Malatya Belediye Meclisi, Belediye başkan vekili Ertan Mumcu başkanlığında toplandı ve gündemdeki konuları görüşerek karara bağladı. Meclis salonunda gerçekleşen toplantıya; Ermeni mezarlığı, 2.AVM’ye onay, belediye bünyesinde çalışan kadrolu ile sözleşmeli memurların ücretleri arasındaki dengesizlik, tahsis edilen trafo alanlarından ücret alınması, kat yüksekliği artırılması ile gündeme alınan bazı maddelerin gündemden çıkarılmaları konuları damgalarını vurdu.
İlgili dairelerin, gündeme alınıp görüşülmesi için verdikleri gündem maddelerinin gündeme alınması ile başlayan toplantı, AKP’li üye Hasan Atay’ın, mezarlıkların işletme, bakım, onarım, ağaçlandırma gibi hizmetlerle bekçi evi, ibadethane tesislerin yapılması ve ruhsatlandırılması ve olası bir doğal afet anında kullanılacak olan ve içerisinde, acil müdahale, sevk- idare gibi birimlerin bulunacağı alanların oluşturulması konularını içeren önergeleri ayrı ayrı okunup gündeme alındı.
Bağımsız üye Mehmet Moran’ın Ermeni mezarlığına yapılacak hizmetlerin belediye tarafından yapılmaması ve kenar mahallelerin temizliklerinin zamanında yerine getirlrmemelerini konu alan önergeleri ayrı ayrı okunduktan sonra gündeme alınması reddedildi. Maddenin görüşülmesi sırasında Bağımsız üye Moran ile CHP’li üyeler arasında sık sık tartışma yaşandı.
Belediye iş hanının üst katında bulunan boş alanın kayısı kent muhtarlarına tahsisi ve emlak rayiç tespitlerinde yararlanılan bilirkişiler için ücret ödenip- ödenmemesi ve ödenecek miktarının tespiti konularını içeren maddeler Başkan yardımcısı Ertan Mumcu’nun önerisiyle gündemden çıkarıldı.
İmar planları, mülkiyet hakkı gibi birçok iş işlemlerde bilgilerin güncellenmesini için Tapu, Kadastro gibi müdürlüklerle yapılacak iş ve işlemler için Bilgi İşlem Müdürlüğüne yetki verilmesi önerge kabul edildi.
Sözleşmeli olarak istihdam edilecek personele verilecek ücretin belirlenmesi maddesi görüşülürken AKP’li üye Vahap Ergün, “Kadrolu personel ile sözleşmeli personel arasında kadrolular aleyhine bir durum söz konusu. Sözleşmelilere verilen maaşlar kadrolulardan en az 1.500 lira fazla, bu çalışma barışı ve kurumun sağlıklı işlemesi açısından sıkıntılar yaratıyor” diyerek sözleşmelilere fazla maaş verildiğini öne sürdü. Ergün, sözleşmelilerin ücretinin mecliste belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Muhalefetin red oyuna karşılık madde kabul edildi.
Cadde ve sokak isimlerinin belirlenmesi hakkında ki önerge imar komisyonun havale edildi.
Vatandaşların talebi üzerine Karakavak ve Tecde mahallelerinde imarla ilgili yapılacak çalışmalarda istismarı önlemek amacı ile ücretlendirilmesi ve ücret olarak 200 TL alınması maddesi de oylanarak kabul edildi.
İMAR MADDELERİ..
Blok nizam 5 kat olan Uçbağlar Mahallesindeki bir parsele 39.5 metre yükseklik (13 kat) verilmesi kabul edildi
Özelleştirilerek satışa sunulan ve imar planında sanayi tesis alanı olan Tekel Fabrikası alanının ticari tesis alanı olarak değiştirilmesi ve yapı yüksekliğinin 18.50 metreye (6. Kat) çıkarılması kabul edildi. Teklifin görüşülmesi sırasında yaşanan tartışmalar ise CHP’li üye Günnur Tabel “Ticari alana dönüşünce 2. AVM’nin önü açılmış olmuyor mu? Zaten kent sıkışmış durumda” diye önergeye karşı çıkarken CHP’li Doğan Ağdaş’da “Geçen mecliste AVM’ye karşı çıkanlar şimdi neden sus pus? Satmayacaktınız. Sattıktan sonra vatandaşın isteğini kabul edeceksiniz” şeklinde oldu.
Yeni oluşan yerleşim yerlerinde trafo alanı tahsis edilmesi maddesi görüşülürken CHP’li Ağdaş “ Sayın başkan, sizin Çilesiz’de bir yeriniz olsa trafo alanı olarak verir misiniz? “ sorusunu sorduktan sonra “AKSA ticari bir kuruluş, biz neden bu değerli arazilerimizi Aksa’ya ücretsiz veriyoruz."dedi. AKP’li üye Atay “Yeni oluşan alanların ihtiyacı olan tesislere alan ayrılır. Ama. Aksa ticari bir kuruluş. İlgili yasa ve yönetmelikleri incelemek gerekir” diye konunun araştırılmasını istedi.Yapılan tartışmalar sonrasında Başkan vekili Mumcu, “Maksat hasıl olmuştur. Bundan sonraki bu tür tahsislerde İmar ve Şehircilik Müdürlüğü meclisin bu hassasiyetini göz önünde bulundurur” diyerek maddeyi oylamaya sundu. Çilesiz mahallesinde iki ayrı parsel, trafo alanı olarak tahsisi kabul edilirken, mülkiyeti belediyeye ait İzzetiye Mahallesindeki bir parselin trafo alanı olarak tahsis edilmesi reddedildi.
TOKİ tarafından toplu konut alanı olarak ilan edilen ve TOKİ tarafından hazırlanan Çamurlu köyü imar planı değişikliği de kabul edildi.
Gündemin diğer maddeleri arasında bulunan cins değişikliği, trafo tahsisi, nizam değişikliği, kat artışı maddeleri kabul edildi. Mülkiyeti Belediyeye ait ve imar planında spor tesisi alanı olarak belirtilen 56 dönümlük alanın, aralarında nikah ve konferans salonları gibi tesislerinde yer alacağı Belediye Hizmet binaları alanı olarak değiştirilmesi maddesi görüşülürken söz alan CHP’li üye Ağdaş “Çilesiz’de, Karakavak’ta yüzlerce dönüm kadastro yolları vardı. Bu yollar, genellikle kanallardan oluşuyordu. Nerede bu alanlar bu yollar. Buhar olup uçtular. “ diyerek yüzlerce dönüm arazinin kayıp olduğunu iddia etti.
Gündemin diğer maddelerinin bir kısmı ertelenirken bazıları da komisyona havale edildi.
AKP’li üye Hasan Atay’ın gündem dışı verdiği iki madde de oylanarak kabul edildikten ve Nisan ayı Meclis toplantısının 4 Nisan’da yapılması kararlaştırıldıktan sonra Mart ayı olağan toplantısı sona erdi.