Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye genelinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonrasındaki kopya ve sınav sorularının sızdırılması iddiaları ile ilgili olarak, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Başkanlığı'na bir araştırma önergesi ve Başbakan tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Araştırma Önergesi
Milletvekili Ağbaba'nın TBMM'ye sunduğu araştırma önergesi şöyle;
"07.07.2012 tarihinde düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) düzenlenmiş ve bu sınava ÖSYM’nin açıklamalarına göre 987.352 kişi katılmıştır. Sınav sırasında ve sonrasında KPSS sorularının sosyal medyada ve web sitelerinde görülmesi sonucu başta sınava giren kişiler olmak üzere kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanmıştır.
Daha önce yapılan bazı sınavlardaki kopya ve şifre skandalları da eklenince insanların şüphesi giderek artmıştır. www.beyazkalem.com.tr adlı web sitesinde KPSS tarih, vatandaşlık ve coğrafya sorularının yayınlanması ve Dicle Haber Ajansı tarafından yaptıkları haberin doğruluğunu ispatlamak amacıyla soruların sosyal medya ortamına aktarılması sonucu ÖSYM konuyla ilgili bir açıklama yapmıştır.
Dicle Haber Ajansı, soruların sızdırıldığı konusunda ısrar ederken ÖSYM sınavda usulsüzlük ve kopya gibi olayların olmadığını, bu iddiaların kurumu yıpratmak amacıyla ortaya atıldığını belirtmiştir. Beyazkalem Yayınevi ise soruların sınava giren öğrenciler tarafından kendilerine ulaştırıldığını, kolaylık olması için deneme formatında kamuoyuna sunduklarını belirtmiştir ve soruların kendilerince deneme sınavı olarak kullanıldığı ve önceden bazı bireylere servis edildiği iddialarının asılsız olduğunu belirtmiştir.
120 dakikada 120 soru cevaplamak zorunda olan insanların soruları, öncüllerini ve şıklarını aklında tutması, harita ve grafiklerde dahi hiçbir hata bulunmaması dikkat çekici ve açıklanması gereken bir durum iken ÖSYM tarafından yapılan açıklamanın “inceleme” sonucu olarak nitelendirilmesi kuşkuları ciddi boyutlara ulaştırmıştır. Sınavdan saatler sonra yapılan bu açıklamada kimler tarafından nasıl bir inceleme yapıldığı belirtilmemiş ve böyle bir incelemenin olup olmadığı da belli değildir.
Sosyal medya ortamında ve web sitelerinde yer alan çözümsüz sorularla birlikte çözümlü bir sorunun ÖSYM kitapçığından çekilmiş fotoğrafının bizzat internet ortamına ulaşmış olması ise kopya şüphelerini bir kat daha artırmıştır. Bazı iddialara göre ise sınav başlamadan önce, saat 06:18 itibariyle KPSS sorularının bir kısmı internet ortamında servis edilmeye başlanmıştır. ÖSYM tarafından kamuoyuna açıklanmayan soruların daha sonra diğer kısımları da çeşitli web sitelerinde ve sosyal medya ortamlarında dolaşmaya başlamış olması 2012 KPSS’nin üzerindeki şaibeleri artırmış ve kopya soruların önceden sızdırılmış olma ihtimallerini güçlendirmiştir.
Sürekli hale gelen ve sorumluları bulunamayan kopya ve benzeri iddiaların araştırılması, varsa sorumluları himaye edenlerin tespit edilmesi ve kopya, sızdırma gibi olayların önüne geçmek için gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasamızın 98’inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğünün 104 üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini saygılarımızla arz ederiz. "
Soru Önergesi
Milletvekili Ağbaba'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesi şöyle;
"07.07.2012 tarihinde düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonrasında ve sırasında sınav sorularının bazı internet sitelerinde yayınlanmış ve soruların sızdırıldığına dair kuvvetli şüphe uyanmıştır.
Bu bağlamda;
1) ÖSYM tarafından soruların sızdırıldığı iddialarından kısa bir süre sonra yapılan açıklamada, yapılan incelemeler sonucu iddiaların asılsız olduğu dile getirilmiştir. Bu kadar kısa bir süre içinde hangi heyet tarafından, nasıl bir inceleme yapılmıştır? Bu heyet ne zaman oluşturulmuştur? Yapılan inceleme nedir? ÖSYM’nin incelemeleri hükümetiniz bilgisi dâhilinde mi olmuştur?
2) ÖSYM tarafından yapılan açıklamada yayınlanan soruların sınava giren kişilerin aklında tuttukları sorular olduğu belirtilmiştir. 60 sorudan 57’sinin şıkları, öncülleri ve sorusuyla birlikte akılda tutulmuş olduğu iddiası başbakanlık tarafından nasıl değerlendirilmektedir?
3) KPSS sorularının ÖSYM kitapçığından fotoğraflanarak sosyal medyada paylaşılması ÖSYM tarafından yapılan incelmede nasıl değerlendirilmiştir?
