SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sezon Başı Avrupa'da, Sezon Son Potada!

A- A+ PAYLAŞ

Süper Lig ekibi BtcTurk Yeni Malatyaspor, 2019-2020 sezonunun başında Türkiye’yi Avrupa Ligi’nde temsil ederken, sezon sonunda ise küme düşme potasında yer aldı.

Süper Lig’de üçüncü sezonunu yaşayan BtcTurk Yeni Malatyaspor’un, 34.haftada oynanacak karşılaşmaların ardından Süper Lig serüveni noktalanabilir. Geride kalan ilk iki sezonda ortaya koyduğu performansla dikkat çeken sarı siyahlılar, ikinci sezonunda ligi ilk beş içerisinde tamamlayarak, Avrupa biletini almayı başardı. 

Teknik direktör Erol Bulut önderliğinde iki sezonda iyi işler yapan, ligde zorlu rakiplerini dize getirip, aldığı sonuçlarla spor otoritelerinin dikkatini çeken BtcTurk Yeni Malatyaspor, üçüncü sezonuna teknik direktör Sergen Yalçın nezaretinde başladı. 

Kulüp başkanı Adil Gevrek ve yönetimi ile kısa sürede 2.Lig’den Süper Ligin yolunu tutan ve Süper Lig’de de ikinci sezonunda Avrupa biletini alan sarı siyahlılar, 2019-2020 sezonuna Avrupa Ligi macerasıyla başladı. Yeni Malatyaspor, Avrupa’da oynadığı 4 karşılaşmada 2 galibiyet, 1 beraberlik, 1’de mağlubiyet aldı. UEFA Avrupa Ligi 3. Ön Eleme Turunda veda eden sarı siyahlılar, aldığı sonuçlarla ülke puanına katkı sağladı. 

İlk kez yer aldığı Avrupa arenasında oraya koyduğu başarıyla takdiri hak eden BtcTurk Yeni Malatyaspor, Süper Lig’de de 2019-2020 sezonuna iyi bir başlangıç yaptı. Sergen Yalçın nezaretinde ilk yarıda 17 karşılaşmada 24 puan toplayan ve sekizinci sırada yer alan Doğu Anadolu temsilcisinde yönetimin üst üste yaptığı hatalar ikinci yarının sıkıntılarla geçeceğini gösteriyordu. 

Yönetim, ilk yarıda 24 puan toplayan Sergen Yalçın ile yollarını ayırma kararı aldı. Bu kararın şoku yaşanırken, takımın golcü oyuncusu Adis Jahovic sürpriz bir şekilde takımdan ayrılarak, Antalyaspor’a transfer oldu. Kulüp başkanı Adil Gevrek, bu transferden haftalar sonra kulüp televizyonunda, “Adis Jahovic, ayrılmak istedi. ‘Her ayrılmak isteyen oyuncusu bırakır mısınız?’ diye sorarsanız, oyuncu ısrarla ‘ayrılacağım’ dedi. Bu devre arasında başladı, transferin son gününe kadar devam etti. Jahovic’i ya vermeyecektik, kadro dışı bırakacaktık ya da verecektik. ‘Oynamayacağım ‘ diyen bir adama ne yaparsınız? Bunu Malatya kamuoyuna soruyorum. Bunu söylemek istemedim çünkü bizde 14-15 tane gol attı. Ama söylemesem ben zor durumda kalıyorum. ‘İkinci bir Dia ben olurum’ diyen adama ne dersin? Bugüne kadar söylemedim. Bizi öyle bir suçluyorlar ki… Önemli bir oyuncuydu. Dia da önemli bir oyuncuydu. Jahovic meselesi bu. Parayla alakalı değil, ailesi nedeniyle gitmek istedi. ‘Ben gitmek istiyorum, yoksa oynamam’ diyen adama ne yapacaksınız? Güçlü bir kulüp olsam ‘kardeşim seni bir yere yollamıyorum, kadro dışı bırakıyorum’ derdik. Biz Anadolu kulübüyüz” açıklamasını yaptı. 

