Şeker Fabrikası'ndan alınan arsaya TOKİ tarafından yaptırılan yeni Devlet Hastanesi karşılığında, eski Devlet Hastanesi ile daha sonra adı "Devlet Hastanesi Beydağı Kampusu" olarak değiştirilen eski SSK Hastanesi'nin bina ve arsalarının, TOKİ'ye devri ile ilgili takastaki TOKİ lehine olan eşitsizlikten sonra, SSK'nın 5 dönümlük yerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı "özel imar düzenlemesi" ile satışa hazırlandığı ortaya çıktı.
Eski SSK'nın 5 dönümlük arsası, Malatya Belediyesi imar planında "sağlık tesisi" olarak gözükmesine rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın plan değişikliğiyle bu bölgeyi "konut+ticari" alana dönüştürdüğü gibi, 0.70 olan emsal yoğunluğunu da 1.75'e çıkardı. Arsa imarı üzerinde yapılan bu değişiklikler, buranın birilerine satışından önce rantını artırma girişimleri olarak yorumlanıyor.
Son dönemlerde, aralarında Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın da aralarında bulunduğu 4 bakanın yolsuzluk- usulsüzlük- rüşvet iddialarıyla istifasıyla sonuçlanan, bazılarında "Kentsel Dönüşüm" adı altındaki kamulaştırmalar ve imar düzenlemelerinin ardından "dosta- ahbaba- yandaşa" yapılan devirler nedeniyle, çok tartışılan işlemlerle ilgili bazı iddialara da muhatap olan TOKİ'nin, eski SSK arsasının imarı üzerinde yaptığı "kıyak" değişiklikleri, Malatya Belediyesi'ne de henüz bildirmediği öğrenildi. Söz konusu alandaki imar değişikliklerinin 2013 Kasım ayında yapıldığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da onaylandığı bildirildi.
Malatya'nın imar yoğunluğu olan bölgesinde yoğunluğu çok daha artıracak olan düzenlemeye Malatya Belediyesi'nin olumsuz yaklaştığı belirtiliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı imar planı değişikliğini basın mensuplarından öğrenen belediye yetkilileri, "Bu karar henüz belediyeye gelmedi. Resmi olarak bize intikal etmiş bir karar yok. Ancak geçen yılın ilk aylarında, böyle bir değişiklik yapacağını bildirerek bizden görüş istediler. Biz de 27 Mart 2013 tarihinde, yoğunluk artışının bölgenin alt yapısı, ulaşım yükü ve ihtiyaç oluşacak donatı alanları ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini, yoğunluk artışının bölgeyi olumsuz etkileyeceğini bildirdik. Demek ki bizim görüşlerimize itibar etmemişler." dediler.
İKİ YER DE TOKİ'DEN ALINMALI..
Şeker arazisinde yaptırılan yeni Devlet Hastanesi karşılığında, çok değerli arsalarıyla birlikte TOKİ'ye devredilen eski Devlet Hastanesi ve eski SSK Hastanesi'nin, Malatya'nın gelecekteki ihtiyaçları açısından değerlendirilmek üzere geri alınması gerektiği, bunun siyasi bir baskıyla gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.
TOKİ'nin, yaptığı birçok iş ve işlemin üst düzey bir siyasi talimatla gerçekleştiğinin, alt düzeydeki bürokrat ve siyasilerin dahi bu kurumun işlerine etkili bir şekilde müdahale edebildiklerine dair kamuoyuna yansıyan onlarca örnek olay olduğu hatırlatılarak, Malatya'nın bu iki hastanesinin çok değerli olan arsalarının, yeni bir "peşkeş çekme" işlemine konu olmaması gerektiği savunuluyor.
Malatya'nın meslek örgütleri başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının, günlük siyaset ve "üstlerine vazife olmayan" işlerden uzaklaşarak, ilk önce bu iki hastanenin yerinin TOKİ'den geri alınması için bir kampanyaya ön ayak olarak, ilin ve şehrin sorunlarının çözümü için katkı sağlamaları isteniyor.
HABER: malatyahaber.com- Yaşar KARAASLAN, Malatya Söz Gazetesi
FOTO: Eski SSK Hastanesi alanı (kırmızı çerçeveli bölümler).. (google earth)