ADIYAMAN İL SINIRINDA EYLEM.. Malatya-Adıyaman İl sınırında Kozluk Köyü mevkiinde geçtiğimiz hafta yayla nedeniyle yaşanan kavganın ardından Malatya’da yaşayan ve yaklaşık 300 yıldır bu yaylayı kendilerinin kullandığını belirten bir grup vatandaş kavganın yaşandığı bölgede eylem yaparak, yetkililerin bu sorunu çözmesini talep etti. Grup adına açıklama yapan Mamsurlular Derneği Başkanı Şinasi Sucu, “Biz kanunların dışına çıkmak istemiyoruz. 300 yıldır bu yaylayı kullanıyoruz. Ama 100 kişinin 5 kişiye saldırısını da kabul etmiyoruz” derken, kavgada yaralananların yakınları “Biz artık siyasilerin bu soruna çözüm bulmasını beklemiyoruz. Biz burada Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın bu soruna el atmasını bekliyoruz” dedi.
Malatya’da yaşayan ve Mamsur aşiretine bağlı 11 köyün yıllardır kullandığı Malatya-Adıyaman İl Sınırındaki Kozluk köyüne bağlı yayla nedeniyle geçtiğimiz hafta kavga çıkmış, iş makinelerinin yol açma çalışmaları esnasında Adıyaman’dan gelen yaklaşık 100 kişilik grubun saldırısına uğramış ve olayda 5 kişi yaralanmıştı.
Bu olay üzerine yaylayı kullanan ve Malatya’da yaşayan yaklaşık 500 kişilik bir grup kavganın çıktığı bölgeye giderek eylem yaptı ve yetkililerin soruna çözüm bulmasını talep etti.
Jandarmanın geniş güvenlik önlemleri aldığı eylemde Grup adına açıklama yapan Mamsurlular Derneği Başkanı Şinasi Sucu, “100 kişi şunu bilmelidir ki, yalnız bulup saldırdıkları o 5 kişi yalnız değildir. Mamsurlular 11 köyden oluşmaktadır. Bugün burada 300 kişi veya 500 kişi toplandıysak o yarın 5 bin kişi olur veya 20 bin kişi olur. Bizim derdimiz iki il arasında kavga çıkarmak değildir ama herkes biliyor ki bu yaylayı 300 yıldır biz kullanıyoruz. Dolayısıyla artık devletimizin bu soruna çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.
“Rant odakları provoke ediyor”
Bazı rant odaklarının Malatya’nın içme suyunun bulunduğu bölgede taş veya maden sahası açmak için Adıyamanlı vatandaşları provoke ederek Malatya il sınırını değiştirme girişimlerinde bulunduğunu aktaran Şinasi Sucu, “Bu olayların perde arkasında taş veya maden sahası açmak isteyen rant odakları var. Malatya il sınırını içeri çekerek ruhsat almaya çalışıyorlar. Malatya’nın içme suyu 1 milyon insanın içme suyu. Yayla veya başka bahanelerle Malatya’nın içme suyu kaynağının yakınlarında bu taş ocaklarının açılmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Devlet yetkililerinin soruna çözüm bulmasını beklediklerini kaydeden Sucu, “Aksi takdirde iki il arasındaki olaylar büyüyecek. Biz iki ilin huzur içinde olmasını istiyoruz ve dolayısıyla yetkililerin bu sorunu bir an önce çözüme kavuşturmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Eylem sırasında kavgada yaralanan vatandaşların yakınları da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
“İkide bir tabela değiştiriyorlar”
Eyleme katılan vatandaşlardan biri Malatya il sınırının geçtiğimiz yıllarda da 7 km içeriye çekildiğini hatırlatarak “Yüzyıllardan beri olan sınırı, tabelayı bir 7 km aşağı bir 7 kilometre yukarı. Bunlarla kim oynuyor. Bu yetkililerimiz bunları görmüyorlar mı? Bizlerin yüzyıllardan beri akraba olduğumuz komşu olduğumuz dost olduğumuz 2 köy niye birbirine düşman olsun. Niye birbiriyle kavga etsin” dedi.
