SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Siyaset Kurumu Malatya İçin Çözüm Üretmedi'

0
Güncellendi - 2019-09-04 15:33:35
'Siyaset Kurumu Malatya İçin Çözüm Üretmedi'
A- A+ PAYLAŞ

"MALATYA ADLİYESİ ÜÇ PARÇALI ADLİYEYE DÖNÜŞTÜ.." Yeni Adli Yıl'ın başlaması dolayısıyla bir açıklama yapan Malatya Barosu Başkanı Avukat Enver Han, Malatya Adliyesi'nin hizmet binası sorununu dile getirerek, "Mevcut Adliye binamız adaletin sağlanmasına elverişli bir yer değildir" dedi ve anlamsız bir şekilde geciktirilen yeni Adliye Sarayı'nın bir an önce yapılması gerektiğini bildirdi. Bu arada, yeni Adli Yıl dolayısıyla Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği yönetimi de bir açıklama yaptı.

"ADLİYENİN BİR KISMI BARAKA MİSALİ BİR YERE TAŞINDI.."

Malatya Barosu Başkanı Avukat Han'ın, yeni Adli Yıl dolayısıyla yaptığı açıklama şöyle:

"Yeni adli yılın ülkemize ve vatandaşlarımıza, adalet, barış, huzur ve mutluluk getirmesini temenni ederiz.

Yeni adli yılda Malatya Adliyesinin bir kısmı baraka misali bir yere taşınmıştır.Son taşınma ile birlikte Malatya Adliyesi üç parçalı adliyeye dönüşmüştür.Bu fiziki koşullar ve bölünmüşlük adaletin tecellisini imkansız hale getirmiştir.Adliyenin ek binaya taşınması fikri ortaya çıktığında Malatya Milletvekillerimizle, Malatya İl Başkanımızla ve Adalet Bakanlığımızla temaslarda bulunulmuş Adliyenin bölünmemesi istenmiş ancak bu taleplerimize duyarsız kalınmıştır.Siyaset kurumu Malatya için çözüm üretmekten uzak durmuştur.Yeni Adliye Sarayı İnşaatı 6 yıldır anlamsız bir şekilde geciktirilmiştir.Adliyesi hatta projesi olmayan tek il durumuna düşmüştür. Malatya için bu durum üzüntü vericidir. Yapılan bu yanlışlıkların telafisi için yeni adli yılda Malatya Adliye Sarayı inşaatına ivedilikle başlanmalı ve bitirilmelidir. Zira mevcut Adliye Binamız adaletin sağlanmasına elverişli bir yer değildir.

Yeni adli yılda hakim ve savcı atamalarında liyakatin ve adaletin egemen olmasını diliyoruz.

Yeni Adli Yılda Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Yargı Stratejisi Reform belgesinde taahhüt edilen yenilikler bir an önce meclis gündemine getirilip yasalaşmalıdır.

Demokratik bir hukuk devletinin en önemli özelliklerinden biri, hukukun üstünlüğü ilkesinin esas alınmasıdır. Yargı sistemi ve mensuplarının en önemli önceliği, her türlü gruplaşmadan, siyasi ve ideolojik kamplaşmadan uzak kalmak, bağımsızlık ve tarafsızlıklarını korumaktır. Hukuk ilkelerinin dışında başka önceliklerin ve mensubiyetlerin yargıya hakim olması asla kabul edilemez. Bağımsız, tarafsız, adil ve hızlı işleyen bir yargı, devletin ve bireylerin temel güvencesidir. Güvenilir ve hızlı bir şekilde tecelli eden adalet, toplumsal barış, huzur ve kardeşliğin en güçlü teminatıdır. Adalet sistemi, hukukun üstünlüğü ve tarafsızlık ilkesine bağlı olarak çalıştığı sürece, toplumda yargı kurumlarına, dolayısıyla adalete olan güven de sağlanacaktır.

Biz, avukatlar ve barolar olarak, bağımsız ve adil yargının, hukukun üstünlüğünün, insan haklarına saygının, hakkın ve adaletin tarafındayız. Yeni adli yılda Malatya Barosu olarak en önemli görevimiz, ülkemize, demokrasimize, hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına, adil yargılanma hakkına, hukuk devletine, insan haklarına ve savunma hakkına sonuna kadar sahip çıkmaktır.

Adaletin tesisi için fedakarca görev yapan meslektaşlarıma, hakim ve savcılarla tüm yargı çalışanlarına görevlerinde başarı diliyorum."

MALATYA ÇAĞDAŞ AVUKATLAR DERNEĞİ'NİN AÇIKLAMASI..

Adli Yıl dolayısıyla Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği'nden de şu açıklama yapıldı:

"2 Eylül 2019 Pazartesi günü itibariyle yeni adli yıl fiilen başlamıştır.Yeni adli yılın başta avukatlarımız olmak üzere hakim, savcı meslektaşlarımıza ve adliye çalışanlarına, yine adalet /hukuktan yana umudu olan tüm yurttaşlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz.

