Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Sosyal Destek Programları (SODES) ile ilgili iddialarını Başbakan'a sordu.
CHP Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, "SODES kapsamında düzenlenen projelerin kabulünde, uygulamasında ve istihdama katkısında toplumun değişik kesimlerinden eleştiriler gelmektedir. SODES programının belli bir kesime yakın olan derneklerin tefrişat, teçhizat eksikliklerini gidermeyi amaçladığı iddiaları doğru mudur" ifadelerine yer verdi.
Ağbaba, soru önergesinde şunları sordu:
"Malatya ilinde SODES kapsamında 2010-2011-2012 yıllarında kabul edilen projelerin isimleri nelerdir? Hangi kurum-kuruluş ve STK’ların projeleri kabul edilmiştir? En çok projesi kabul edilen STK’lar hangileridir? Üç yıl boyunca başvuruda bulunduğu halde projeleri reddedilen iştirakçiler hangileridir? Reddedilen projelerin reddedilme gerekçeleri ayrı ayrı nedir? Valiler ve SODES’ten sorumlu vali yardımcılarının projelerin ikinci kez değerlendirildiği Kalkınma Bakanlığı’na kabul edilmelerini istediği projeleri önceden liste ile gönderdikleri iddiaları doğru mudur? Doğru ise konuyla ilgili bir işlem başlatılmış mıdır? İl bazında yapılan proje değerlendirmelerinde verilen puanlar ile Ankara’da yapılan değerlendirmede verilen puanlar arasındaki fark nedir? Ankara’da değerlendirme yapan uzmanların yorumları neden SODES Bilgi Sistemi'ne (SODES-BİS) yüklenmemektedir? Bu durum proje değerlendirmesinde şeffaflığı ortadan kaldırmamakta mıdır?"
"4 ADLİYEMİZ KAPATILDI.."
Bu arada Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Darende'nin Balaban beldesini ziyaret ederek, vatandaşların sıkıntılarını dinledi.
Milletvekili Veli Ağbaba, il ve merkez ilçe yöneticileriyle birlikte ziyaret ettiği Balaban beldesinde yaptığı konuşmada, "Balaban Belediyesi kapatılırken sizlere sormadılar. Biz büyükşehir belediyesine karşı değiliz. Malatya merkezine 20-25 kilometre mesafedeki yerlerin büyükşehir belediyesi sınırlarına alınmasını istiyoruz. Ancak AKP, tüm Malatya sınırını büyükşehir belediyesi sınırı olarak belirliyor. Biz buna karşıyız. Balaban'da, Ayvalı'da, Aşağıulupınar'da hayvancılık yapılıyor, tarımla geçiniyor insanlar. Yeni büyükşehir yasası bu üreticileri mağdur edecek. Zaten türlü sıkıntılarla uğraşan üreticiler şimdi de büyükşehirin verdiği sıkıntılarla uğraşacaklar" dedi.
Ağbaba, 2009 yılında yerel seçimlerde 5 yıllığına belediye başkanlarının seçildiğini, ancak İçişleri Bakanlığı genelgesiyle belediye başkanlarının yetkilerinin ellerinden alındığını belirterek, "Bu yapılan bir darbedir. Bakanlık genelgesinde belediye başkanlarına, kaymakamdan, validen habersiz beldelerine bir çivi bile çakamayacakları söyleniyor. Genelgeyi TBMM kürsüsünde yırtarak 'Malatyalılar bu genelgeyi tanımıyor' dedim. Biz Malatya için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Görevimizi yapıyoruz. Ama herkese görev düşüyor. Sizin de ayağa kalkmanız, görüşlerinizi bildirmeniz gerekiyor. Balabanlı beldesinin kapanmasını istemiyor. Belde belediyelerinin kapatılması kararını o yörede yaşayan insanlar versin. Büyükşehir yasası bu halde çıkarsa, belde belediyelerinin kapatılması gündeme gelirse, buna karşı çıkacağımı buradan ilan ediyorum. Bu konuyla ilgili mücadele edeceğimi de göreceksiniz" diye konuştu.
Milletvekili Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü:
"AKP iktidara geldiğinde Malatya'nın kaç adliyesi vardı, şimdi kaç adliyesi var? Malatya'daki adliye sayısı 6'ya düştü. Geçtiğimiz günlerde 4 tane adliye kapatıldı. Kapatmalara karşı çıkan, sesini yükselten, Türkiye gündemine taşıyan benim. Ama maalesef iktidar partisi sahip çıkmadı. Aynı şey Erzincan'da yaşandı. 3 tane adliyesi kapatıldı. Hem oradaki insanlar adliyelerine sahip çıktılar; 'adliyelerimizi kapatırsanız size bir daha oy vermeyiz, sizleri buraya sokmayız' dediler, hem de milletvekilleri sahip çıktılar ve adliyelerin kapatılmasını önlediler. Ama Malatya'da maalesef böyle bir şey sağlayamadık. 4 tane adliyemiz gitti, kimsenin sesi çıkmadı. AKP'li bazı arkadaşlar da kapatılması yönünde buna el kaldırdılar."