Malatya’da, 22 yaşındaki üniversite öğrencisi genç kız, tuttuğu evde sokak hayvanlarına bakıyor. Yaralı ve yardıma muhtaç halde bulduğu sokak hayvanlarını tedavi ettiren Mutlu, onlara sıcak bir yuva imkanı sağlayarak, besliyor. Mutlu’nun bu süreçte en büyük beklentisi ise insanların mama ve tedavi süreçlerinde desteklerini esirgememeleri.
İnönü Üniversitesi Matematik Bölümü 2.Sınıf öğrencisi İrem Mutlu, 3 yıldır sokak hayvanlarına bakıyor. Yaralı, aç ve yardıma muhtaç halde bulduğu sokak hayvanlarına evini açan Mutlu, onları hem tedavi ettiriyor hem de sıcak bir yuva imkanı sağlıyor.
Babası Ahmet Mutlu ve arkadaşı Beyza Namlı’nın destekleriyle gönüllülük esasıyla sokak hayvanlarına yardım eden İrem Mutlu, “Üç senedir sokak hayvanlarıyla uğraşıyorum. Babamı ikna etmek için ‘pansiyon’ fikrini ortaya attım. Bende veterinerliğe yönelmek istiyorum. Hepimiz toplandık ‘hadi yapalım’ dedik ve bu sayede evi tuttuk” dedi.
Mutlu, veterinerlik okumak istediğini belirterek, “Dört senedir üniversite sınavına hazırlanıyorum. Veterinerliği kazanmama rağmen annemde istemediği için matematik bölümünü yazdım. Baktılar ki sokak hayvanlarıyla ilgileniyorum, ‘madem bu kadar istiyorsun bundan sonra veterinerliğe yönel’ dediler. Matematik bölümünü bitirdikten sonra veterinerlik bölümünü okumak istiyorum” diye konuştu.
Sosyal medya üzerinden kendilerine birçok kişinin ulaştığını ifade eden Mutlu, “İnsanlar, sokak hayvanları için derneklere ulaşamayınca gönüllülere ulaşıyorlar. Bir şekilde ya bize sosyal medyadan ulaşıyorlar ya da barınak getiriyor. Barınak ortamında yavru kedilerin bakımı birazcık zor oluyor. Herkes yavru kedilerin yaşaması için uğraşıyor ve gerek çevre gerekse de barınak, sosyal medyadan ulaşarak yavru kedileri bize yönlendiriyorlar” şeklinde konuştu.
Sokakta yaralı halde buldukları kedi ve köpekleri tedavi ettirdiklerini daha sonrada evde beslediklerini anlatan Mutlu, sokakta buldukları ve ‘Roma’ adını verdikleri köpeğin kanlı ishalinin olduğunu ve tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuştuğunu ifade etti.
Görme yetisini kaybeden Rubin’in bakımının biraz daha zor olduğunu kaydeden Mutlu, “Yavru olduğu için tuvalet alışkanlığı sıkıntımız var. Onun dışında her şeyi kendi halledebiliyor. Yemeğini ve suyunu bulabiliyor. Bir yerlere çarpmadan gezebiliyor” dedi.
Mutlu, yavru kedilerinin bakımının büyük bir hassasiyet gerektirdiğini belirterek, “Yavru kedilere dikkatli bakmak, sıcak tutmak gerekiyor. İnsanlardan birazcık destek gerekiyor. Tek başımıza yapmakta zorlanıyoruz. Bazen sayı çok fazla artıyor. Bazen kedi ve köpeklerin sayısı 20’yi buluyor. İnsanların sahiplenme bilincini yakalaması gerekiyor. Mama bağışı ve tedavilere destek gerçekten büyük önem taşıyor. İnsanların destekleriyle bizde elimizden geldiği kadarıyla sokak hayvanlarına bakıyoruz” diye konuştu.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com