Milyonlarca liralık devlet bütçesiyle yapılan Malatya Uluslararası Film Festivali, sanatsal içeriği ile değil ama, organizasyon skandalları ile gündem yaratmaya devam ediyor.
Festivalin açılış gecesi töreninde başlayan skandal nitelikteki organizasyon beceriksizliklerine hemen hergün yenileri ekleniyor.
Festivalde yaşanan son skandal, daha önce 26 Kasım Çarşamba günü yapılacağı açıklanan jüri basın toplantılarını, ulusal basının ilgi göstermemesi nedeniyle iptal edildiği açıklandı.
Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamadan sonra, Kayısı Araştırma – Geliştirme ve Tanıtma Vakfı üzerinden aktarılan milyonlarca liralık bütçesini yöneten özel organizasyon şirketinin basın danışmanı Bahar Gedik (fotoğraftaki), Yeni Malatya Gazetesi muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, “Ulusal basından yeterli katılım olmayacağını öğrendik. Bu şekliyle jüri toplantısı yapsaydık rezil olurduk. Jürinin karşısında salonu dolduramazsak mahcup olurduk. Bu yüzden iptal ettik” dedi. Bahar Gedik, “Ulusal medya festivale ilgi göstermiyor gerekçesiyle bizim jüriye soru sorma hakkımızı ve Malatya halkının haber alma özgürlüğünü neden engelliyorsunuz?” şeklindeki soruya karşılık ise, “Biz böyle uygun gördük. İşinize geliyorsa böyle… Benim başka işlerim var” dedikten sonra telefonu muhabirin yüzüne kapattı.
Festivale ulusal medya ilgi göstermeyince jüri toplantısı iptal edildi
Dünya çapında 4 bin 500 civarında ulusal, uluslararası ya da yerel ölçekte film düzenleniyor. Bugüne kadar hiçbir film festivalinde yaşanmayan olay uluslararası ölçekte olduğunu iddia eden Malatya Film Festivali’nde yaşanıyor.
Film festivallerinde, ödül törenlerinin yapılacağı güne bir ya da iki gün kala, filmin en önemli kategorisini oluşturan kategorilerin jüri üyeleri basın toplantısı düzenleyerek, izledikleri yarışma filmlerinin genel sanatsal kalitesi ve festivalin genel görünümüne ilişkin düşüncelerini açıkladıktan sonra medya mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtlar.
Bu toplantılar film festivallerinin gelenekleri arasında yer alır. Festivalin hedef kitlesi ile festival arasında güçlü bir iletişimin sağlanması, festivale, sanatçılara saygı olarak mutlaka yapılır ve o toplantıya tek bir gazeteci bile katılsa, jüri üyeleri toplantıya çıkar, değerlendirmelerini yapar, gazetecinin ya da gazetecilerin sorularını yanıtlar.
Ancak, 5 yıllık bir deneyimi olmasına karşın Malatya Film Festivali’nde bunun tam tersi yapıldı. Festival Komitesi’nin daha önce 26 Kasım Çarşamba yapılacağını duyurduğu Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi’nin basın toplantısı, ulusal medyadan kimsenin gelmeyeceğinin anlaşılması üzerine iptal edildi.
Festival Komitesi, medya kuruluşlarına gönderdiği e-mail ile, “Yarın düzenlenecek ulusal ve uluslararası uzun metraj yarışmacı filmlerinin jüri basın toplantıları yeterli katılım olmadığı gerekçesiyle iptal edilmiştir” şeklinde bir açıklama yaparak, bir yandan milyonlarca lira harcanan festivalin toplantısına ulusal medyanın ilgisizliğini itiraf ederken, bir yandan da yerel medyanın soru sorma hakkı ve halka bilgi aktarma özgürlüğü engellendi.
Basın Danışmanı Bahar Gedik’ten itiraf: “Salonu dolduramazsak jüriye rezil oluruz diye toplantıyı iptal ettik”
Festival Komitesi’nin jüri toplantısının iptal edildiğini bildiren e-mail mesajından sonra, iptalin gerekçesinin arka planını öğrenmek ve Malatya’ya ait bir film festivalinde tüm çalışmaların ulusal medyaya endekslenerek yapıldığını sormak amacıyla milyonlarca lira bütçeli festivalin basın danışmanı Bahar Gedik’i arayan Yeni Malatya Muhabiri, Gedik’ten şok bir itiraf dinledi: “Ulusal medyadan yeterli katılım olmayacağını öğrendik. Ulusal medya gelmeyince, yerel medya mensuplarına da sorduk. Onlar da katılamayacağını söyledi. Solonu dolduramazsak rezil oluruz diye iptal ettik toplantıları. Böyle bir mahcubiyet yaşamak istemiyoruz”
İşi medyanın sorularına cevap vermek olan basın danışmanı: ‘İşinize geliyorsa böyle” dedi ve telefonu kapattı…
Kayısı Araştırma – Geliştirme ve Tanıtma Vakfı üzerinden aktarılan devletin milyonlarca liralık bütçesi ile yapılan festivalin basın danışmanı olduğu açıklanan Bahar Gedik, “Ulusal medyanın festivale ilgisizliği organizasyonun bir beceriksizliği ve festivalin iyi yönetilememesi anlamına geliyor. Bu sizin sorununuz. Peki, ulusal medya festivale ilgi göstermiyor gerekçesiyle bizim jüriye soru sorma hakkımızı ve Malatya halkının haber alma özgürlüğünü neden engelliyorsunuz?” şeklindeki soruya ise profesyonellikten uzak, kaba bir üslup ile cevap verdi. Gedik “Biz böyle uygun gördük. Bizim kararımız böyle. İşinize geliyorsa böyle… Benim başka işlerim var” diyerek telefonu muhabirin yüzüne kapattı.