Malatya’da sert çekirdekli meyve ağaçlarında ve dolayısıyla en büyük tarımsal girdisi olan kayısıda da görülen, kabuk biti “Erik Koşnili” zararlısının bahçelerde yayıldığı ve birçok ağacın kurumaya başladığı bildirildi.
Sözü edilen ağaçlarda görülen kabuk biti “Erik Koşnili” hastalığı nedeniyle ilaç fiyatlarının arttığı ve piyasada da bulunmadığı ifade edildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, “ Bu zararlı sert çekirdekli ağaçlarda kış sonu veya ilkbahar başında yoğun olarak görülmektedir. Hastalıkla mücadelede popülasyonun çok yüksek olduğu yerlerde bulaşık dallar kesilip budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Bu zararlıyı bulunduğunuz her ortamda anlatarak mücadele yöntemlerini üreticilere söylemeniz, hatta arazi şartlarında uygulamamız gerekiyor. Erik Koşnili zararı görülen bahçe sahiplerinin en yakın il ve ilçe müdürlüğümüze müracaat ederek teknik tavsiyeler doğrultusunda hareket etmeleri gerekir” ifadelerini kullandı.
“Zararlı, gövde ve kalın dallarda koloniler oluşturur. Ergin ve nimflerin beslenmesi sonucu ağaçları zayıflatarak tatlımsı madde salgılamak suretiyle iki şekilde zarar yapar. Salgıladığı tatlımsı madde sürgün, yaprak ve meyvelere bulaştığında özellikle yeşil olarak tüketilen erkenci erik çeşitlerinde (Can eriği, Havran eriği gibi) hasadı güçleştirmektedir. Bu yıl ilimizde yoğun epidemi gösteren kayısıda erik koşnili mücadelesi için üreticilerimiz çok yoğun olarak İl Müdürlüğümüze müracaat etmektedirler. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'müze getirilen kayısı numuneleri ve teknik elamanlarımızın yerinde yaptıkları bahçe kontrollerinde ilaçlama zamanının doğru bir şekilde tespit edilmediği anlaşılmaktadır” diyen Selvi,
Esas olarak sert çekirdekli meyve ağaçlarında bulunur. Bunlar içinde en çok eriklerde görülür. Malatya ilinde kayısıda da yoğun olarak görülmektedir. Bu zararlı ile biyolojik yönden mücadele etmek gerekir” şeklinde konuştu.