4) Sınav sorularını yayınlayan www.beyazkalem.com.tr adlı web sitesi daha sonra soruları kaldırarak bir açıklama koymuştur ve soruların adayların aklında kaldığını ve de kendilerinin bu yolla ulaştıklarını savunmuştur. Bu iddia araştırılmış mıdır? Söz konusu web sitesi ve yayınevi hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? ÖSYM incelemesinde söz konusu yayınevinin soruları edinme yönteminde ne gibi sonuçlara ulaşılmıştır?
5) 2000 yılından günümüze kadar 2012 KPSS dahil olmak üzere bugüne kadar kopya, sızdırma ve şifre iddiası olan kaç sınav yapılmıştır? Bu sınavlardan kaçında kopya olduğu tespit edilmiştir? Soruların sızdırılmasına karşı alınan önlemler nelerdir?
6) Sık sık kopya ve benzeri iddialarla gündeme gelen ÖSYM’nin yeniden yapılandırılması ve bu tarz olayların önüne geçilmesi için önlemler alınacak mıdır? Alınacaksa bu önlemler nelerdir ve ne zaman alınacaktır?
7) Daha önce meclis gündemine getirilen kopya, sızdırma ve şifreleme iddialarının araştırılması için komisyon kurulması önerileri başbakanlık tarafından nasıl değerlendirilmektedir?
8) 2012 KPSS’de kopya ve sızdırma iddiası sonucu yapılan haberlerin kaldırılması veya hiç haber yapılmaması konusunda hükümetinizce, gazetelere ve televizyon kanallarına baskı yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi gerekçelerle ve hukuki dayanakla yapılmıştır? Eğer baskı yapılmamışsa haberlerin kaldırılması ve sansüre zorlanma konusunda bir araştırma yapılacak mı?
9) Dicle Haber Ajansı tarafından soruların farklı bir formatının yayınlanması ve soruların önceden sızdırıldığı konusundaki haberi ÖSYM incelemesinde yer almış mıdır? Beyazkalem Yayınevi, soruları öğrencilerinden edinmişse, DİHA nereden edinmiştir? DİHA’nın soruları elde etme biçimi nedir ?
10) Bu güçlü iddialar karşısından ÖSYM tarafından yapılan açıklama sizin tatmin etmiş midir?"
Kiraz'ın Açıklaması
CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz'ın konu ile ilgili yaptığı açıklama ise şöyle;
"Bugüne kadar sağ iktidarlar döneminde çok adam kayırmalar, torpilleri çok gördük. Çok duyduk. Ama torpilin, adam kayırmanın kurumsallaştığını ÖSYM’den görüyoruz. AKP Döneminin ÖSYM’si bugüne kadar yapılmayan bir başarıya imza atarak, adam kayırmayı resmi belgeler üzerinde yapmayı başardı. Yine sağ iktidarların en bilinen özelliği olan , yolsuzlukları, hırsızlıkları, hortumlamaları çok gördük ama gençlerin geleceğinin çalındığını, umut hırsızlığı yapıldığını AKP iktidarında belgeleriyle görüyoruz.
7-8 Temmuz tarihlerinde yapılan KPSS Lisans sınavı devam ederken haber sitelerinde sınav sorularının yayınlanması, bir yayın evi tarafından 60 sorunun 57’sinin bire bir açıklanması, bazı dershanelerin kendi yandaşlarına soruları dağıtması, ortaya çıkarılmıştır. Tüm Türkiye sallanırken, sınava giren öğrenciler büyük tedirginlik yaşarken, AKP’nin Milli Eğitim Bakanı’nın sesi çıkmamaktadır. Bir bakan böyle bir dönemde konuşmayıp ne zaman konuşacaktır? ÖSYM tarafından yapılan sınavlar kariyer sınavlarıdır. Bu nedenle ÖSYM üzerinde en hassas durulması gereken kurumlardan biridir. AKP İktidarı dönemine kadar da güvenilirliği ve itibarı en yüksek seviyede kalmıştır.
Ancak AKP’nin eğitim politikası çökmüştür. Başta ÖSYM olmak üzere hiçbir kuruma güven kalmamıştır. Toplumun kafasında sürekli bir şüphe oluşturulmuştur. Defalarca değişen eğitim sistemi, AKP hükümetinin de kafasının karışıklığının göstergesidir.
CHP olarak AKP’nin yaptığı hiçbir sınava güvenimizin kalmadığını belirtmek istiyoruz. Şaibeler üzerine kurulu kurumlar , bu şaibelerinden temizlenmeden, güven unsuru oluşturulmadan eğitim sisteminin başarıya ulaşması mümkün değildir.
Kafalardaki soru işaretlerinin kaldırılması amacıyla yetkilileri hafta sonu yapılan sınav üzerindeki tüm sis perdelerini kaldırmaya davet ediyor, konunun takipçisi olacağımızı belirtiyoruz. "