SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Siber Zorbalığa En Çok 11-15 Yaş Grubu Maruz Kalıyor

Siber Zorbalığa En Çok 11-15 Yaş Grubu Maruz Kalıyor
A- A+ PAYLAŞ

Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, ergenlik döneminde ailesiyle çatışma yaşayan çocukların, siber zorbalık konusunda manipülasyona açık olduğunu belirtti.

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Dilci, siber zorbalığın çocuklar üzerindeki etkileri hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Dijital bağımlılığın bir siber zorbalık olduğunu ifade eden Dilci, elektronik cihazların yaygın kullanımının da siber zorbalığı artırdığına dikkati çekti. Dilci, "Neredeyse hayatın kendisi siber zorbalığa dönüştü. Yoksunluk sendromu, çocuğun dijital nesneye karşı konulamaz tutumu, siber zorbalığın işaretidir." dedi.

Telefona veya bilgisayara gelen bildirim mesajlarının içeriğine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dilci, çocuğun bazen bir oyun daveti, bazen akran grubu tarafından gönderilen baskıcı mesaj, bazen de içerik paylaşımıyla siber zorbalığa maruz kaldığını söyledi.

Ailenin çocukla iletişiminin, siber zorbalıkla mücadele konusunda önemli olduğunu vurgulayan Dilci, "Siber zorbalığa en çok maruz kalanlar 11-15 yaş grubu. Bu yaş grubundaki çocuklar, henüz hayata açılma evresindedir. Bu dönem, çocuklar biyolojik ve fiziksel anlamda değişir, kırılgan kişiliğe evrilir. Ergenlik döneminde aileyle çatışma yaşayan çocuk, manipüleye açıktır. Çocuk ve aile arasında kurulan pozitif ilişki, siber zorbalığın önüne geçer." diye konuştu.

"Siber zorbalığın kaygısı çocukta ciddi bir travmaya neden olabilir"
Çocuğun varlığına yönelik her türlü söylem ve imgenin zorbalık olduğunu kaydeden Dilci, ebeveynlere şu uyarılarda bulundu:

"Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken, çocuğun telefonuna gelen mesajın niteliği ve şeklidir. Aileler, sık gelen mesajlara, tekrarlı ve ısrarlı aramalara, subliminal mesaj içeren imgelere dikkat etmeli. Eğer çocuk, mesajı gördükten sonra ruh hali değişiyor, tedirgin olup yerinden kalkıp geziyorsa ve telefonunun ekranını ailesinden gizliyorsa siber zorbalığa maruz kalmış olabilir. Bu durumda aileler, çocuklarını bir süre takip edip gözlemlemeli ama çocuk üzerinde hemen baskı uygulamamalıdır. Bu durumun kaygısı çocukta ciddi bir travmaya neden olabilir."

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız