskoca ziraat üniversitesinde bunu buldunuz .yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • Kader Şahin (4 yıl önce)Serkan isimli kullanıcı yorumuna
    ismini yazmaktan aciz olan ülkem ve Malatyam adlı şahıs ve serkan adlı şahıs aysun hoca ne güzelde sizi çatlatıyor. kadın dünyanın en iyi ilacını bulsa bile size derman olmaz, inanın. ne hasut bir memleketmiş
    0
    0
    Yanıtla
  • Kader Hanim Allah razi olsun sizden rektör hanim tematik olarak bölgenin geçim kaynagini bilimsel olarak ciddiye alip calismalar yapmış. Ama nedense haset ruhumuz arastirma yapmadan karalama pesinde. Malatya icin çırpınıyor. Acin bakın iki yılda üniversite tip fakültesine kavuştu. Bu sehre bir katma değerdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (4 yıl önce)
    aşıyı bulun,covid ilacını bulun acı kaysı çekirdeğiyle uğraşacağınıza.Bulun ki dünyanın merkezi malatya olsun.Aktarlarda satılacak ürünle tanıtım olmaz.Başarılı tedavilerle inönü üniversitesi nam yaptı.bitkisel ilaçlada siz yapın
    0
    0
    Yanıtla