Merkeze bağlı Yaygın beldesinde ortaya çıkarılan ve 800 yıllık bir geçmişe sahip olduğu ifade edilen Sevserek Han’da sürdürülen restorasyon amaçlı temizlik kazısı sonuçlandı. Kazının sonlanması nedeniyle bir tören düzenlendi.
Sevserek Han’da düzenlenen ve Vali Ulvi Saran, Vali yardımcısı Mehmet Demir, Yaygın Belediye başkanı İrfan Karataş ve Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) başkanı Levent İskenderoğlu ile kazı heyetinde yer alan uzmanların katıldığı törende konuşan Vali Saran; “ Ülkemiz, tarihi yönden çok zengin bir ülke. Yurdun her tarafından tarihe damga vurmuş büyük uygarlıkların izleri olan kültürel zenginlikler ortaya çıkıyor. Sevserek Han’da bunlardan biri. Elde edilen buluntularla ticaret merkezlerinin birbirine bağlayan İpek yolu güzergahı üzerinde bulunan ve 800 yıllık bir geçmişe sahip olan ve yaklaşık 150 yıldır atıl halde toprak altında olan hanın ortaya çıkarılması ve restorasyona hazır hale getirilmesiyle önemli bir adım gerçekleştirilmiş olacak. Yapılacak restorasyonla burayı kültür turizmine açacağız.” dedi.
Vali, “Sevserek Han’ın restorasyonundan sonra ilimizde eksikliği duyulan Bimarhane (şifahane) müzesi veya alternatif bir kamu hizmet alanı olarak değerlendirilecektir. İlimizin ekonomisi ve turizmine önemli katkılar sunacaktır” dedi.
Vali Saran, basın mensuplarının “ kazı heyetinde bulunan uzmanların hangi alanlardan” sorusunu “İşin uzmanları görev aldı. Arkeolog eksikliğimiz var. Ama önemli olan buranın kültür turizmine kazandırılmasıdır” diyerek yanıtladı. Diğer bir basın mensubunun “Restorasyon aslına uygun olarak mı yapılacak?” sorusunu Vali Saran “Elbette. Aslına uygun olarak restore edilecek ve Sevserek Han’la birlikte İpek yolu güzergahında bulunan 6 Han daha restore edilecek. Bu han ilk olacak. 7 Hanın restorasyonu ile ilimizin kültür turizmi dolayısıyla da ekonomisi canlılık kazanacaktır” dedi. Bu soru ve yanıtlardan sonra restore amaçlı temizlik çalışmalarında elde edilen az sayıda buluntuların olduğu sergi gezildikten sonra tören sona erdi.