Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Basın Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının özünün internet haber siteleri ile ilgili olduğunu belirterek, “Bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünmüştük bugün son noktayı koyduk ve imzaya açıldı” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, “Sayın Başbakan İran’a, Almanya’ya ve Rusya’ya bazılarına yaptığı günü birlik temaslarla ziyaretlerle ilgili olarak da kendileri bilgi sundular. Bu iç ve dış geziler ile ilgili olarak alınan sonuçlarında olumlu olduğu gözlendi. Öncelikle Sayın Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ Uluslararası hukuk ve dış ilişkilerin hazırladıkları insan hakları daire başkanlığının bir sunumu yaptılar. Bu insan hakları ihlallerinin önlenmesine ilişkin bir eylem planıdır. Eylem palanı kapsamlıydı. Bunun özünde şu var bildiğiniz gibi önceki Bakanımız Sadullah Ergin’in döneminde Türkiye’den Avrupa’ya insan hakları mahkemesinin açılan davalar, davaların nitelikleri ve Türkiye’nin maruz kaldığı müeyyideler konusu bir sıkıntı konusuydu. Daha sonra yapılan düzenlemeler ile olumlu bir noktaya gelindi Türkiye’den yapılan müracaat sayısında ve Türkiye hakkında kararı çıkaran dosyalar konusunda olumlu gelişmeler elde edildi ve Türkiye basamaklardan önceki basamaklardan daha arkalara düşmek suretiyle pozitif bir hukuk uygulaması yapıldığı kanaati hakim oldu” diye konuştu.
Bundan sonraki süreç ile alakalı olarak bir tazminat komisyonu kurulabileceğini belirten Arınç, “Bazı müracaatların orada değerlendirilip AİHM’ne başvurunun biraz daha belki azaltılabileceği konusu bununla ilişkili fevkalade önemli bir eylem planı ortaya çıktı. Bu eylem planına bağlı olarak da bir kararname hazırlanıyor bu kararnamede yakında yayınlanacak” dedi.
Basın kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının özünün internet haber siteleri ile ilgili olduğunu kaydeden Arınç şöyle devam etti:
“Belki birkaç yıldan beri sözünü ettiğimiz ama bazı sebeplerle de henüz olgunlaşamamış veya meclise sevk edilememiş durumda bulunan internet haber sitelerinin pozitif ayrımcılık yapılabileceği basın kanunu içerisinde değerlendirileceği, bunlarında künyelerinde ilan etmek suretiyle çalışanlarını basın kartı verilebileceği avantajlar sağlayabileceği, cevap düzeltme ve tekzip müesseselerin aynen basın kanununda olduğu gibi devam edeceği, içeriklerin saklanmasını en azından belli bir süre mümkün olabileceği açılacak davalar bunların sonuçları kapsamlı bir şekilde tasarı halinde bakanlar kurulumuza sunuldu. Olumlu karşılandı ve imzaya açıldı sanıyorum önümüzdeki günlerde TBMM gelecek.”
Arınç, “Bu konuda elimizde bazı kanunlar var zaten başta basın kanunu olmak üzere, internet yayınları ve internet yoluyla işlenen suçlar konusu daha sonra çıkarılan kanun değişiklikleri ve basında çalışanlar ile ilgili kanun basın ilan kurumu referans alınmak sureti ile internet haber sitelerinin bundan sonra resmi ilan ve reklamda alabileceği ve buna ilişkin düzenlemeler pozitif düzenlemedir. Özellikle internet haber portallarının son yıllarda çok önemli bir değer kazandığını biliyoruz. Belki yazılı basının önüne geçebilecek derecede ve bu alanda bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünmüştük bugün son noktayı koyduk ve imzaya açıldı. Önümüzdeki süreç eğer TBMM takvimi elverişli olursa Genel Kurul'da görüşebilmektir. Bunu da TBMM gündemi belirleyecektir” diye konuştu.
Arınç, Barış Kartalı Projesi'nin 1'inci Uçak Teslimat Töreninin Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın katılımı ile 21 Şubat 2014’de Konya’da yapılacağını belirtti.