Büyükşehir Belediyesi'nin Temmuz ayı ilk toplantısı Belediye Başkanı Sami Er'in başkanlığında yapıldı. Toplantıda, CHP tarafından 'bir türlü yer bulunamayan, en son eski belediye binasının bulunduğu alanda yapılacağı' bildirilen Söğütlü Cami konusu da gündeme getirilirken, CHP Grup Sözcüsü Günnur Tabel, bu konuda "Söğütlü Cami ile kentin seçilmiş belediye başkanı bile söz sahibi olmuyorsa vay halimize. Ankara'dan ısmarlanan projeler yapılıp belediye başkanlarına danışılmıyorsa vay halinde. Eski Bakan Özhaseki’nin yerinde yapılacak dediği cami nasıl oluyor da yeni Bakanla birlikte Emekliler Parkına taşınıyor? Belediye Başkanının, AKP milletvekillerinin bile haberi olmadan proje değişikliği nasıl gerçekleşiyor? Sözünüz para etmiyorsa vay halinize.” diyerek tepkisini dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Er ise, camiyle ilgili olarak "Cami maalesef daha önce projeden çıkarılmıştı. Daha sonra bizim çabamızla yerinde yapılacak dendi. Yani iki cami arası 100 metreydi. Aradaki binalar yıkılınca 40 metre kaybolmuş oldu. o zamanda kamuoyunda tartışılsın diye bazı sözler söylendi. Mimar arkadaşlarımız hala proje üzerinde çalışıyor. Kimsenin hakkı kaybolmayacak." diye konuştu.
"İTFAİYEYE HAKSIZ İTHAMDA BULUNUYORLAR"
Gündem maddelerine geçilmeden önce Başkan Sami Er, Malatya gündemi ve Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Başkan Er, “Bildiğiniz gibi pazartesi günü akşam saatlerinde Çavuşoğlu sanayi bölgesinde bir yangın meydana geldi. Öncelikle iş yeri sahiplerine ve Malatya’mıza geçmiş olsun diyoruz. Zaten deprem mağduru olan kardeşlerimiz o bölgede bir mekan oluşturmuşlardı. Yangının çıkması tabii ki üzücü bir durum oluşturdu. Bizler de yangının başlamasının akabinde neredeyse hemen olay mahallindeydik. Arkadaşlarımız yangının söndürülmesi noktasında gerçekten çok çaba sarf ettiler. Bu arada tamamen kimyasal malzemeler yandığı için söndürme esnasında ekiplerimiz kendilerini riske de attılar.
Kamuoyunda bazı arkadaşlarımız itfaiyemizle ilgili gerçekten haksız ithamlarda bulunuyorlar. İtfaiye teşkilatımız aynıdır. Mevcut daire başkanımız Ömer Çoban ve itfaiyeden zabıta daire başkanlığına geçen Mustafa Katipoğlu başkanlarımız başından sonuna kadar olaya müdahale ettiler. Olaya müdahale ederken zehirlenen arkadaşlarımız oldu. Allah’a şükür bir kaybımız yok, bunun için şükür ediyoruz. O arkadaşların da ziyaretine gittik, durumları iyi. Akabinde AFAD Başkanımızla görüştüm. Milletvekillerimiz de bir takım teşebbüslerde bulundular. Görüşmelerimizi yapıyoruz, ilçe belediye başkanlarımızla da bir araya geliyoruz. Yangında mağdur olan esnafımıza neler yapabilir, nasıl yardımcı oluruz diye bunun da çalışması içerisine gireceğiz” dedi.
AĞUSTOS’TA REZERV ALANLARININ İNŞAATI BAŞLIYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, geçtiğimiz günlerde Malatya’ya gelen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ziyaretinden de bahsederek, rezerv alanları, hak sahiplerinin konutları, dar gelirli aileler için yapılacak konutlar, yeni alanlar konularında görüşmelerin sonuç verdiğini ve Ağustos ayında rezerv alanlarının inşaat çalışmalarının hızlanacağını söyledi.
Başkan Er, alt yapı çalışmalarında yaşanan gelişmeler konusunda da bilgiler vererek, Banazı’daki isale hattı, İkizce’deki kollektör hattı ve Kuluncak’ta ihalesi 30 Temmuz’da yapılacak isale hatları için ciddi hibeler alındığını açıkladı.
KARARA BAĞLANAN MADDELER..
26’ncısı düzenlenecek olan Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali hazırlıklarının tamamlandığını da ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, tüm Malatyalıları festivale davet ederek, kayısı festivalinde yapılacak etkinlerle ilgili bilgiler de verdi. Başkan Er, Büyükşehir Belediyesi olarak Kariyer Merkezi açacaklarını söyleyerek, Çevreyolu’nda yapılan yenileme çalışmaları hakkında da bilgiler verdi.
Başkan Er’in konuşmasının ardından gündem maddelerine geçildi.