Jahovic’in takımdan ayrılmasının şoku henüz atlatılmamıştı ki bu kez de Brezilyalı merkez orta saha oyuncusu Guilherme, Antalya’da kampı terk ederek, Trabzon’a gitti. Brezilyalı oyuncu, Trabzonspor’a transfer olurken, kulüp başkanı bu gidişle ilgili “Guilherme bizde kiralıktı. Guilherme’yi biz kiralık olarak geçen sene kadromuza kattık, bu senede kiralık olarak kadromuza katmak için 500 bin Euro para vermemiz lazımdı ya da 40 bin Euro serbest kalma maddesi koymak zorundaydık. Sergen hoca ‘İyi bir oyuncu ama istediğim bir oyuncuda değil, benim sistemime uymuyor, kulüp olarak alırsanız saygı duyarım’ dedi. Sergen hocanın çok çok istediği bir oyuncu değildi. Hocanın istemediği bir oyuncu olunca oynatacak mı, oynatmayacak mı, 500 bin Euro’ya kiralama bedeli ödeyeceğiz. Menajeri ya da kulübü ‘sen bunu bu şekilde alırsan’ serbest kalma maddesi koydu, 40 bin Euro. Bu maddeyi kulübü koydu. Devre arasında bu oyuncuyu Beşiktaş istedi. Konuştuk, gidecek-gitmeyecek derken Beşiktaş transfer sorunundan dolayı alamadı. Son günde Trabzonspor bu oyuncuyu maalesef üzülerek söylüyorum, bize sormadan bu etikte değil, iki kardeş kulübüz bu oyuncusu Trabzon’a davet etmiş. Ben, Trabzonspor’un bize sormadan böyle bir şey yapacağına ilk başta inanmadım. Araştırdık maalesef Trabzonspor, Guilherme’yi çağırmış. Bu oyuncu bizimle feshederek gitti. Tek taraflı biz Trabzon’a yollamadık. Sabaha kadar Antalya’da konuştuk, sabah kalktık gitmiş. Sabah 05.00’te gitmiş. Tek taraflı 40 bin Euro yatırıp feshetme hakkı var. Tuttu parayı da yatırmadan haksız bir fesih yaptı. Tek taraflı feshettiği zaman o oyuncuyu bir daha alamazsın, başka bir kulübe gider ama bedel öder. Haksız feshedince çocuk bizden koptu artık bitti. Bizde, madem haksız fesih oldu, Trabzon’a ‘bu adamı alırsanız FİFA’ya şikayet ederiz’ dedik. Ya şikayet ederiz ya da bonservis ödersiniz dedik. Adam artık gitmiş, bizim geri alma şansımız yok. ‘Hatırlı’ kişi olayı çok konuşuldu. ‘Hatırlı kişiler’ dedim. Hatırlı kişiler şunu yapmadılar; ‘Bu oyuncuyu Trabzon’a verin’ demediler. Hatırlı kişiler, Guilherme Trabzon’a gittikten sonra iki kulüp FİFA’lık olmasın ve arası bozulmasın diye araya girdiler. Birileri arayıp ‘bunu Trabzon’a verin’ demedi, öyle bir şeyde diyemez. Keşke Trabzon camiası bunu yapmadan, o hatırlı kişiler araya girmeden bizi arasaydı. Konuşup kendi aramızda çözseydik. Bunu yapmadıkları gibi bu sefer ‘hatırlı kişi’ dediğimiz insanlar araya girdi. Biri İstanbulspor kulübü başkanı, biri Sivasspor kulübü başkanı. İyi niyetle aradılar. ‘500 bin Euro bedel ödeyeceksiniz’ dedik. Benim en iyi oyuncumu ayarttırmış, feshettirmiş. 460 bin Euro bedel aldık. Ben en çok gol atan ve asit yapan oyuncularımı vermek ister miyim?” açıklamasını yaptı. 

Takımdan 24 puan toplayan teknik direktörü gönderen, iki önemli oyuncusunu ise sürpriz bir şekilde kaybeden BtcTurk Yeni Malatyaspor, bu süreçte Remi Walter ve Vidar’ı transfer ederken, takımın başına da Kemal Özdeş’i getirdi. Özdeş yönetimindeki Yeni Malatyaspor ligde 5’te 0 yaptı. 24.haftada deplasmanda Yukatel Denizlispor karşısında alınan 2-0’lık mağlubiyetin ardından yönetim, Özdeş ile yollarını ayırdı.

Hücum yollarında etkisiz kalan ve 5 haftada hanesine puan yazdıramayan Yeni Malatyaspor’da oyuncularda özgüven kalmazken, kazanamama sendromunun içerisine girdi. Alınan kötü sonuçlar oyuncuları olumsuz etkilerken takımı da alt sıralara doğru götürmeye başladı. 

Tehlikenin farkına geç varan yönetim, Ünal Karaman’ı teknik direktörlük görevine getirmek için uzun bir uğraş verse de başarılı olamadı. Ünal Karaman’ı ikna edemeyen sarı siyahlı yönetim, bu kez kurtarıcı olarak Hikmet Karaman ile anlaştı. 

Karaman, takımın başında ilk olarak 25.haftada iç sahada oynanan Konyaspor maçına çıktı. Mücadele 1-1 sona erdi ve sarı kırmızılı takım sezonun ikinci yarısındaki ilk puanını almış oldu. Erteleme maçında Trabzonspor’a 3-1 kaybeden sarı kırmızılılar, 26.haftada ise deplasmanda Kayserispor’a 2-1’lik skorla boyun eğdi. 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (kovid-19) salgını nedeniyle lig iptal edilirken, takımın yeniden nasıl döneceği merak konusu oldu. 2019-2020 sezonunun ikinci yarısında üst üste alınan mağlubiyetler moralleri bozarken, takımın istikrarsız görüntüsü herkesi endişelendirse de takımın kümede kalacağına olan inanç ve umut oldukça fazlaydı. 