2019-2020 adli yılına girerken ; maalesef yargının ve savunmanın sorunları dağ gibi büyüdüğü gibi; kutsal bir meslek olan mesleğimiz adeta çile mesleği haline gelmiştir:

Hukuk fakültelerinin bir kısmını kapatma ve kontenjanlari azaltma yerine; halen yurtsuz, akademisyensiz ve niteliksiz fakülteler açılmaktadır. Yatay ve dikey geçişler, fark dersler, sınavsız girilen yerlere dahi denklik vb. hukuksuz uygulamalarla, yurtdışı kaynaklı ve ucu açık binlerce öğrenci, kontenjan ve niteliksiz mezunlar sorununu büyütmektedir.

Stajyer ve genç Avukat meslektaşlarımız geçim sıkıntısı ve işsizlikle mücadele etmektedir. Bu durum karşısında büyük umutlarla çocuklarını hukuk fakültesine gönderen yüzbinlerce ana, baba ve aile hayal kırıklığı ve çaresizlik yaşamaktadır. 500-2000 TL arasında çalışan, intihar eden, ruhi bunalımla intihar aşamasında olan avukatlar, yaşlı meslektaşlarımızın perişan emeklilik ve geçim sıkıntıları; Avukatlara yönelik içler acısı emeklilik kriter ve maaş durumu artık görmezden gelinemeyecek bir durumdadır.

130.000'i aşkın hukukçuya rağmen, halihazırdaki 20.000 stajyer ve 102.000 öğrenciye rağmen; sözde kazanılmış hak iddialarıyla, AVUKATLIK SINAVI bir oyalamaya, 4 yıl sonrasına bir avuntuya dönüşmüştür.Bununla birlikte, her açıdan Bakanlığa bağlı, 5 yıl kıdem şartlı, yazılı sınavlı ve mülakatlı, imtiyazlı, sözde ve zorunlu arabuluculuk sistemi, hukuka aykırı olarak kurulmaya ve genişletilmeye çalışılmaktadır. Sözde alternatif ve paralel, gerçekte ise zorunlu yargımsı yapı oluşturma çabaları; DMK'daki açık yasağa rağmen, hukuka aykırı yöntemlerle, uzlaştırmanın özellikle hukukçu olmayanlara da açılması; bu kadar hukuk fakültesine, kontenjana ve hukukçuya rağmen, idari yargı hakimliğinin herkese açılıp, KHK'yla sınırsız hale getirilmesi; CMK ücretlerindeki açık hukuksuzluk; yargı reformu taslağındaki samimiyetsizlik, oyalama ve tam tersi eylemler ve kararlar ivedilikle çözülmesi gereken sorunlar olarak önümüzde durmaktadır.

Yargının ve savunmanın sorunları ağır olmakla birlikte çözümsüz olmadığı da bir gerçektir..Bugün geldiğimiz aşamada mesleki sorunlarımızın çözümü elzemdir.

Yeni adli yılda en büyük çabamız; Yargının tecellisi için gece gündüz demeden mücadele veren avukatların özlük haklarının, yargının diğer unsurları ile eşit düzeye getirilmesi olmalıdır. Ayrıca avukatlık mesleğinin tercih edilmesini sağlayacak ve mesleği icra edilebilir kılacak yasal düzenlemelerin de yeni adli yıl içerisinde yapılmasını gerekmektedir.

Tüm bunların yanında yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığının en önemli değerlerimiz olduğunu belirtmek isteriz.

Bakanlığa ve siyasi iradeye bağlı yargı ve savunma oluşturma çabaları; fikir ve düşünce hürriyetine yönelik sınırlamalar; yargının erk olarak görülmemesi; hak arama ve dava açmadaki aşırı masraf ve harçlar; adil yargılama ve savunma hakkı üzerindeki engellemeler; yargı üzerindeki siyasi ve bürokratik baskılar, yargıyı baskı altına alma çabaları, Cimer-Bimer uygulamasının amacından tamamen çıkıp, yargı üzerinde baskı oluşturmaya dönüşmesi; Hakimlik ve savcılık sınav ve mülakatlarındaki şaibe ve sıkıntılar, yargıya güven ve saygı sorunu, yargı üzerinde ve içindeki siyaset, cemaat ve tarikat etkinliği hususları hukukun üstünlüğüne inanan bir düzen oluşturma yolundaki en büyük engellerdir...Bizim de bütün sıkıntımız ve çabamız bunların çözümüne dönük olacaktır...Temel insan hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınacağı, savunmanın keyfi uygulama ve sınırlanmalardan kurtulduğu, adil yargılama ilkesinin sadece yargılama için değil, yargılayacak kişilerinde adil seçildiği günlerin sağlandığı bir düzenin çabası içinde olduğumuzu belirtmek isteriz.

