Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) her türlü skandalını izlemekte yetindiği rektör Aysun Bay Karabulut ve kocası Ercan Karabulut'un idare ettiği Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin (MTÜ), Ocak ayında yapılan öğretim görevlisi alım sınavı, sınavdaki usulsüzlükler ve sonrasında sınava giren adaylardan birine yöneltildiği ileri sürülen tehditler ile rüşvet ve görevi kötüye kullanma iddiaları nedeniyle adliyelik oldu. Üniversitenin ‘bozuk sicilli’ ve ataması kanunsuz olan genel sekreteri Maden Mühendisi Ömer A. ile temizlik işçisi iken öğretim görevlisi yapılan ‘gölge rektör’ Ezgi B., ‘görevi kötüye kullanma, rüşvet ve menfaat karşılığı haksız kazanç elde etmek’le suçlandılar.
Yargıya intikal eden son derece ciddi iddialara göre, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu’na alınacak öğretim görevlisi alım sınavına katılan ve sınavı kaybettiği açıklanan adayın sınava yaptığı itiraz sonrası, bu adayı arayan jüri üyesinin, “kazanan adayın sınavı para karşılığında kazandığını, hatta gerekli parayı ödemek için arabasını sattığını” söylediği kayıtlara geçti.
Öğrenciye tehdit iddiası: İtirazın sürerse başın ağrır, işin içinde para var
MTÜ Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu Endüstriyel Cam ve Seramik Programı’na alınacak öğretim görevlisi sınavına katılan Kıymet B. Ç., Malatya Cumhuriyet Savcılığı’na bir dilekçe sunarak, sınav sonucunun şaibeli olduğunu, sınava yaptığı itiraz sonrasında, sınav jürisinde yer alan P. B. Ç.’nin kendisini arayarak, ‘itirazını sürdürmesi halinde başlarının ağrıyacağını işin içinde para döndüğünü, kazandığı açıklanan adayın arabasını satıp bu parayı ödediğini öğrendiğini’ söylediğini belirtti.
“(…) Ömer A. ve Ezgi B.’nin para karşılığı görevini kötüye kullandığı, rüşvet ve menfaat karşılığında haksız kazanç elde ettiklerini öğrendim”
Dilekçesinde, MTÜ’nün ‘bozuk sicilli’ Genel Sekreteri Ömer A. (yandaki fotoğrafta) ve Rektör Aysun Bay Karabulut tarafından MTÜ’de üretilen sertifikalarla temizlik işçiliğinden öğretim görevlisi düzeyine yükseltilen Ezgi B.’nin de ‘şaibeli sınav’daki dahline vurgu yapan Kıymet B.Ç., “Yaptığım araştırmalar dâhilinde Ömer A. ve Ezgi B.’nin, para karşılığı görevini kötüye kullandığı rüşvet ve menfaat karşılığında haksız kazanç elde ettiklerini öğrendim” dedi.
Kıymet B.Ç., Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu dilekçesinde ayrıntıları ile anlattığı olaya ilişkin olarak, MTÜ Genel Sekreteri Ömer A. ve Ezgi B. (aşağıdaki fotoğrafta) ve sınav jüri üyesi olduğunu belirttiği P. B. Ç. hakkında, “Görevi kötüye kullanma, rüşvet, tehdit suçlarından” davacı ve şikâyetçi olduğunu belirterek, adı geçen şahıslar hakkında suç duyurusunda bulundu.
Skandallar zincirinde bu defa, “Rüşvetle öğretim görevlisi alımı yapıldı” iddiası var..
Bilimsel çalışmalar ve eğitim kalitesi yerine skandallarla anılmayı bir gelenek haline getiren Malatya Turgut Özal Üniversitesi yönetimindeki bazı isimler ve sınavda görev alan bir jüri üyesi hakkında, öğretim görevlisi alım sınavı nedeniyle ağır itham ve suçlamalarla Malatya Adliyesi’nde suç duyurusu yapıldı.
Edinilen bilgiye göre; 30 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan akademik personel alım ilanı kapsamında, MTÜ Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu – Endüstriyel Cam ve Seramik Programı’na alınacak 2 öğretim görevlisi için 27 Ocak 2022 tarihinde MTÜ’de “sınav yapıldı”.
Bu sınava, ‘6 kadro dereceli öğretim görevlisi’ alımı için 2, ‘4 kadro dereceli öğretim görevlisi’ alımı için 1 kişi olmak üzere toplam 3 kişi girdi.
‘6 kadro dereceli öğretim görevlisi’ alımı için yapılan sınava, Kıymet B.Ç. ve Gülşah D. katıldı.
MTÜ internet sitesinde, 28 Ocak 2022 tarihinde yapılan duyuruda, sınavı Gülşah D.’nin kazandığı açıklandı.
MTÜ’de “rüşvetle öğretim görevlisi alındı” iddiasının doğmasına neden olan olaylar zinciri işte bu duyurunun yapılmasından sonra başladı.
Sınava giren diğer aday Kıymet B.Ç.’nin, Malatya Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı suç duyurusundaki son derece detaylı dilekçesinde aktardığı bilgiye göre, “Sınavı kazandığı açıklanan Gülşah D. saat 10.00’da başlayan sınavda, sınav kâğıdını 10.25’de teslim etmek istemiş, ancak salondaki görevlinin ‘bekle’ demesiyle beklemiş, kâğıdın teslim ettiğinde ise sınav kâğıdı adeta bomboştu” ifadeleri yer aldı.