Görüşülerek karara bağlanan maddeler
- Yeşilyurt Cihadiye Mahallesi 279 ada 2 nolu parselde kurulması planlanan beton santrali için kamu yararı kararı alınması önergesi, yatırımcının itirazı üzerine gündemden çıkarılması,
- Yeşilyurt, Tecde-Karakavak-Çilesiz Mahalleleri sınırları arasında bulunan ve mevcut imar planında ticaret alanı fonksiyonunda olan Mıhlıdut ve Saraybosna Caddelerinin yapılaşması ticaret-konut alanı olarak değiştirilmesi
- Mülkiyeti hazineye ait 95 dönümlük Yeşilyurt Elemendik Mahallesi 117 ada 2 parseldeki kışlak- mera vasıflı arazinin bir kısmının (yaklaşık 5 dönüm) köy yerleşim alanı olarak ayrılması,
- Akçadağ Aşağıörükçü 101 ada 4 parselde yerleşim alanı oluşturlması amacıyla 1.5000’lik plan değişikliği,
- Çilesiz Mahallesi 5387 ada 4 ve 5 parsellere kültürel tesis alanı (6 katlı kütüphane)fonksiyonu verilmesine yönelik 1.5000’lik ve 1.1000’lik imar planı değişikliği,
- İlyas Mahallesi için yapılan revizyon imar planının ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle 1.5000’lik ve 1.1000’lik planlarda değişiklik yapılması,
- Bahçebaşı (Orduzu) Mahallesi 126-127-128-129-149 ve 159 adalarda yapı yaklaşım mesafelerinin 5 metreye düşürülmesi maddeleri oylanarak kabul edildi.
- Mevcut planda ibadet alanı olan Şahnahan Mahallesi 111 ada 15 nolu parselin Gelişme Konut Alanı olarak değiştirilmesi maddesi reddedildi
- Arguvan ve Kale İlçeleri ile Battalgazi Alişar Mahallesinin doğalgaza kavuşması için, başta şebeke döşenmesi olmak üzere tüm işve işlemlere başlanması,
- MASKİ’ye kaynak temini sağlamak amacıyla İller Bankasından kullanılacak 385 milyon liralık krediye Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’e yetki verilmesi maddeleri kabul edildi.
"SÖZÜNÜZ PARA ETMİYORSA VAY HALİNİZE!."
Gündemdeki maddelerin görüşülüp karara bağlandıktan sonra CHP Meclis grup sözcüsü Günnur Tabel, sürekli yer değiştiren Söğütlü Cami inşaat alanı ile ilgili konuştu.
Grup sözcüsü Tabel; “Yaşadığımız deprem felaketinin üzerinden 17 ay geçti. Biz bu mecliste ilk günden beri bu felaketten ders çıkaralım, bunu fırsata çevirelim. Ve şehrimize gelecek 50-100 yılını yeniden planlama şansımız varken geçmişte yapılan hataları tekrarlamayalım dedik. Bugün geldiğimiz nokta maalesef tam bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bizler kent merkezindeki inşaata başlanan yerlerin bitmesini, bir an önce esnafın hayata tutunmasını beklerken bu arada Söğütlü Cami gezip durmakta. Geçen ay iki cami yan yana gelmiştir. Bu ay, emekliler parkına gitti, önümüzdeki ay da nereye gider bilmiyoruz. Aslında bu yaşanan kararsızlık bize Malatya'nın sahipsizliğini gösteriyor. Seçim öncesi katıldığınız bir televizyon programında Sayın Bakan Akpınar'ı dolaşırken bu işin sahibi Sami Bey, Sami Bey ne derse o olacak. Söğütlü Cami yerinde yapılacak, demiştiniz. Söğütlü Cami ile kentin seçilmiş belediye başkanı bile söz sahibi olmuyorsa vay halimize. Ankara'dan ısmarlanan projeler yapılıp belediye başkanlarına danışılmıyorsa vay halinde. Eski Bakan Özhaseki’nin yerinde yapılacak dediği cami nasıl oluyor da yeni Bakanla birlikte Emekliler Parkına taşınıyor? Belediye Başkanının, AKP milletvekillerinin bile haberi olmadan proje değişikliği nasıl gerçekleşiyor? Sözünüz para etmiyorsa vay halinize.” İfadeleri ile seçilmiş üst düzey yerel yöneticilerin düştüğü durumu gözler önüne serdi.
