Malatya merkez ve çevresindeki 2 ilçe ve 8 beldenin aynı kaynaktan kullandığı içme suyunun şu anki nüfusun 2 katından fazlasına yetmesi gerekirken, suyun kayıp ya da kaçak olarak kullanıldığı açıklandı.
Malatya merkez ve merkeze yakın 2 ilçe ile 8 beldede son günlerde içme suyu konusunda yaşanan sıkıntıların artması sebebiyle Vali Halil İbrahim Daşöz'ün başkanlığında valilik toplantı salonunda bir toplantı yapıldı.
Toplantıya, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Emniyet Müdür Vekili Ali Gezer, Jandarma Alay Komutan Vekili Yarbay İsmail Ayduslu, Battalgazi, Yeşilyurt ve 8 beldenin belediye başkan ve temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz, "Malatya ve civarındaki bazı belde ve köylerimizin kısaca Kaptaj dediğimiz su kaynağından yararlanan belediyelerimizle ilgili son günlerde gündeme gelen su sıkıntılarını birlikte değerlendirmek üzere toplantıyı tertipledik. İçme suyu konusunda son bir kaç günde valiliğimize çok yoğun bir başvuru oldu. Konuyu hep birlikte değerlendireceğiz. Türkiye'de bir kuraklık var, Malatya'mızın içinde bulunduğu bölgede bir kuraklık var. Genelde sularda bir azalma var. Fakat buna rağmen bizim uzman arkadaşlarımızın bize anlattığına göre, su standartlara göre kullanıldığı takdirde kaçak kullanım olmadığı takdirde, kesinlikle Malatya nüfusunun şuan için su sıkıntısı çekmesi mümkün değildir. Sıkıntıların temel sebebi, alınan kararlara uygun davranılmamasıdır. Tarım Müdürlüğümüzle çok ciddi bir araştırma yaptık. Birçok bölgede değil susuzluktan ağaçların kuruması, fazla su verilmesinden kuruyan ağaçlar var" dedi.
Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Sevimli verdiği brifingde, Malatya'nın 2 metreküp bir içme suyunun olduğunu son yapılan çalışmada tespit edildiğini belirterek, ancak bu suyun yüzde 50'sinin kayıp ve kaçak kullanıldığını kaydetti. Sevimli, "Bütün Malatya'ya yetecek bir içme suyu var. Ancak su kaçak olarak kullanılıyor. Biz 2 binin üzerinde kaçak su kullanımını tespit ederek Cumhuriyet Savcılığına başvurduk. Ancak bizim sınırlarımızın dışındaki kaçaklara müdahale edemiyoruz. Bu konuda da Valimizden yardım istedik. Su kaçağı ile mücadelede bize herkesin yardımcı olmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Bunun üzerine Vali Daşöz ise, "Malatya'nın 2 metreküp içme suyu olduğu belirtildi. Bir kere böyle bir su Türkiye'de ve dünyada çok az şehre nasip olmuş bir sudur. Bizim bir kere Malatyalılar olarak şükretmemiz lazım. Sudan şuanda 587 bin nüfus yararlanıyor. Teknik kayıp olmadığı takdirde 2 metreküp su 1 milyon 200 bin nüfusu yetiyor. Bunun yüzde 50'si bile şuanda kullanılmış olsa bile insanlarımızın su sıkıntısı olmayacak. Bizim sorunumuz susuzluk sorunu değil. Bir tek sorunumuz suyun işletme sorunu. Bu suyu 8 belediye değil de 1 tek belediye kullanmış olsaydı bir tek sorun yaşanmazdı. Hepimiz duyarlı olmazsak, ağız birliği içinde olmazsak, sıkıntıların önüne geçilmez. Burada çok ciddi bir kayıp söz konusu" şeklinde konuştu.
Vali Daşöz, toplantı sonunda ilçe ve belde belediyelerin Malatya Belediyesi'nin sekretaryasında bir araya gelerek yeniden içme suyunu paylaşımı ve dağıtımı konusunda sıkıntıların çözümünü karara bağlamalarını istedi.
VALİLİK AÇIKLAMASI..
Toplantıya ilişkin olarak Vali Daşöz imzasıyla yapılan açıklamada da şöyle denildi:
"Malatya ve çevresinin içme suyuyla ilgili olarak 29.08.2008 tarihinde Valilikte ilgili Belediye Başkanları ve birim Amirleri ile yapılan toplantıda:
Gündüzbey Kaptajdan temin edilen şehir içme suyunun halen 2 m3 sn düzeyinde olduğu ve içme suyunun 23 yerleşim biriminin kullanımına sunulduğu,
Bu miktar suyun yararlanıcı 23 yerleşim biriminin nüfusuna göre fazlası ile yeterli olduğu,
Ancak sistemden kaçak ve kontrol dışı kullanımlar olduğu,
Bundan dolayı bazı yerleşim birimlerimize yeterli miktarda su ulaşmadığı, bunun da önemli sıkıntılara yol açtığı,
Anlaşılmaktadır.
Takdir edileceği üzere bu durum, gerçek bir su yetersizliğini değil, suyun hakkaniyete uygun ve düzenli olarak kullanılmadığını göstermektedir.
Bunun önlenmesi amacıyla toplantıda ortaya konulan görüş ve öneriler çerçevesinde;
1- Malatya Merkez Belediyesinin koordinesinde tüm yararlanıcı belde ve köyler arasında suyun hakkaniyetle kullanılmasını sağlamak üzere bir mekanizma geliştirilmeli,
2- Diğer belediye ve köyler, su şebekesinin düzenli işletilmesi, kayıp ve kaçağın önlenmesi konusunda kendi sınırları içinde tedbir almalı ve Malatya Belediyesine yardımcı olmalı,
3- Malatya Belediyesince şebekenin gerekli noktalarına debi ölçer aletler takılması,
4- Uygulamanın yeterli elamanla yakından denetlenmesi,
5- Kayıp ve kaçak kullanıma neden olanlar hakkında yasal işlem yapılması,
6- Denetimler esnasında ihtiyaç duyulması halinde Jandarma ve Emniyet birimlerince her türlü desteğin verilmesi,
Konularında bilgi ve gereğini önemle rica ederim."