“Devlet dinlemiyorlar, kanun-hukuk tanımıyorlar”
Kavga sırasında yaralanan vatandaşlardan biri de belediye araçlarının yayla yolunu açtığı sırada yaklaşık 150 kişilik grubun gelerek saldırdığını iddia etti ve şunları söyledi:
“Belediye araçları burada yol açarken 150 kişilik grup geldi ve saldırdı. Ne devleti dinliyorlar, ne resmiyet tanıyorlar, ne de kanun ve hukuk tanıyorlar. Bu saldırılar yeni değil. Daha önce de çadırları yaktılar, çobanlarımızı dövdüler, kiremitlerimizi kırdılar, çeşmelerimizi kırdılar. Bu saldırılar, bu olaylar yeni değil. Yine çobanımıza saldırdılar.”
“Siyasilerden umudumuzu kestik Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyoruz”
Saldırıda yaralananlardan birinin ağabeyi de yaylanın Malatya il sınırı içinde olmasına rağmen tapu kadastro kayıtlarında Adıyaman’da bulunduğunu belirterek, “Bu saçmalığı yıllardır siyasilerimiz düzeltemedi. Bu sorunun çözümü için Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyoruz” dedi. İki ili huzur içinde yaşaması için bu sorunun çözüme kavuşturulmasını beklediklerini belirten vatandaş “Yıllardır saldırıya uğruyoruz. Benim kardeşim yaralı ve hastanede yatıyor. Ama biz şunu da öğrendik ki siyasiler bu işi çözemeyecek. Biz milletvekillerinden, Validen, Belediye Başkanından çözüm beklemiyoruz. Biz sesimizi Cumhurbaşkanımıza duyurmak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyoruz” diye konuştu.
Kavganın büyümeden sorunun çözümünü talep eden vatandaşlar eylem sonrası olaysız bir şekilde dağıldı.
“Malatya’nın sınır tabelası hukuksuz bir biçimde değiştirilmişti”
Hatırlanacağı üzere Malatya-Adıyaman il sınırında Malatya’nın il sınır tabelası, yasal hiçbir gerekçesi olmadan yaklaşık 7 km içeri çekilmiş, malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi'nin söz konusu bu durumu kamuoyunun gündemine taşıması sonucu tabela eski yerine taşınmıştı.
‘Sınır korsanlığı’ anlamına gelen olayla ilgili süreç söyle gelişmişti:
Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’nün, Malatya – Adıyaman il mülki sınırını, yasal hiç bir yetkisi olmamasına karşın, Adıyaman Valiliği’nden gönderilen bir yazıya dayanarak sınırı değiştirmiş, Malatya sınırını “Cumhurbaşkanı Yetkisi” kullanarak yaklaşık 9 kilometre Malatya yönüne taşıyarak, Adıyaman’a toprak kazandırmıştı.
Sınır değişikliği yapılmasının, Malatya’nın içmesuyu kaynağının sağlandığı Gündüzbey Pınarbaşı Kaptajı yakınında, yapılan patlamalarla kaynağa zarar vermemek adına taş ocağı işletilmesine izin verilmemesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle, ocağın mühürlenmesinden sonra meydana gelmişti. Taş Ocağı’nın Malatya değil, Adıyaman il sınırları dahilinde olduğu ve dolayısıyla işletilmesiyle ilgili yasal yetkinin Adıyaman tarafında olduğu iddialarının ardından, Adıyaman Valiliği ve Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün “yasal olmayan” bir işlem yapıp il sınırını değiştirmelerinin, Adıyaman cenahında etkili, mevcut ya da açılması planlanan taş ocağı işleten bir lobinin etkisiyle mi olduğu yolunda kafalarda soru işareti yaratmış ancak malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi'nin o dönem konuyu kamuoyunun gündemine taşıması üzerine Malatya Valiliği devreye girmiş, Karayolları’nın bu yasa dışı işlemine son verdirerek, “İl Sınırı” tabelasını söktüğü yere geri taşımıştı.
Güler Hazar, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com