SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Su Faturası Yüzde 246 Arttı!

0
Güncellendi - 2020-07-04 03:38:10
Su Faturası Yüzde 246 Arttı!
A- A+ PAYLAŞ

TÜİK'in Malatya İstatistiki Bölgesi'nde ( Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) Tüketici Fiyatları Endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,53 arttı. Seçilmiş ürün bazında en fazla fiyat artışı yüzde 245, 93 artış ile su faturasında oldu. Çilek ise yüzde 21 oranındaki azalma ile en fazla fiyatı düşen ürün oldu.

TÜİK Malatya Bölge Müdürlüğü tarafından Haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“ Malatya İstatistiki Bölgesinde Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE)’ de aylık %2,53 artış gerçekleşti.

TÜFE’de 2019 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %2,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,71 artış, ve on iki aylık ortalamalara göre %10,86 artış gerçekleşti.

Malatya İstatistiki Bölgesinde ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış %10,30 ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunda gerçekleşti.

Haziran ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve oteller (%3,94), ulaştırma (%3,79), haberleşme (%3,73), çeşitli mal ve hizmetler (%1,39), eğlence ve kültür (%1,35), alkollü içecekler ve tütün (%0,89), mobilya ve ev aletleri (%0,67), konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar (%1,10), alkollü içecekler ve tütün (%0,69), eğitim (%0,55), giyim ve ayakkabı (%0,37), sağlık (%0,04), harcama gruplarında artış gerçekleşirken; gıda ve alkolsüz içecekler (%0,53), harcama grubunda düşüş gerçekleşmiştir.

Malatya İstatistiki Bölgesinde bir önceki yılın aynı ayına göre Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE)’de en yüksek artış %22,91 ile Alkollü İçecekler ve Tütün grubunda gerçekleşti.

Çeşitli mal ve hizmetler (%18,65), konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar (%15,01), mobilya ve ev aletleri (%13,09), gıda ve alkolsüz içecekler (%13,02) , lokanta ve oteller (%12,23), sağlık (%11,40), ulaştırma (%11,18) artışın yüksek olduğu diğer harcama gruplarıdır.

Malatya İstatistiki Bölgesinde seçilmiş maddeler arasında en yüksek fiyat artışı gösteren Su faturası oldu.

Su Faturası’nın ortalama fiyatı bir önceki aya göre (%245,93), sivri biber (%40,82), çarliston biber (%38,78), kabak (%36,63), gömlek (kadın için) (%17,36) oranında artış gösterdi.

Malatya İstatistiki Bölgesinde seçilmiş maddeler arasında en fazla fiyat düşüşü gösteren madde Çilek oldu. Çilek ortalama fiyatı bir önceki aya göre (%21,11), kuru soğan (%19,55), yumurta (%15,61), domates (%15,09) , tişört (erkek için) (%7,38) oranında düşüş gösterdi.”

SU FİYATI ARTIŞI

Bir önceki aya göre Haziran ayında ürün bazında en fazla artış gösteren su faturasının yüzde 245,93 olmasının Elazığ Belediyesi'nden kaynaklandığı öğrenildi. Elazığ Belediyesi tarafından 24 Ocak 2020'de meydana gelen Sivrice merkezli deprem sonrasında su fiyatlarında önemli oranda fiyat düşürdüğü, bu düşüş oranının Haziran ayında kaldırılmasıyla birlikte yüksek oranda fiyat artışının ortaya çıktığı belirtildi. Bu durumun dolayısıyla İstatistiki Bölgedeki 4 ilin Haziran ayı enflasyon rakamının da yükselmesine neden olduğu vurgulandı.

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • ÇÖPÇÜ (3 yıl önce)
    Selahattin başkan zam yapsın, önemli değil o bizim ve Malatya'nın gururu , calismasada oyumuz Selahattin başkana...Çok yaşa başkan..oy verenleri mahçup etmeyesin...yıl sonuna kadar ne kadar zam varsa yap, indirim yapıp şaşırtma bizi... Kolay mı adam gece gündüz demeden çalışıyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • berk (3 yıl önce)
    Merak etmeyin yarın ekmekede zam verecek ben maske filan görmedim encümenler nerdesiniz her ay toplantıda boşa el kaldırmayın elinizi vincanınıza koyun
    0
    0
    Yanıtla
  • Fırat (3 yıl önce)
    Herşeye bukadar zam gelirken personel maaşını düşürmek çok trajikomik
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçek Malatya (3 yıl önce)
    Belediye 5 adet bedelsiz maske verdi, doğrudur. Normal de 35₺ ortalama gelen su faturası o ay 135₺ geldi. Aradım maski yı dediler ki, " elamanlarımız o maske dağıttığı için saat okuması yapamadılar, 2 aylık birden geldi. Benim de matematiğim zayıf olduğundan doğrudur, dedim. Su Allah ın bizlere bahşettiği bir nimettir. Sakın olaki Allah ın nimetleri üzerinde oyun oynamayın. Sonra anladım ki, maske bedava değilmiş. Tanesi 10 ₺ imiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehbey (3 yıl önce)
    Gerçekten el insaf artık garibanın cebinden ellerinizi çekin ne bu ya gram altın ile yarışacak nerdeyse... Ömer denen şahıs kimin ağzı ile konuşuyorsun algı falan boş muhabbettesin..Tuzun kuru anlaşılan... Malatya gibi nereyi kazsan su çıkan bir memlekette Malatya su fiyatı Türkiye'nin en pahalı sularından...Buna da son olarak diyorum ki haram zıkkım olsun....
    0
    0
    Yanıtla
  • Alişan (3 yıl önce)
    Haberi okuyun ve öyle yorum yapın
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (3 yıl önce)
    Bu haber Büyükşehir Belediye aleyhine algı amaçlı yapılmış sanki suya zam yapılmış gibi. Su harcaması yaz aylarında artar tabiki de buna bağlı olarak faturalarda da artma olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Maski bir su saati değişimine 166 tl alıyor 50 tl lik su kallanan aboneye vergilerle dahil 100 tl den fazla fatura geliyor bu fiyatlar en ücra köylerde bile aynı benim köyümdeki suya maskinin bir kuruş katkısı yok aldıkları haram olsun zehir zıkkım olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Köyde oturuyorsan bilgin vardır. Yeraltı suları kanunen devlete aittir. Kendinde artezyen vursan devlete para ödemek zorundasın. Bunun ne malatya nede belediye ile ilgisi var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer 166 tl su saati değişim ücreti mantıklımı sence? Hem kullandığın suya para ödeyeceksin hemde atık suya suyu iki defa vatandaşa satıyorlar.Belkide sen maski çalışanısın yada yönetici yakınısınki bu kadar belediyeyi savunuyorsun yanlışa yanlış demeyi bil.
    0
    0
    Yanıtla
  • yandaş (3 yıl önce)
    sözde malatyaya harcadıkları 2 kattirilyon borcu nasıl kapatacaklar
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (3 yıl önce)
    El kaldırıp borç lanma yetkisi veren meclis üyeleri sayesinde ,hizmet diye çekilen peşkeş ihaleleri sayesinde suyun fiyatının geldiği durum iyiki su var ne kadar zarar ziyan varsa suya yazın akıp gidiyor zaten izi kalmıyor
    0
    0
    Yanıtla