- Malatya FETÖ/PDY iddianamesinde, Malatya'daki SODES projeleriyle ilgili ilginç iddia ve ifadeler de yeralıyor.
10'u tutuklu, 12'si tutuksuz, 11'i firari toplam 33 sanıklı Malatya “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)” Davası iddianamesinde, Malatya'da SODES projeleri ile ilgili de ilginç iddialar yeraldı. İddianameye göre, davanın tutuksuz sanıklarından olan Mehmet T.'nin, Kalkınma Bakanlığı sorumluluğunda Valilik eliyle Malatya'da da sürdürülen Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında, çeşitli kuruluşlara verilen proje desteğinin yaklaşık 10 milyon TL'sinin (10 trilyon lira), hizmet diye adlandırılan Fetullah Gülen cemaatine aktarıldığına ilişkin beyana tanık olduğu yolundaki ifadesi de bulunuyor.
"HİZMETE 10 MİLYON KAZANDIRDIK.."
Davanın, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak için başvurusu olan sanığı Mehmet T., Malatya'da Valiliğin onay verdiği SODES projeleriyle ilgili işlemlerin cemaatin kontrolunda yapıldığına ilişkin iddialarını dile getirdi.
Toplam 171 sayfalık iddianemede, Mehmet T.'nin ifadelerine dayanılarak, cemaatin İl İmamı olduğu öne sürülen davanın firari sanığı Eyyüp D.'nin döneminde SODES projelerinden cemaatin nasıl yararlandırıldığına ilişkin şu iddialara yer verildi:
“..Yine bu dönemde SODES isimli projenin başladığını , daha sonra Fahri Kayahan Bulvarı'nda proje kapsamında bir yer açıldığını, buraya şüpheli Eyyüp D. aracılığı ile güvenilir olduğu ve projelerde kolaylık sağlaması açısından H.İ. isimli kişinin memur olarak atandığını, yine şüpheli Eyyüp D.’nin referansı ile M. F. Ö. isimli şahsın projelerin sorumlusu olarak görevlendirildiğini, bütün projelerin M. F. Ö.’nin bilgisi dahilinde yapıldığını , bir gün şirketin bürosunda birlikte oturdukları sırada bu şahsın kendisine ‘hocam biz bu projeler kapsamında hizmete Yaklaşık 10.000.000 (eski 10 trilyon) lira kazandırdık’ dediğini, kendisinin de bunu nasıl yaptığını sorduğunda yaptığı projelerin hiç birinin geri dönmediğini, yapılan projelerde hep hizmetin kurumlarının kullanıldığını, ‘başka bir yere para gitmedi’ dediğini, yani bir şekilde bu projeyi kullanarak cemaate para aktarıldığını, mesela satranç, müzik kursu, bilgisayar kursu ile ilgili Valilikten proje karşılığında alınan paraların direk olarak hizmete aktarıldığın, çünkü bu kursların yapılmak üzere kiralanacağı yerlerin zaten cemaate ait yerler olduğunu, o yüzden paranın da direk cemaate gittiğini, yine bununla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğünde öğretmen olan H.K.'ın yine şüpheli Eyyüp D.’nin referansı ile bir şekilde Malatya Valiliği'ne atandığını, SODES kapsamında planlanan projeler ile ilgili olarak belirtilen yerlerin Valilik tarafından bir şekilde gidip görülmesi gerektiğinden bütün projelere H. K.’nin bir şekilde gönderildiğini ve projeye olumlu yanıt verildiğini, …”
17-25 ARALIK OPERASYONLARINDAN ÖNCE SODES..
Cemaate yakın kuruluşlarca hazırlanan ve Valilik'çe onaylanan projelerle ilgili iddiaların, 2011, 2012 ve 2013 yıllarını kapsadığı değerlendiriliyor. Çünkü, dönemin Başbakanı ve bazı bakanlara yönelik olarak yolsuzluk- rüşvet iddiasıyla gerçekleştirilmek istenen 17-25 Aralık 2013 operasyonlarından sonra, Malatya'da SODES projelerinin cemaat kontrolunda yapıldığı iddiaları nedeniyle, 2014 yılında Malatya'da SODES hiçbir projeye katkı vermemiş, ancak 2015 yılında SODES proje ödemeleri yeniden açılmıştı.
SODES'in proje desteklerinin cemaatin kontrolunda yapıldığı iddia edilen 2011, 2012 ve 2013 yıllarında ise Malatya Valiliği'nin onayıyla, bazı resmi kurumların yanı sıra çok sayıdaki dernek ve vakfın toplam 314 projesine, toplam 31 milyon 563 bin 281 TL (31 trilyon 563 milyar 218 milyon lira) destek verildiği, malatyahaber.com'un 18 Mart 2016 günü yayına giren bir haberinde yeralmıştı. "SODES'in 34.5 Trilyon Lirası Kimlere Dağıtıldı?" başlıklı bu haberde, SODES'in Malatya'da 2011, 2012, 2013 yıllarının yanı sıra 2015 yılında destek verdiği projelerin sayısı, tutarı, proje veren kuruluşlar ile proje adlarının yeraldığı listelere de yer verilmişti. 2011, 2012 ve 2013 yıllarında söz konusu dernek ve vakıflardan 21'ine 665 bin TL (665 milyan lira) ile 202 bin TL (202 milyar lira) arasında, diğerlerine de 199 bin TL ile 22 bin TL arasında olmak üzere proje parası verildiği anlaşılmıştı. Projelerine destek sağlandığı bildirilen vakıf ve derneklerden birçoğunun cemaatle bir ilgileri bulunmazken, bir bölümünün ise, yöneticilerini cemaate yakın kişilerin oluşturduğu kuruluşlar olduğu öne sürülüyor.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com