Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) meclisinin Mart ayı olağan toplantısı Sami Payza başkanlığında yapıldı. Toplantıya üyelerin yanı sıra kurumları hakkında bilgi vermek ve TSO üyeleri ile işbirliğini geliştirmek amacıyla KOSGEB Müdürü Murat Seki, THY Malatya Satış Müdürü Murat Özolcay ve E Tipi Cezaevi 1. Müdürü Mustafa Dolunayda konuk olarak katıldı.
Geçen ayın toplantı tutanaklarının ve bilançolarının okunup oylanması ile başlayan toplantı TSO başkanı Hasan Hüseyin Erkoçun Oda çalışmaları hakkında üyelere bilgi verilmesi ile devam etti. Oda Başkanı Erkoç; Son dönemlerde ülkede ki gelişmelere üzerine 81 ilde eşzamanlı olarak yapılan Türkiye İçin Sağduyu açıklamasını ilimizde de 7 odanın katılımı ile gerçekleştirdik. Eğer bir ülkede ekonomik büyümenin gerçekleşmesini istiyorsak demokrasinin işlerlik kazanması gerekir. Demokrasinin tam olarak yerleşmesi için vazgeçilmez unsurlarından olan siyasi partilerin kapatılmaması gerekir. Sanayiciler şu dönemde çok büyük sıkıntılar içerisinde. Biz bu sıkıntıların nasıl bertaraf edileceğini düşünürken, yaşanan siyasi olaylar ekonomiyi biraz daha karamsar hale getirdi diye konuştu.
Erkoç, Organize Sanayi bölgelerimiz (OSB) ekonomik açıdan büyük sıkıntılar içinde, buna rağmen biz çalışmalarımızı özellikle de alt yapı konusunda sürdürüyoruz. 2. OSBnin altyapı ihalesi 14-15 Nisanda yapılacak. Böylelikle 2.OSBdeki sanayicilerimiz de doğalgazı rahatlıkla kullanacak. Ancak ne var ki bizler ekonomiye işlerlik kazandırmak için çalışırken OSBlerin payı yüzde üçten yüzde bire düşürülüyor. Bu düşme OSBlerin elini kolunu bağlar. Doğalgazda yüzde üçlük pay niye düşürüldü? Altyapısı olmayan veya eksik olan OSBlere yatırımcı gelmez. Onun yerine başka yerlere kurar. Belediyelerde beldelerine yatırım gelsin diye yatırımcıyı destekliyor. Devletin asli görevi OSBlerin alt yapısını tamamlayarak yatırımcıya teslim etmesidir diye konuştu.
2. Organize Sanayi Bölgesi'nin alt yapı çalışmaların devam ettiğini, arıtma tesisinin kapasitesini 3 katına çıkartılması ile ilgili çalışmalarında sürdüğünü,
ayrıca tekstil sektörünün ciddi sıkıntılar içerisinde olduğunu vurgulayan Erkoç, önemli bir istihdam sağlayan bu sektörün yaşadığı sıkıntıların çözümlenmesini istediklerini ifade etti.
KOSGEB FAALİYETLERİ..
Oda başkanı Erkoçun konuşmasından sonra Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme Birliği(KOSGEB) Malatya Müdürü Murat Seki KOSGEB destekleri hakkında üyelere bilgi sundu. Müdür Seki KOSGEB, küçük ve orta ölçekli sanayiciye 6 ana başlıkta 24 ayrı konuda destek ve bilgi akışını sağlamaktadır. Bunlar arasında Danışmanlık, CE Test Analizi, kalibrasyon, teknolojik AR-GE, Başlangıç sermayesi, İş geliştirme, Yayınlama, İşsizlik, Sinai Mülkiyet hakları, Yerel ekonomik araştırma, Ortak kullanım amaçlı Makine teçhizat, Eğitim, İhracat amaçlı yurt dışı gezileri, Yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılım, Eşleştirme, Nitelikli eleman istihdamı, Bilgisayar yazılım, Tanıtım, Markaya yönlendirme, İş geliştirme, Yeni girişimci, Yabancı danışman destek programı, Sıfır faizli kredi destekleri bulunmaktadır. Sanayicilerimiz Müdürlüğümüze başvurmaları halinde gerek finans konusunda gerekse bilgi konusunda Stratejik yol haritalarını hazırlayan tüm yatırımcıya desteklerini sunacaktır.dedi.
Murat Seki, "Malatya'da TÜİK-2002 sayısına göre toplam imalat sanayi işletme sayısı bin 896 ve çalışan sayısı ise 12 bin 317'dir. KOSGEB veri tabanına kayıtlı işletme sayısı 656, oranı ise yüzde 35'dir. 2007 yılında 153 işletmede 648 kişinin istihdamına verilen kredi tutarı 13 milyon 200 bin YTL. 2007 yılında 58 işletmenin 71 adet ihracat işlemi desteklenmiş olup, verilen kredi tutarı 7 milyon YTL'dir. 2007 yılında 15 işletmenin Gıda Makine Teçhizatı yatırımına verilen kredi tutarı ise 1 milyon 300 bin YTL'dir. 2007 yılında Malatya'daki kredi desteğinin toplamı 21 milyon 500 bin YTL'dir" şeklinde bilgi verdi.