Biz avukatlar yargı bağımsızlığı için tarih boyunca mücadele ettik.Yeni adli yılda da bağımsızlığımızdan aldığımız güç ve tarihimizden gelen kararlılıkla bu mücadeleyi sürdüreceğimizi belirtmek isteriz.

Gerçek bir hukuk devleti, bağımsız ve tarafsız bir yargı ve özgür savunma mücadelemiz sürecektir.

Öncelikle özgür ve bağımsız bir ülke olma hayalleri üzerinde yükselen ve nihayet zaferle kucaklaşan şanlı destanın adı olan 30 Ağustos Zafer Bayramınızı, ardından barış ve kardeşlik temennileri ile karşıladığımız 1 Eylül Dünya Barış Günü nü kutluyor ve yeni adli yılın ülkemize, milletimize, meslektaşlarımıza insanlığa ve dünyaya Adalet, barış ve huzur ve mutluluk getirmesini diliyoruz."

Bülten- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Fiziksel yetersizliği nedeniyle eleştiri konusu olan Malatya Adliye Sarayı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Mehmet (5 yıl önce)
    SAHİPSİZ MALATYA Çoğu il ve ilçelerde Yeni Modern Adliye binaları yapılmıştır.Komşu İllerimiz Adıyaman ve Elaziğ Adliyeleri son sistem modern binalar yapılmıştır. İki defe arsa tahsis edilmesine ve projelenririlmesine rağmen bazı kesimler tarafından engellenmiştir. Malatya Adliyesi 3 parçaya bölünmüştür.İcra Hukuk Mahkemeleri ayrı binada,Hukuk Mahkemeleri MATİM iş merkezine taşınmıştır.4.Kata kadar her gün arıza yapan yetersiz bir asansör,4-8 katlara asansör çıkmıyor.İhtiyar ve yaşlı insanlar çok zorluklar yaşamaktadır. ÖZALLI yılları çok çok arıyoruz.Boş laflara,boş vaadlere Malatyalı artık inanmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • REALDREAM (5 yıl önce)
    Baraka gibi dediğiniz yer Malatya Adliyesinin ana binasından mı bahsediyorsunuz. Adaletle binanın ne alakası var başkan yeriniz dar olunca adaleti sağlayamıyor musunuz. Yazık sizin okuduğunuz okula ve sağlayacağınız adalete.
    0
    0
    Yanıtla
  • Barakadan kasıt hukuk mahkemelerinin MATİM iş merkezinin 4-5-6.katlara taşındığı yerlerdeki kısmen inşaat kalıntıları olduğu ve eksiklikleri olduğundandır. Ana binada bir sorun yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • abuzer çırmık (5 yıl önce)
    siyasetçiler hizmete mi geliyor ki çözüm üretsin siyasete atılmadan önce ne kadar servetleri vardı şimdi ne kadar var bağımsız denetleme kurumu bir araştırsın
    0
    0
    Yanıtla
  • RIDVAN (5 yıl önce)
    SAYIN BARO BAŞKANI; NE YANİ SARAY GİBİ BİR BİNA OLSA ADALET SAĞLANIR AMA ESKİ BİNALARDA ADALET SAĞLANAMIYOR MU? BU ZİHNİYETİN YANLIŞ, YADA YANLIŞ İFADELER KULLANMIŞSIN. MALATYA BARO BAŞKANISIN. ADALET HER YERDE SAĞLANMALI,LÜKS BİNALARDA DEĞİL.LÜTFEN KONUŞURKEN CÜMLELERİNİ SEÇEREK KONUŞ.SOKAKTAKİ BİR İNSAN DEĞİLSİNİZ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kırkdört (5 yıl önce)
    Kendi içlerinde bile çağdaş, çağdışı, şucu, bucu diye ayrılan hukukçulardan ne hayır gelir. Çağdaş doktorlar Birliği, çağdaş öğretmenler derneği v.s gibi bölünsün herkes, ayvayı yiyelim, bunu mu istiyorsunuz. Maalesef 15-20 yaşındaki lise öğrencilerinin siyasete bakış açıları gibiler hukukçular.Tarafsız olması gerekenler, en taraflısı...
    0
    0
    Yanıtla
  • NİYAZİ DOĞAN (5 yıl önce)
