SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Sonraki Nesile Taşımak İçin..'

0
Güncellendi - 2019-03-05 05:32:08
'Sonraki Nesile Taşımak İçin..'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği tarafından başlatılan 2019 yılı lokomotif projesi olan “Gelenekten Geleceğe” projesi kapsamında Malatya’nın geleneklerini, kültürünü anlatmak ve yaşatmak için her ay düzenli olarak gerçekleştirilecek “Bir Zamanlar Malatya” programı başladı.

Bu kapsamda Malatya’nın sosyo-kültürel hayatta önemli bir yeri olan Naci Şavata ile söyleşi programı düzenlendi. Sanat Merkezi Konferans Salonunda gençlerle yapılan söyleşi programında Malatya’nın gelenekleri konuşuldu.

Programda ev sahibi olarak konuşma yapan Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Çobanoğlu, “Geleneğini, köklerini bilemeyen toplumlar geleceğe bir şey bırakamazlar. Bu topraklarda binlerce yıldır çeşitli kültürler var olmuştur.  Malatya’nın 7000 yıllık bir geçmişi var. Bugün son nesil biziz. Bizden önceki insanların yaşayışlarını, geleneklerini, göreneklerini bilirsek bir sonraki nesle taşımış oluruz.” dedi.

Küresel dünyanın insanlara tek düze bir yaşam sunduğunu söyleyen Çobanoğlu, dünya üzerindeki ülkelerin, şehirlerin kendi öz kültürleriyle farklılıklarını öne çıkaracağını ifade etti.

Kent Konseyi Proje Koordinatörü Hatice Albayrak’ın moderatörlüğünde devam eden programda Malatya’nın gelenekleri, çocukların oynadığı oyunları, bayramları ve yemek kültürü hakkında Naci Şavata’ya çeşitli sorular yöneltildi.

Naci Şavata, “Küçüklüğümde çelik çomak, mendil kapmaca, develeme gibi oyunlar oynardık. O zamanlarda ki en büyük lüksümüz sinemaya gitmek olurdu” dedi.

Bayramın ilk günü aile büyüklerinin ziyaret edildiğini söyleyen Şavata, "Cenazelerimizde ise mahalle sakinleri taziyeye gelenlerin yemek ve diğer ihtiyaçlarını karşılar, taziye evine yardımcı olurlardı. Kurban Bayramında kurban kesemeyen mahalle sakinleri belliydi ve onlara kurban eti pay edilirdi” dedi.

Malatya yemeklerinin geniş bir kültüre sahip olduğuna değinen Şavata, çocukluğunda ve misafirliklerde yapılan yemeklerin sofralara zenginlik kattığını ifade etti.

Gençlere nasihatte bulunan Şavata, “Varlık da sevinmeyin, yokluk da üzülmeyin, strese düşmeyin. Çünkü dünya gelip geçer. Affetmeyi bilin, sevgiyi güçlendirin, iyilikten vazgeçmeyin. Bir insanın her şeyi değiştireceğini unutmayın.” dedi.

Program sonunda gençlerden gelen soruları cevaplayan Şavata’ya ebru sanatından yapılmış tablo hediye edildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • HAKAN (5 yıl önce)
    Naci abi,dik dur eğilme bu gençlik seninle...
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET (5 yıl önce)
    BU ŞAHIS GİBİ MALATYA DA on bin kişi çıkar.ancak hep aynı kişi sporda ,siyasette ve tarihi kültürel konularda bu şahsa mikrofon uzatılıyor.Ne kısmetli biriymiş. Kime kalmış memleketin kültürünü anlatmak vay be...
    0
    0
    Yanıtla