Malatya'da 2008 yılının ilk 3 ayında verilen kredi desteklerini de açıklayan Seki, Malatya'da söz konusu dönemde 30 işletmeye 2 milyon 180 bin YTL KOSGEB İstihdam Kredi Desteği, 6 işletmeye 559 bin YTL KOSGEB Gıda Makineleri Kredi Desteği ve 27 işletmeye 2 milyon 750 bin YTL KOSGEB Kobi İhracat Kredisi verildiğini aktardı.
CEZAEVİNDE FABRİKANIN ATÖLYESİ..
KOSGEB Müdürünün konuşmasından sonra Malatya F Tipi Cezaevi 1. Müdürü Mustafa Dolunay, çalışmaları hakkında TSO üyelerini bilgilendirdi. Müdür Dolunay; Ceza ve infaz kurumları hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. 2000 yılından önce Türkiye gündemine firar, isyan, rehin alma, koğuş yakma gibi üzücü olaylarla damgasını vuran Ceza infaz kurumlarında 2000 yılının başından itibaren köklü reform çalışmaları yapılmıştır. Devlet, Türkiye genelinde tüm cezaevlerine hakim olmuştur. Reform çalışmalarında hükümlü ve tutukluların boş zamanlarını iyi değerlendirmek, rehabilite edilmelerini sağlamak amacıyla eğitim, kültür ve meslek kazandırma çalışmaları başlamıştır. Unutulmamalıdır ki ceza infaz kurumlarında yatan bir hükümlü ve tutuklu tekrar topluma geri döneceği akıldan çıkarılmamalıdır. Bu amaçla kurumumuzda yatmakta olan hükümlü ve tutukluların kurumumuzda bulundukları süre içerisinde çeşitli şekillerde eğitime tabi tutularak tahliyelerinden sonra yeniden dönecekleri topluma ıslah edilmiş, beden, zihin, ahlak ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı bir biçimde gelişmiş bir yapıya, özgür ve bilimsel düşünceye, gelişmiş bir dünya görüşüne sahip, insan hakları ve onuruna saygılı, yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek, bilgi yetenek, beceri ve davranışlarını geliştirmek, öfkesini kontrol etmek, birlikte çalışma ve iş görme alışkanlığı kazandırarak yaşama hazırlamak kendinin geçim ve mutluluklarını sağlayacak faaliyetleri içeren çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan bu faaliyetlerin en önemli ayağını meslek edindirme çalışmaları oluşturmaktadır.
Unutulmamalıdır ki yapılan bu çalışmaların başarıya ulaşabilmesi toplum tarafından desteklenmesi ve bu insanlara sahip çıkılması ile mümkündür. Unutmamalıyız ki insanları suça iten etkenlerin başında işsizlik gelmektedir. Belirttiğimiz hedeflere ulaşabilmek için Ceza ve Tevkifevleri genel müdürlüğü tarafından kurumumuza 8 adet 135 metrekarelik altyapısı tamamlanmış atölye inşa edilmiştir. Bu atölyelerde 2007 yılında Fotoğrafçılık, terzilik, Trikotaj, Erkek berberliği, dekoratif resim, giyim, kaynakçılık, seramik ve fayans döşemeciliği, mobilya imalatı ve aşçılık olmak üzere 11 meslek dalında 268 kursiyer katılmış bunlardan 225 kursiyer belge almaya hak kazanmıştır. Meslek edindirme kurslarımız bu yılda açılmış ve 88 kursiyerin katılımı ile devam etmektedir diye konuştu.
Dolunay Kurumumuzda bulunan iş gücünden faydalanmak amacı ile bir çorap fabrikasının çorap dikim atölyesi kuruldu önümüzdeki günlerde üretime başlayacaktır dedi ve Tüm sanayici ve işadamlarımıza istihdam ve yer garantisi veriyoruz, sizlerinde bu konuda desteklerinizi bekliyoruz diye sözlerini bitirdi. Müdürün konuşmasından sonra Meclis üyelerinin Kurumuzdan yararlanmak için hangi imkanları sunuyorsunuz ve koşulları nelerdir? sorularını Biz kurum olarak işadamlarımıza istihdam garantisi ve mekan sağlıyoruz dedi. Bir üyenin Çalışan işçiler için herhangi bir koşulunuz var mı? sorusuna ise İşgücümüzden yararlanmak için işçilerimizin sigortasının yapılması ve maaşının ödenmesi koşulu vardır diye yanıtladı. Basın mensuplarının Hükümlü ve tutuklu sayısı ne kadar sorusuna ise Kurumumuz da 42si bayan olmak üzere 750ye yakın tutuklu ve hükümlümüz var yanıtını verdi.
HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN