Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Srebreniça katliamının emrini veren Bosnalı Sırp general Ratko Mladiç'in tutuklandığını açıkladı. Daha önce Sırbistan basını Mladiç olduğundan kuşkulanılan bir kişinin göz altına alındığını duyurmuştu.Sırbistan'daki B-92 televizyonunun Bosnalı Sırpların lideri Radovan Karaciç'in genelkurmay başkanı olan Ratko Mladiç olduğundan kuşkulanılan bir kişinin gözaltına alındığını duyurmasından kısa bir süre sonra konuşan Cumhurbaşkanı Tadiç, Mladiç'in tutuklandığını doğruladı.
Mladiç'in tutuklanmasıyla ilgili haberler Sırp radyo ve televizyonunda yayınlandığı sırada, İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Sırbistan'da göz altına kişinin fiziksel olarak Mladiç'e benzediğini, kendisini Milorad Komadiç ismiyle tanıtan şüphelinin DNA testine tabi tutulduğunu söylemişti.
Avrupa'nın en çok aranan savaş suçları kaçağının tutuklandığını belirten Tadiç, "Sırbistan Cumhuriyeti adına, Mladiç'in tutuklandığını sizlere açıklıyorum" dedi.
Sırbistan Cumhurbaşkanı, “Bizim çalışmamız, savaş suçlarından suçlanan kişileri takip etme şeklimiz, tüm dünyada Sırbistan’a duyulan saygıyı artırdı. Tarihimizde bir sayfayı geride bıraktık. AB üyeliğinde çok önemli bir kapıyı araladığımızı düşünüyorum” dedi.
Tadiç, Mladiç'in mahkemeye teslim sürecinin başlatıldığını da sözlerine ekledi. BM Savaş Suçları Mahkemesi Savcı Yardımcısı Bruno Vekariç ise Mladiç'in henüz Sırp yetkililerin gözetiminde olduğunu belirterek, kendilerine teslim edilme sürecinin bir hafta sürebileceğini belirtti.
Vekariç, "Bir sorgu yargıcı tarafından sorgulanmalı, hakkındaki suçlamalar kendisine sunulmalı, iade kararını temyize götürme hakkını kullanabilmeli" dedi.
16 YIL SONRA GELEN HUZUR
Srebreniça katliamından sağ kurtulan Bosnalılar da Mladiç’in neredeyse 16 yılın ardından yakalanmasının kendilerini rahatlattığını söyledi.
Srebreniça Kadınlar Birliği Başkanı Hayra Çatiç, AFP’ye yaptığı açıklamada, “16 yıl bekledikten sonra bizler için, kurbanların aileleri için, bu büyük bir rahatlama” dedi.
Katliamda eşini ve oğlunu kaybeden Çatiç, Mladiç’in tutuklanmasının kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.
Oğlunu ve eşini Srebreniça'da kaybeden bir başka Müslüman kadın olan Munira Subasic ise "Hayatta olup Mladiç'in yakalandığını görmekten mutluyum ama aynı zamanda bu ana şahit olamayan binlerce Srebreniça kurbanı için de çok üzülüyorum" dedi.
BM Savaş Suçları Mahkemesi, 1992-1995 yıllarındaki Bosna Savaşı sırasında soykırım suçu işlediği gerekçesiyle, savaşın hemen ardından, Mladiç'in tutuklanması emrini çıkarmıştı.
ULUSLARARASI KAMUOYU MEMNUN
Mladiç'in tutuklanması uluslararası kamuoyunda da memnuniyet yarattı. İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, Mladiç'in tutuklanmasının Sırplara geçmişteki kıyımların üzerini çizme fırsatı verdiğini söyledi.
Fox, "Böylece Sırbistan halkının eline gçmişlerindeki çok mutsuz bir sayfayı kapatma en azından kapatmaya başlama fırsatı geçmiş oldu" dedi. Dışişleri Bakanı William Hague de Mladiç'in tutuklanmasını "tarihi bir an" olarak nitelendirerek, "Şimdi Mladiç'in en kısa süre içinde Lahey'e gönderilmesini bekliyoruz. Bu sayede hakkındaki suçlamalar bir uluslararası mahkemede tartışılabilir" dedi.
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ise tutuklamanın Sırbistan'ı Avrupa Birliği'ne (AB) yaklaştıran bir dönüm noktası olduğunu belirtti. AB, üyelik sürecini tamamlamaya çalışan Sırbistan’a, Miladic’in yakalanması şartını koşmuştu.
"Bu Sırbistan'ın demokratik olgunluğa erişip erişmediği konusunda önemli bir test" diyen Frattini, İtalya'nın Sırbistan'ın AB üyeliğini desteklediğini ve bugünden itibaren sürecin daha da hızlanacağını belirtti.
Frattini, "Mladiç'in tutuklanması uluslararası kamuoyunun son yıllarda gösterdiği tutarlılık ve kararlılık ile Sırbistan'ın demokratik hükümetinin güçlü siyasi idaresinin ödülüdür" dedi.
Royal Bank of Scotland'ın gelişmekte olan ülkelerden sorumlu analisti Timothy Ash ise tutuklamanın Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne gösterilen rızayı artıracağını ve Sırbistan'ın AB'ye girme şansını yükselteceğini belirtti.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.