Malatya’da taş atma özelliği ile bilinen Akçadağlılar'ın bu özelliklerinin Orta Asya’dan geldiği belirtildi.
TÜBİTAK’ın organize ettiği Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması’na Malatya’dan katılan Malatya Yusuf Kenan Anadolu Lisesi öğrencileri Aziz Kara ve Furkan Kalaycıoğlu, ilginç bir proje sergilediler.
Aziz Kara ve Furkan Kalaycıoğlu, bölge yarışmasında “Bir Kültür Tarihi Araştırması, Malatya’nın Akçadağ Yöresinde Görülen Taş Atma, Taş Atmaya Dayalı Oyunların ve Tarihi kökenlerin Araştırılması” adlı proje ile yer aldılar.
Proje hakkında bilgi veren Aziz Kara ve Furkan Kalaycıoğlu, “Akçadağ yöresinde geleneksel olarak taş atma ustalığı halk arasında çok iyi bilinmektedir. Çok hızlı ve isabetli olarak taş attıkları bilinen Akçadağlılar'ın taşı silahtan daha iyi kullandıkları, Kore Savaşı’nda Akçadağlı askerlerin bu kabiliyetlerini gösterdikleri anlatılmaktadır. Akçadağlılar'ın taş atma ustalıkları konusunda abartılı anlatımlar, fıkralar dahi bulunmaktadır” dediler.
Aziz Kara ve Furkan Kalaycıoğlu, “Malatya’nın Akçadağ yöresinde günümüzde unutulmak üzere olan taş atma çeşitleri ve taş atmaya dayalı oyunlarının aslında Orta Asya’dan süregelen yörük kültüründen geldiği belirlenmiştir. Yurdumuzda Yörüklerin yaşadığı bazı yerlerde aynı oyunların olduğu belirlense de Akçadağ yöresinin kendisine has başka oyunları bulunan ve bu kültürün günümüze kadar gelebildiği önemli bir merkez olduğu anlaşılmaktadır. Bu kültürün yaşatılması için tedbir alınması gerekmektedir” ifadelerini kaydettiler.
Mersin yöresinde de taş atma kültürünün olduğunu söyleyen Aziz Kara ve Furkan Kalaycıoğlu, kullanılan kol sapanı ile 200 ile 500 metreye kadar taşların atılabildiğini ve isabetinde yakalanabildiğini söyledi.