Suç duyurusu dilekçesinde skandal iddialar…
Bundan sonraki süreçte, içinde “Rüşvet, görevi kötüye kullanma ve tehdidin olduğu” gelişmeler, Kıymet B.Ç.’nin Malatya Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı suç duyurusundaki dilekçesinde şöyle aktarıldı:
“Sınava giren diğer kadın adayın kâğıdını neredeyse boş vermesine sevindim. Ben, 10 yıllık tecrübe ve bilgimle kâğıdımı ful doldurmuştum. Kesin kazanırım dedim. Sınav sonucu 28.01.2022 tarihinde açıklandı. Benim 44, diğer adayın (kazandığı açıklanan aday) 70 aldığını gördüm. Şok oldum. Çünkü 4 soru sorulmuştu. 3 soru seramik alanında, 1 soru ise tezhip (geleneksel el sanatları) soruları idi. Duyumlarıma göre, kazanan kişi hemen göreve başlatılmıştı. Seramik mezunları birbirini tanıdığı için, kazanan adayın Fen Bilgisi öğretmenliği mezunu olduğunu duydum. Alan mezunu olmayan birinin bu soruları bilmesi imkansızdı.. Bu sürece itiraz ettim. Sınav sonucumun, ‘sehven ya da bilerek düşük verildiği’ni, kâğıdımın tarafsız bir jüri tarafından yeniden incelenmesini istedim. Ancak incelenmeden, bana, resmi olarak herhangi bir usulsüzlük olmadığı belirtildi ve sınav kâğıdım yeniden incelenmediği gibi, benim üniversiteye sunduğum evraklarımla ilgili açık aramaya çalıştılar, çalıştığım kurumun müdürünü baskı altında tuttular. Hâlbuki benim üniversiteye teslim ettiğim tüm evraklar e-devlet çıktılı, ıslak imzalı resmi evraklardı.
Sınav sürecine itiraz etmek istediğimde jüri üyesi olan öğretim görevlisi, geçmişte de danışman hoca olan P. B. Ç., bu olayı duymuş ve tarafıma telefon kanalı ile ulaşarak, ‘Jüri üyesi olduğunu, eğer itiraz edersem başlarının ağrıyacağını, alınan kişinin zaten belli kişi olduğunu şaibe yapıldığını, işin içinde para döndüğünü kazanan adayın arabasını satıp bu parayı ödediğini öğrendim.
Hatta jüri üyesi olan P. Hoca mesajında ‘Allah belalarını versin. Bölüm mezunu olmayan, alakasız birinin alındığını, hayrını görmesin’ gibi cümleler kurdu.
Bu görüşmelere ilişkin P. B. Ç.’nin 0505… …. numaralı hattı üzerinden, şahsıma ait 0534… …. numaralı telefon hattıma atmış olduğu mesajlar ve ses kayıtları mevcuttur. Bu kayıtların da dosya içine alınmasını talep ediyorum.
Bu olayla ilgili olarak şikâyetçi olacağım ve dava açacağımın duyulması üzerine, kazanmamış olamama rağmen, usule aykırı bir şekilde hakkımda sahte evrak bulmaya çalıştıkları ve müdürüme baskı kurdukları ortadadır.
Yaptığım araştırmalar dâhilinde Ömer A. (Genel Sekreter) ve Ezgi B.’nin (Rektör Aysun Bay Karabulut’un temizlik işçiliğinden, MTÜ’de üretilen sertifikalarla öğretim görevlisi yaptığı tırnak bakım uzmanı) para karşılığı görevini kötüye kullandığı rüşvet ve menfaat karşılığında haksız kazanç elde ettiklerini öğrendim.
Ayrıca kazanan şahsın (Gülşah D.) sertifikasının, belgelerinin araştırılmasına ilişkin itirazlarımın da hiçbir şekilde incelenmediği ortadadır. Zira incelendiğinde, şikâyet dilekçemde belirttiğim tüm usulsüzlüklerin ortaya çıkmasından korkmuşlardır.
Yukarıda belirttiğim tüm nedenlerle, Sayın Savcılığınız tarafından gerekli soruşturmanın yapılarak, işbu usulsüzlük, görevi kötüye kullanma rüşvet, tehdit vb. suçlarla ilgili suçu işleyenlerin cezalandırılmasını saygıyla arz ve talep ederim.”
Kıymet B.Ç., Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda; dilekçesinde ayrıntıları ile anlattığı olaya ilişkin olarak, MTÜ Genel Sekreteri Ömer A. Ezgi B. ve sınav jüri üyesi olduğunu belirttiği P. B. Ç. hakkında, “Görevi kötüye kullanma, rüşvet, tehdit suçlarından” davacı ve şikâyetçi olduğunu belirterek, adı geçen şahıslar hakkında suç duyurusunda bulundu.
Jüri üyesinin gönderdiği sesli ve yazılı mesajlar da savcılık dosyasına “delil” olarak girdi
Bu arada, şikâyetçi Kıymet B.Ç., Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusuna ilişkin dilekçesine ek olarak, jüri üyesi P.B.Ç.’nin gönderdiği whatsapp sesli ve yazılı mesajları da bir flaş bellek ile dosyaya “delil” olarak sundu.
malatyahaber.com