    BİR BARO BAŞKANI YAZILI AÇIKLAMASINDA KULLANDIĞI İFADELERİ ÖZENLE SEÇMELİDİR - Malatya Barosu Yönetim Kurulu Başkanı Enver Han, yeni adli yılın başlamasına ilişkin olarak yaptığı bu açıklamasının önemli bir bölümünde, Malatya için yeni bir adliye binasının inşa edilmesi zorunluluğuna değinmiş ve bu konuda yürüttüğü görüşmelere ilişkin bazı detaylar aktarmış. Baro Başkanı Enver Han, bu konuda yürüttüğü görüşmeleri kamuoyuna aktarırken, "Malatya milletvekillerimiz" ifadesinden hemen sonra, "Malatya il başkanımız" ifadesini kullanıyor. "Malatya milletvekillerimiz" ifadesine hiç kimsenin itirazı olamaz, AKP ve CHP Milletvekilleri bu kentin tümünü temsil eden milletvekilleridir. Hatta ve daha doğrusu, Anayasa (Madde 80)'ya göre "Milletvekilleri seçildikleri bölgeyi veya kendilerini seçenleri değil, bütün Milleti temsil ederler". Bu bağlamda, Baro Başkanı Enver Han'ın "Malatya milletvekillerimiz" ifadesini kullanmasında hiç bir sakınca ve yanlışlık yoktur. Ancak, "Malatya il başkanımız" ifadesi tam anlamıyla sakat ve yanlış bir ifadedir. Zira, Malatya Barosu'nun, iyelik - aitlik eki kullanarak aidiyet ilişkisi kuracağı herhangi bir il başkanı yoktur; olamaz da. Barolar, kamu kurumu niteliğinde özerk mesleki örgütlerdir. İktidar partisi dahil, hiç bir partiyle aidiyet ilişkisi kuramazlar. Her ne kadar bazı illerdeki barolar, iktidar partisi güdümünde ise de, Malatya Barosu'nun yargının savunma ayağı olarak, kişilikli bir duruşunun olduğunu belirterek, burada Baro Başkanı Enver Han'ın hakkını teslim etmeliyiz. Tabii ki, Baro Başkanı Han'ın açıklamasındaki "Malatya İl başkanımız" ifadesinden bir siyasi parti il başkanını, yeni adliye binasının yapılmasını sağlayacak gücü olduğu varsayılarak kendisiyle görüşülenin de Enver Han'ın meslektaşı AKP Malatya İl Başkanı İhsan Koca olduğunu anlıyoruz. Baro Başkanı Enver Han'ın gerçekten bir aidiyet ilişkisi kurmak için "Malatya il başkanımız" demediğini de anlıyor ve biliyoruz elbette. Ancak, açıklamasının 8-9 yerinde vurgu yaptığı "Bağımsız ve tarafsız yargı" hassasiyetine karşılık, Malatya Baro Başkanlığı'nda 3. dönemini yaşayan deneyimli bir meslek örgütü tepe yöneticisinin, yargı camiası açısından çok önemli bir dönemin açılış mesajında "Malatya il başkanımız" ifadesini kullanması ciddi bir özensizliğe işaret etmektedir. Bilinçli bir amaçla kullanılmadığı aşikâr olan bu yanlış / hatalı ifadelendirme, ayaküstü sözlü bir açıklamada çok da sorun edilmeyebilir. "Anlık bir hata" denilebilir ve geçilebilir. Ancak, en az 2-3 defa kontrol ve edit edildikten sonra medya kuruluşlarına gönderilmesi gereken yazılı bir açıklamada böyle bir ifadenin kullanılması uyarı niteliğinde bir eleştiriyi hak etmektedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Baro Başkanı Enver HAN'ın İl Başkanımız şeklinde sarfettiği sözlerden yola çıkarak yapmış olduğunuz eleştiri eleştiri olmaktan çıkmıştır. Siz de gayet iyi biliyorsunuz ki AKP il başkanı aynı zamanda Malatya Barosu üyesidir. İl başkanımız şeklindeki sözün muhatabı Akp il Başkanının Malatya Barosu üyesi bir Avukat olmasından kaynaklanmaktadır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan KARDES (5 yıl önce)
    Siz gidinde birde yargitay binasini gezin.. Kucucuk odada 3 hakim yuzlerce dosyanin icinde adalet dagitiyo... Binalar ve saraylar adalet dagitmaz adalet icinde alin teri doken hakimler,savcilar,avukatlardir... Nolmus binamiza nesi eksik?? Once biseyler deyisecekse kumes kadar yerlerde adina karakol denen polislerimizin calistigi yerlerden bahsedin... Adaletse herkese adalet lazim...
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğrucu Davut (5 yıl önce)
    Çok doğru bir söz. Türkiye nin en eski en berbat Adliyesi Malatya da. Çok basit küçücük Edirne nin, Rize nin adliyeler bile saray gibi bizimki baraka gibi. Gerçi Malatya nın sahibi yok. Kaderine terkedilmiş bir şehir burası.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ne eskisi ya 25 yıllık bina..kocaman bina..israf ta üstüne yok ülkemizin hemen yılın hemen
    0
    0
    Yanıtla