"MİMAR ARKADAŞLARIMIZ HALA ÇALIŞIYOR"
CHP Grup sözcüsü Tabel’in ifadelerini Başkan Er; “Cami konusunda Özhaseki Bakanımız burada söz sahibi Sami’dir dedi. Bildiğiniz gibi daha önce yapılan projeler ile çarşı merkezde inşaat çalışmaları ilerlemişti. Bu işler seçim dönemindeydi. Cami maalesef daha önce projeden çıkarılmıştı. Daha sonra bizim çabamızla yerinde yapılacak dendi. Yani iki cami arası 100 metreydi. Aradaki binalar yıkılınca 40 metre kaybolmuş oldu. o zamanda kamuoyunda tartışılsın diye bazı sözler söylendi. Mimar arkadaşlarımız hala proje üzerinde çalışıyor. Kimsenin hakkı kaybolmayacak. Meydanla ilgili şunu da özellikle söyleyeyim. Ranta boyun eğildi, yok ranta kurban gitti şeklinde asla böyle şeyler yok. Sayın Bakanımız da açıkladı, biz de söylüyoruz. Oradaki hak sahipliğin dışında bir Allah'ın kulu oraya giremez. Şu anda kesin bir şey yok, mimarlar çalışmaya devam ediyor. ”sözleriyle yanıtladı.
"KUZEY VE GÜNEY KUŞAK YOLLARI HALA TAMAMLANAMADI"
CHP Üyesi Hurşit Kuşçu da söz alarak şu sorunları dile getirdi:
"• Beydağı TOKİ konutlarına giden bölümden İzzetiye ve Başharık Mahallesi ve sınırlarına kadar Güney kuşak yol çalışmaları sırasında çıkan tozlardan vatandaşlarımız kapı pencereleri açamaz hale gelmişlerdir. Tüm adayların Yerel yönetim seçimlerinde kuzey ve güney kuşak yolunun tamamlanacağını vaad ettiler. Aradan geçen 4 ay süresinde hala yolların tamamlanmadığına şahitlik ediyoruz. Sıcakların arttığı şu günlerde vatandaşlarımızın bu mağduriyetlerinin biran evvel çözülmesini talep ediyoruz.
• Yeşilyurt Aşağıbağlar, Battalgazi Paşaköşkü, Cemalgürsel mahalleleri karasineğin halk sağlığını tehdit eder duruma geldiğini, vektörel mücadele ve ilaçlamanın yapıldığını ancak mücadelede kullanılan ilaçların yetersiz kaldıklarını belirtiyorlar. ULV yöntemi ile gece yapılan ilaçlamanın gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Ayrıca kentimizde kaç odak noktamız var belirlenen bu odak noktalar yılda kaç kez ilaçlanıyor, Gece sokak ilaçlama planlaması yapılıyormu, soruların cevabını bekliyoruz.
• Haziran ayı Meclis toplantımızda dile getirdiğim Yeşilyurt ilçe sınırlarındaki Tepeköy, Suluköy, Sütlüce, Şahnahan, Topraktepe mahalleleri, Organize Sanayi Bölgesinin neden olduğu su kirliliğinden muzdaripler. Hafta başında İmar komisyonu ile ziyaretine gittiğimiz yetkililerden aldığımız bilgilerden, daha az bilgiye sahip olduğumuzu ve kirlilik boyutunun daha fazla olduğunu öğrendik. Özellikle 1. Organize Sanayi Bölgesinin atıkları arıtılmadan doğrudan Beylerdere’sine verilmektedir. Bu konuda Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ile Meclisin Çevre Komisyonunun hazırlayacağı rapor çok önemlidir. Hazırlanacak rapordan sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüşülerek acil arıtma tesisinin biran önce yapılmasını talep ediyoruz.
• Sn. Başkan, bugün 26 meclis gündem konularının 23’ü İmar ile ilgilidir. Yaşadığımız depremin yaralarını önce imar çalışmaları ile çözeceğiz. Ancak Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi bünyesinde üç farklı statüde teknik personel çalışmaktadır. Birinci grup KHK’lı beden işçisi, ikincisi beşinci grup KHK’lı, üçüncüsü devlet memuru olarak çalışmaktadırlar. Aynı işi yapmasına rağmen farklı ücret almaktadırlar. Bu teknik sınıftaki mühendislerin özlük haklarının iyileştirilmesini ve kadrolarının verilmesini talep ediyoruz.”
İlaçlama sorunlarının giderilmesi konusunda aralıksız sürdüğünü belirten Başkan Sami Er de “Arıtma ile haklısınız. Burada sorun var. Geçtiğimiz hafta Sanayi Bakanımız ile görüştük. Onlarda bu sorunun varlığını biliyorlar ve çözümü için çalışıyorlar. Kuşak yolları çalışmaları kapsamında altyapı deplase işlemleri ve mülkiyetle ilgili sorunlar tamamlanmak üzere ve yıl sonunda bitirilmesi hedeflendi” diyerek Kuşçu’yu yanıtladı.
Konuşmaların tamamlanması ve bir sonraki toplantının 16 Temmuz Pazartesi günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra Temmuz Ayı 1. Oturumu sona erdi.
Yaşar KARAASLAN, malatyahaber.com- Malatya Yorum Gazetesi