Teknik direktör Sergen Yalçın’ın ardından Adis Jahovic ve Guilherme’nin ayrılmaları takımın kimyasını bir anlamda bozmuş oldu. Yeni teknik direktör ve transferleriyle uyum sürecini yakalamaya çalışan sarı kırmızılılar, bu arada da istenilen sonuçları bir türlü alamadı. 

Süper Lig’de koronavirüs (kovid-19) salgını nedeniyle liglerin ertelenmesi öncesi oynadığı 26 karşılaşmada 6 galibiyet, 7 beraberlik, 13’te mağlubiyet yaşayan sarı siyahlılar, 25 puanla 15.sırada yer alıyordu. Koronavirüsün ardından lig yeniden başlarken, Yeni Malatyaspor’da özellikle ilk iki maçını evinde oynamanın avantajını kullanmak istedi ancak bunu da başaramadı. 27.haftada sahasında Kasımpaşa’ya 2-1’lik skorla mağlup olan Doğu Anadolu ekibi, pandemi sonrası lige kötü bir başlangıçla dönmüş oldu. 28.haftada Göztepe karşısında alınan galibiyet camiayı yeniden umutlandırdı ancak bunun devamı gelmedi. 29.haftada deplasmanda Fenerbahçe’ye kaybeden, 30.haftada ise sahasında Gençlerbirliği’yle berabere kalan sarı siyahlılar, eline geçen avantajları yitirmeye başladı. 31.haftada deplasmanda Demir Grup Sivasspor’u Acquah’ın muhteşem golüyle 1-0 mağlup eden BtcTurk Yeni Malatyaspor’da umutlar bir kez daha yeşerdi ancak bu kez önce Beşiktaş ardından da Çaykur Rizespor mağlubiyetleri takımı küme düşme potasına soktu.

BtcTurk Yeni Malatyaspor’un başına kurtarıcı olarak getirilen teknik direktör Hikmet Karaman da takımın önlenemez düşüşünü engelleyemedi. Kurtarıcı olarak takımın başına getirilen Karaman, takımına pandemi öncesi 1, pandemi sonrası ise 7 puan kazandırırken, derde deva olmadı. Çaykur Rizespor mağlubiyeti sonrası tehlike hattına giren sarı siyahlılar, son hafta bir mucize olmasını bekliyor. Süper Lig ekibi BtcTurk Yeni Malatyaspor, teknik direktör Hikmet Karaman yönetiminde 10 karşılaşmada 8 puan topladı.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Salih (4 yıl önce)
    Düştü takım emeği geçenlerin Allah belasını vermesin demiyicem
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (4 yıl önce)
    Kulüp üyelerinin çoğu akrabası arkadaşı bildiğiniz aile şirketi adil başkan şirketini düşürür. Çıkarır istediği topcuyu alır istediğini satar bundan kime ne siz kulüp malatyalilarin elinden çıkarken karşı cikacaktiniz.bu kadar borçla bu şirket iflasını ister hedef Malatya amatör 1.ligii.
    0
    0
    Yanıtla
  • uğur türkan (4 yıl önce)
    Aç kapıyı veysel efendi yeni malatyaspor 1 lig'e gidiyor :) :) Güleriz aslında ağlanacak halimize ilk yarı 24 puan toplayan takım adil gevreğin büyük çabası ile küme düşüyor bu gece. Umarım adil gevrek'de yakışanı yapar ve yarın sabah hatta bu gece istifa eder maçtan sonra.
    0
    0
    Yanıtla
  • ATuKa (4 yıl önce)
    Potada değil 2 Ligde. Hayırlı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ruşen ucar (4 yıl önce)
    Arka arkaya yapilan yanlışlarda,futbol aklı olarak takimda bulunan ALİ RAVCI bence bir hüzzam sarkida olduğu gibi "suçlusun bunda sende" sesizligine isyan etmemesine şasırmamak mümkün degil,böyle mı şehir sevilir böyle taraftar olur...
    0
    0
    Yanıtla
  • Emre (4 yıl önce)
    Başkan haklısın gitmek isteyen oyuncuya diyecek bir şey yok ama gerekirse 2 kuruş fazla verip onları yerine oyuncu alman lazımdı rezil ettiniz bizi
    0
    0
    Yanıtla
  • Muharrem (4 yıl önce)
    Gol atamayan bir takımın sonu bu olur. Sadık fenere gitti boncukmu buldu kalaydi malatyada forvetini düşen Antalyaya sattin Antalya kendini kurtardı hoca degiştirmek neyin nesi. Velhasim dere gecerken at degistirilmez bunu pahalı odedi malatyaya cinayet makdul belli tetikci ve azmettirenleride allaha haval ediyorum . Yazıklar olsun sizlere hala ol elvise icinde tv.lerde boy gosteriyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • haberi okumadın heralde ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakkı (4 yıl önce)
    Ali ravcı adil gevrek olduğu müddetçe amatöre kadar düşeriz yine...
    0
    0
    Yanıtla