SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sismolojik Aletlerin İcadından Bu Yana Böyle Bir Olay Görmedik"

A- A+ PAYLAŞ

ABD'li sismolog Profesör Harold Tobin,​​​​​​​ merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerle ilgili, "24 saatten kısa bir süre içinde bu kadar büyük iki deprem neredeyse eşi benzeri görülmemiş bir olay. Çok çok uzun zamandır ki tahminim sismolojik aletlerin icadından bu yana böyle bir olay görmedik." değerlendirmesinde bulundu.

Washington Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü'nde Profesör ve Kuzeybatı Pasifik Sismik Ağı Direktörü olan Tobin, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlerin büyüklüğünü ve yapısını AA muhabirine anlattı.

Çocukluğunun 5 yılını Osmanlı araştırmaları yapan babasının doktora döneminde İstanbul ve Ankara'da geçirdiğini belirten Tobin, üzerinde çalıştığı alanlardan birinin de Anadolu Fay Hattı olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin depreme en yatkın ülkelerden biri olduğunu kaydeden Tobin, Kahramanmaraş merkezli depremlerin gerçek anlamda çok büyük olduğuna işaret etti.

Tobin, "Bunlar, sadece Türkiye'de son yıllarda yaşadığımız en büyük deprem değil, dünyada da son yüzyılda ya da daha uzun süredir meskun bölgelerde yaşanan en büyük deprem." yorumunda bulundu.

"DEPREMİN ŞİDDETİ ÖNGÖRÜLENDEN DAHA BÜYÜK"
Tobin, 7,7 büyüklüğündeki ilk depremin yıllardır bilinen bir fayda meydana geldiğini belirtti.

"Bu bölgede depremler bekleniyordu ancak depremin şiddeti öngörülenden daha büyük." diyen Tobin, şunları kaydetti:

"Doğu Anadolu Fay Hattı'nda bu kadar büyük bir depremin tarihte olduğunu düşünmüyorum. Bu kadar büyük bir deprem, fay hattında çok büyük bir alana yayıldı. Tabii ki fay hattındaki başka bölgeleri etkileyen artçıları görürüz ancak 9 saat sonra 7,6 büyüklüğünde yaşanan deprem bu hatla bağlantılı ama tamamen farklı bir hatta. Bu hat da daha önceden biliniyordu ancak bu kadar büyük depremler bilinmiyordu. Bu ikisinin bir araya gelmesi ne yazık ki korkunç bir trajedi. İlk deprem çok hasara yol açtı ve ikinci zaten hasarlı bölgeleri salladı. Bu, arama kurtarma ekipleri ve bölgedeki insanlar için gerçekten çok zor bir durum."

Depremlerin ardından Anadolu levhasının 3 metre kadar kaydığına ilişkin bilgilere de değinen Tobin, Anadolu'nun iki fay hattının arasında sıkışmış durumda olduğunu söyledi.

"YÜZLERCE YIL SONRA OLUŞAN BİR DEPREMDE SANTİMETRİK HAREKETLER, METRELERE DÖNÜŞTÜ"
Tobin, yerin kaymasının ardındaki bilimsel gerçekleri ise şöyle anlattı:

"Afrika, kuzeye doğru hareket ediyor, Suudi Arabistan ülkeyi doğuya itiyor, bu da levhaların çok yavaş bir şekilde hareket etmesini sağlıyor. Bu hareket her yıl santimetrik oluyor ancak bu levhalar fay hatlarının arasında sıkışmış durumda. Ağır bir mobilyayı itmeye çalıştığınızda ne olur bilirsiniz, önce direnir, hareket etmez. Bu, yer kabuğundaki gerginliği oluşturur ancak sonra deprem olduğunda bir dakika gibi bir sürede tüm enerjisini salar. Bu fay hatlarında birkaç metre hareket meydana geldi. Bu da yüzlerce yıllık levha tektonik hareketlerinin biriken gerginliğiydi. Yüzlerce yıl sonra oluşan bir depremde santimetrik hareketler, metrelere dönüştü."

"SİSMOLOJİK ALETLERİN İCADINDAN BU YANA BÖYLE BİR OLAY GÖRMEDİK"
Ana karalarda depremlerin yan yana duran levhaların yanal hareketleriyle oluştuğuna ve Türkiye'deki depremin karakterinin farklı olduğuna işaret eden Tobin, "24 saatten daha kısa bir zaman diliminde 7,7 ve 7,6 kadar büyük bir şiddette depremi son 200 yılda dahi bilmiyorum." dedi.

Tobin, art arda yaşanan depremlerin daha önce 1940'larda Japonya'da ve 2004 ile 2005'te Endonezya'da görüldüğünü ancak bu depremlerin arasında aylar olduğunu belirterek, "Ancak 24 saatten kısa bir süre içinde bu kadar büyük iki deprem neredeyse eşi benzeri görülmemiş bir olay. Çok çok uzun zamandır ki tahminim sismolojik aletlerin icadından bu yana böyle bir olay görmedik." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki fay hatlarının 500 ila 800 kilometrelere ulaştığının altını çizen Tobin, "Fay hattında bir bölgede deprem olduğunda bir sonraki bölgenin üzerindeki basınç değişiyor. Son 2 günde gördüğümüz de ne yazık ki 7,7 büyüklüğündeki deprem, yer kabuğundaki basınç dağılımını değiştirdi ve bu da 7,6 büyüklüğünde başka bir depreme yol açtı. Bu artan baskı fay hattındaki başka bölgelerin durumunu da değiştirebilir. 7,7 ve 7,6'nın gerçekten korkunç olaylar olduğunu biliyoruz ve başka büyük depremlere yol açmamasını diliyoruz ancak insanların Anadolu Fay Hattı'nda daha çok depreme hazırlıklı olması gerekir." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Ahmet (1 yıl önce)
    Müteahhitler işini iyi yapmalı para hırsı yüzünden malzemeden kacırmamalı, yapı denetimciler işini daha düzgün katı yapmalı ve gerçekten sıkı denetim yapmalı belediyeler ahbap çavuş ilişkisine girmemeli kimsenin hatırı için plan proje değişikliği yapmamalı devlet de çevre şehircilik bakanlığı sıkı denetimler yapmalı bütün bu unsurları.Bunları ihlal edenlere ağır cezalar gelmeli hapis cezası ve lisansların iptal edilmesi , caydırıcı olmalı cezalar o zaman herkes adam gibi işini yapar diye düşünüyorum.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Şu anda hayattaysam deprem yönetmeliği sayesinde.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat y (1 yıl önce)
    1. Kayalik zemin ustune inşa 2.kirmizi tugla yerine ytong ve bolca ķöpük 3.kaliteli demir ve beton bukadar basit...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Doğanşehirli (1 yıl önce)Murat y isimli kullanıcı yorumuna
    Teşekkürler Murat bey bir ilave yapabilirsem inşaat yapanlari iyi bir denetim yapacaksınız ve ülkemizde olmaz olmaz deme adamını bulursan olur zihniyetini bitirmeniz gerekir .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Güzel ülkem (1 yıl önce)
    Birinci deprem binaları kuzey ,güney yönünde sarstı,ikinci deprem binaları önce alttan yukarı doğru vurdu sonra güney kuzey yönünde salladı artcilar yüksek olmaz diye ilaç almak için eve girmiştim çıktıktan 20 dakika sonra ikinci depremle birlikte ev yıkıldı,bu bölgede bir çok deprem yaşadım ama bu iki deprem gerçekten başkaydi sanki kıyamet kopuyor gibiydi temennim bundan sonra yapılacak konutlar ilim ve bilimin ışığında gerekli kontroller yapılarak inşa edilir,yıkılan yapıların demir ,kum ve çimanto durumunun incelenerek yanlış malzeme kullanan ve bu yapıların denetlenmesinde imzaları olanların yargı önünde hesap vermeleri,şuna inanıyorum inşaat denetleme ve yapımı konusunda çıkarılan kanunlarla ilgili bir sorun yok sorun bu kanunların uygulanmasında yapılan denetimlerde.diger bir konu yaptığımız bir çok işi yapmadığımız veya eksik yaptığımız halde mış gibi yapıyoruz,önce tedbir sonra tevekkül anlayışına dayalı kader anlayışı yerine tedbir almadan başımıza gelen her şeyden kader diyerek sorumluluk almadan kenara çekiliyoruz,onun için hepimiz önce tedbir sonra tevekkül demeliyiz .
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Elbette konut yapımı ve yerleşim için uygun olmayan tarım arazilerini imara açan ve buralarda aşırı kat izni (h max serbest) veren yerel yönetimler ve rant uğruna buna göz yuman merkezi yönetim bu durumlarda birinci derece sorumlulardır. Vatandaş bunların denetim yaptığı ve arazinin imara uygun olduğunun denetlendiği zannı ile buralarda yerleşmektedir yani kandırılmaktadır. Sonu maalesef bu facialar oluyor kaçınılmaz olarak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Yapıların kat izni verilmeden zemin incelemesi yapılıp kaç kat yapılacağına karar verildiğini zannediyordum ama birbirine yakın bir çok yerde bazı binalara 6,8,10,12 kat verildiğini gördüğüm halde belediyeye gidip neden yanyana iki apartmandan birisi 12 diğeri 8 katlı 500 metre arasında zeminde değişiklikmi var diyemedim değerli yargı mensupları aynı bölgedeki bu kat farklarını hangi yetkili hangi gerekçeyle vermişler merak ediyorum yine diyordumki belediye var şehircilik ve çevre bakanlığı var yetkililer temelden itibaren kullanılan demiri cimantoyu yapılan kalıpları betona su verilmesini kontrol ediyorlar maalesef yanılmışım iş mutehitlerin vicdanına bırakılmış isim vermiyorum inşaat yapan bir kardeşimiz var ilimizde yaptığı bütün binalar atakta diyelim ki binalar zarar gördü oturulmaz raporu verildi biraz ilim ve bilime uysak oralar mezarimiz olmayabilirdi.
    %100
    %0
    Yanıtla